ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ

ΙΩΑΝΝΕΤΑ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ 18 Μαρτίου, 2020 Κήπος

Η γαριφαλιά/ γαρυφαλλιά ή Δίανθος (άνθος του Δία) ο καρυόφυλλος Dianthus caryophyllus, είναι πολυετές, ποώδες, όμορφο και εύοσμο καλλωπιστικό φυτό που ανήκει στο γένος δίανθος και στην οικογένεια των Καρυοφυλλοειδών.  



Καλλιεργείται από την αρχαιότητα, περισσότερο από 2.000 χρόνια αποδεδειγμένα καθώς υπάρχουν αναφορές. Είναι από τα πιο παλιά και τα πιο γνωστά καλλωπιστικά φυτά. Το ύψος της γαριφαλιάς μπορεί να φθάσει μέχρι τα 60cm. και έχει πυκνή βλάστηση.





Η καλλιέργειά της ενδείκνυται στις περιοχές της Μεσογείου, στην Ασία, τη βόρειο Αμερική ακόμα και σε εύκρατες ή υποτροπικές περιοχές της Αφρικής. Σαν πρόγονος της , θεωρείται ένα άγριο αρωματικό είδος της δυτικής Μεσογείου που φύεται σε βραχώδεις περιοχές της Σικελίας, της Σαρδηνίας και του Γιβραλτάρ.

Τα φύλλα της είναι στενόμακρα και λογχοειδή ενώ οι ρίζες της είναι δυνατές διεισδύοντας βαθιά στο έδαφος. Τα άνθη της βγαίνουν σε πολλά χρώματα, έχουν ωραίο άρωμα και 5 σέπαλα που σχηματίζουν σωλήνα. Το άνθος της δεν έχει όμως καμία σχέση με το γνωστό μπαχαρικό καθώς αυτό είναι άνθος ενός δέντρου.





Ποικιλίες

Τα είδη γαριφαλιάς  που περιλαμβάνονται στην ελληνική χλωρίδα φθάνουν τα 48, με πιο γνωστά

  • τον Δίανθο τον θαμνώδη που έχει κόκκινα άνθη,

  • τον Δίανθο τον δελτοειδή με κοκκινοπορφυρά άνθη,

  • τον Δίανθο τον ωχρό

  • το Δίανθο τον ηπειρωτικό κλπ.

Εκτός από καλλιέργεια της γαριφαλιάς ως κοινό διακοσμητικό φυτό στην Ελλάδα, γίνεται παραγωγή ανθέων και για επιχειρηματικούς σκοπούς, που μέρος της καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση αλλά και σημαντικό μέρος εξάγεται. Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες γίνονται στην Κρήτη, στην Τροιζηνία, στη Μεσσηνία και στην Αττική.





Άλλο γνωστό είδος γαριφαλιάς είναι η Κινέζικη, μικρότερη της κοινής, που βγάζει μικρά πολύχρωμα άνθη, συνήθως άοσμα, και καλλιεργείται σε γλάστρες για καλλωπιστικούς σκοπούς.
 

Απαιτήσεις
 
H γαριφαλιά είναι ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό που τα στελέχη του μπορούν να διατηρηθούν σε βάζα για αρκετό διάστημα.
Προτιμά τα φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη, ενώ δεν θέλει πολύ υγρασία γιατί σαπίζει. Οι υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 35°C μπορούν να το ξεράνουν και για αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται αρκετό πότισμα. Η γαριφαλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος αφού αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Το κορφολόγημα με την αφαίρεση των ξερών ανθών την βοηθά να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί με μεγάλα και ωραία άνθη.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα





Γενικότερα το γαρύφαλλο εκφράζει την αγάπη, τη γοητεία, διάκριση, τη νέα αγάπη και τον ενθουσιασμό του νέου έρωτα. Επίσης συμβολίζει την επιλεκτικότητα! Το κάθε χρώμα των ανθών έχει και τη σημασία του.

Γαρύφαλλο Κίτρινο: Αποστροφή και απόρριψη

Γαρύφαλλο Κόκκινο: Θαυμασμός

Γαρύφαλλο Λευκό: Αγνή αγάπη και ταλέντο

Γαρύφαλλο Σκούρο κόκκινο: Βαθιά αγάπη και στοργή

Γαρύφαλλο Ροζ: Συμβολίζει την τόλμη. Επίσης είναι έμβλημα της γιορτής της Μητέρας