ΦΥΚΟΣ ΛΥΡΑΤΑ

09 Μαρτίου, 2022

Είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου με πολύ μεγάλα, έντονα φλεβώδη και γυαλιστερά φύλλα σε σχήμα βιολιού που αναπτύσσονται όρθια σε έναν κομψό κορμό. Αποτελεί μια τέλεια λύση για ένα σημείο του σπιτιού ή του γραφείου σας. Αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και μπορεί να τοποθετηθεί σε γλάστρες όλες τις εποχές του χρόνου.  Λάβετε υπόψη ότι αυτό το υπέροχο φυτό είναι τοξικό για γάτες και σκύλους!
 
Φροντίδα

Αυτά τα φυτά είναι εγγενή σε τροπικά μέρη της Αφρικής, όπου ευδοκιμούν σε πολύ ζεστές και υγρές συνθήκες. Αυτό τα καθιστά, λίγο δύσκολα στην προσαρμογή του και χρειάζεται ζεστό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει. Αν επικρατούν σχετικά ψυχροί χειμώνες, καλύτερα να τοποθετηθεί μέσα στο σπίτι. Είναι ευαίσθητος στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες.
Είναι σχετικά ένα σκληρό φυτό που μπορεί να αντέξει ένα λιγότερο από τέλειο περιβάλλον για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τη φύτευση του σε εξωτερικό χώρο, επιλέξτε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους έντονους ανέμους.

Φύλλα

Επίσης, κάθε εβδομάδα ή δύο ξεσκονίστε τα φύλλα με ένα υγρό πανί. Αυτό θα κάνει τα φύλλα να φαίνονται πιο λαμπερά και ελκυστικά. Επιπλέον, μπορείτε να κόψετε τυχόν κατεστραμμένα ή νεκρά φύλλα καθώς δεν ωφελούν πλέον το φυτό. Και αν θέλετε, μπορείτε να κλαδέψετε την κορυφή του κύριου στελέχους για μια πιο θαμνώδη συνήθεια ανάπτυξης.

Φώς

Τα φύλλα απαιτούν έντονο, φιλτραρισμένο φως για να αναπτυχθούν και να φαίνονται καλύτερα. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα, ειδικά η έκθεση στον καυτό απογευματινό ήλιο, καθώς και τα φυτά που διατηρούνται σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού δεν θα αναπτυχθούν γρήγορα.


Έδαφος

Οποιοδήποτε ποιοτικό μείγμα γλάστρας για φυτά εσωτερικού χώρου θα είναι κατάλληλο για τον φίκο λυράτα. Βεβαιωθείτε μόνο ότι το έδαφος έχει καλή αποστράγγιση.Νερό

Στο φίκο λυράτα αρέσει μια μέτρια ποσότητα υγρασίας στο έδαφος. Εάν το φυτό δεν παίρνει αρκετό νερό, τα φύλλα του θα μαραθούν και θα χάσουν το λαμπερό πράσινο χρώμα τους. Και αν όμως πάρει πολύ νερό, μπορεί να ρίξει τα φύλλα του και να υποφέρει από σήψη των ριζών, η οποία τελικά μπορεί να το ξεράνει. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ποτίστε το όταν το εδάφους είναι στεγνό και τους χειμερινούς μήνες, ελαττώστε ακόμα το νερό του .
Επιπλέον, αυτά τα φυτά είναι ευαίσθητα σε υψηλά επίπεδα αλατιού στο έδαφος. Επομένως, είναι ιδανικό να αφαιρείται το νερό από το πιατάκι της γλάστρας τουλάχιστον κάθε μήνα. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης αλατιού.

 
Θερμοκρασία και Υγρασία

Δεν του αρέσουν οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Σε ένα χώρο με θερμοκρασία μεταξύ 30 - 40 βαθμών είναι συνήθως ικανοποιητική, αν και θα πρέπει να τοποθετήσετε το φυτό μακριά από περιοχές με ρεύμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.
Επιδιώξτε ένα επίπεδο υγρασίας μεταξύ 30 % και 65 %. Εάν χρειάζεται να συμπληρώσετε την υγρασία, ψεκάστε το φυτό σας με καθαρό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού καθημερινά ή μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα δίσκο με βότσαλα γεμάτο νερό, αρκεί ο πάτος της κατσαρόλας να μην ακουμπάει στο νερό. Επιπλέον, τα φύλλα μπορούν να επωφεληθούν από το να βρίσκονται σε δωμάτιο με υγραντήρα.

 Λίπασμα

Λιπαίνετε σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους με φυτική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας. Υπάρχουν διαθέσιμα λιπάσματα ειδικά φτιαγμένα για τους φίκους. Γενικά δεν θα χρειάζεται να το δίνεται τους χειμερινούς μήνες.
 

Κλάδεμα


Ωφελείται από το κλάδεμα των φύλλων του κάθε τόσο. Κόψτε τυχόν κατεστραμμένα φύλλα ή διασταυρωμένα κλαδιά για να αφήσετε το φυτό να αναπνεύσει σωστά. Εάν βγάζετε ένα νεκρό καφέ φύλλο, τραβήξτε το πολύ απαλά πριν προσπαθήσετε να το κόψετε γιατί μπορεί να ξεκολλήσει μόνο του.


Σχετικά άρθρα 

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΣΤΟ ΦΙΚΟ ΛΥΡΑΤΑ