ΦΡΑΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

16 Ιουνίου, 2021

Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα. Πρώτο εμφανίζονται στα μέσα της Άνοιξης. Αποτελεί ένα από τα ευκολότερα φρούτα που μεγαλώνουν, ακόμα και στον κήπο ή το μπαλκόνι μας μέσα σε γλάστρα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Παρόλο που οι φρέσκες φράουλες διατίθενται στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο να έχετε τις δικές σας φρέσκες φράουλες από τον κήπο σας.

Αυτά τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα στο λαχανόκηπο, σε γλάστρες ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια. Ακόμα και αν έχετε περιορισμένο χώρο μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα νόστιμα φρούτα στην αυλή, το αίθριο ή το μπαλκόνι σας.
Χαρακτηριστικά


Τα φύλλα είναι τριών λοβών, πράσινα, με οδοντωτές άκρες. Τα μικρά λουλούδια είναι συνήθως λευκά, αν και μερικές φορές κόκκινα ή ροζ, με κίτρινα πέταλα και στήμονες. Οι φράουλες είναι συνήθως κόκκινες, αλλά εμφανίζονται επίσης σε χρώματα πορτοκαλί-κόκκινο, κίτρινο ή λευκό. Τα φρούτα είναι γλυκά και γευστικά.

Η διάρκεια ζωής του φυτού εξαρτάται από την ποικιλία. Με σωστή φροντίδα, οι περισσότερες φράουλες παράγουν για 3 έως 4 χρόνια. Επιλέξτε έναν ηλιόλουστο χώρο με γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος που θα παραμείνει ομοιόμορφα υγρό. Μην καλλιεργείτε φράουλες σε έδαφος όπου έχουν πρόσφατα καλλιεργηθεί ντομάτες, πιπεριές ή πατάτες - το έδαφος μπορεί να φιλοξενεί παθογόνα που μπορούν να βλάψουν νέα φυτά.


Τα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν παρέα είναι το κύμινο και η φασόλια. Μην φυτεύετε φράουλες κοντά σε λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι ή λάχανο, καθώς η ανάπτυξη μπορεί να ανασταλεί.
Φροντίδα


Η φράουλα χρειάζεται πλήρης ήλιο.

Προτιμά πλούσιο έδαφος που έχει αναμειχθεί καλά με κομπόστ ή άλλη οργανική ύλη. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο με pH μεταξύ 5,5 και 6,8 (το 6,2 είναι ιδανικό).

Έχουν ρηχές ρίζες , οπότε είναι ζωτικής σημασίας να ποτίζετε τακτικά, ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη φρούτων για να υπάρξει μεγαλύτερη ποσότητα, απο φρέσκες φράουλες.

Παράγουν λεπτά κλαδιά σαν του αμπειού που αναπτύσσονται από μέσα. Αφαιρέστε τους τον πρώτο χρόνο για να επαναφέρετε την ενέργεια στα φυτά. Επιτρέψτενα μεγαλώσουν και να αναπτύξουν νέα φυτά το δεύτερο ή τρίτο έτος, ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν παλαιότερα, μη παραγωγικά φυτά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθούν οι φράουλες;


Ένα υπάρχον φυτό που βγαίνει από αδράνεια διαρκεί περίπου 2 μήνες για να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή του. Τα φυτά που καλλιεργούνται από σπόρους διαρκούν περίπου 6 μήνες. Διαφορετικοί τύποι φυτών φράουλας θα παράγουν φρούτα σε διάφορα χρονικά διαστήματα από τη φύτευση - μερικά από τον Ιούνιο, άλλα καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου. Σε θερμότερα κλίματα, τα φυτά πρέπει να αρχίσουν να ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης.

ΣυγκομιδήΗ συγκομιδή φρούτων γίνεται όταν είναι πλήρες το φρούτο σε χρώμα αλλά και σε εμφάνιση. Μην αφήνετε να γίνουν υπερβολικά, καθώς τα φρούτα θα παρουσιάσουν μούχλα ή και θα σαπίσουν. Μπορείτε να τα φάτε αμέσως μετά τη συγκομιδή ή αφαιρέστε τον πυρήνα των φύλλων και καταψύξτε για μελλοντική χρήση.


Ασθένειες και Εχθροί

Ασθένειες περιλαμβάνουν την σήψη φρούτων, μούχλα, κηλίδες φύλλων, φούσκωμα φύλλων, μαλάκιο σπονδυλίου, βοτρίτιδα, ανθρακόζη, ωίδιο, και σήψη ρίζας.
Τα παράσιτα περιλαμβάνουν γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια, ακάρεα αράχνης, κομμένα σκουλήκια, αφίδες, λευκές μύγες κα.


Όλα τα μέρη του φυτού φράουλας είναι ασφαλή για κατοικίδια. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας απολαμβάνει τη γεύση του φρούτου, περιορίστε την πρόσληψη, ώστε να μην καταναλώνουν πάρα πολύ ζάχαρη.