ΦΙΚΟΣ - ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΦΥΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 30 Ιουνίου, 2020 Κήπος

Ο Φίκος είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το εντυπωσιακό φύλλωμά του ανάλογα με την ποικιλία, τον κατατάσσει στις πρώτες θέσεις για την διακόσμηση σε εσωτερικό χώρο, στο μπαλκόνι και στον κήπο.
Ποικιλίες

Ο φίκος κατάγεται από τις τροπικές χώρες και υπάρχουν περίπου 800 είδη φίκων σε μορφή δέντρων, θάμνων, αναρριχώμενων, φυλλοβόλων ή αειθαλών. Τα πιο γνωστά και αγαπημένα στην Ελλάδα είναι ο Φίκος μπέντζαμιν, ο Φίκος ελάστικα, ο Φίκος Λυράτα και ο Φίκος Πουμίλα.


Χαρακτηριστικά

Προτιμά ηλιόλουστα μέρη, αλλά όχι απευθείας φως στα φύλλα του για να μην καούν. Χρειάζεται πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο τους ζεστούς μήνες και 1 φορά την εβδομάδα περίπου όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Ποτίζετε μόνο όταν το επιφανειακό χώμα στεγνώσει.
Επίσης λατρεύει το λούσιμο των φύλλων του με άφθονο νερό, το καλοκαίρι μπορείτε να το κάνετε αυτό στο μπαλκόνι σας και τον χειμώνα απλά μ’ ένα βρεγμένο σφουγγάρι να πλένεται απαλά τα φύλλα του.

Κλαδεύουμε όσα κλαδάκια ξεραίνονται και αφαιρούμε όλα τα κίτρινα φύλλα έτσι ώστε το φυτό να διοχετεύσει την ενέργειά του στα νέα - γερά φύλλα. Αν έχει ψηλώσει περισσότερο από όσο θα θέλατε, κλαδέψτε την κορυφή του. Έτσι, το φυτό θα αναπτυχθεί στα χαμηλότερα σημεία και θα γίνει πιο φουντωτό.


Είδη Ο πιο δημοφιλής φίκος είναι ο Φίκος μπέντζαμιν - Ficus benjamina. Έχει λεπτά κλαδιά με απανωτά χωρίσματα, τα οποία δίνουν στο φυτό ένα κομψό σχήμα, που μοιάζει με δέντρου. Καλύπτεται από μικρά, γυαλιστερά, γλωσσοειδή φύλλα. Είναι φυτό εύκολο στην φροντίδα του. 
Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ανθεκτικός στις περισσότερες ασθένειες αυτό όμως δεν συμβαίνει και με τα κοκκοειδή.

Τα κοκκοειδή είναι έντομα τα οποία φαίνονται σαν εξόγκωμα στο κάτω μέρος των φύλλων ή στα κλαδιά και στον κορμό του φυτού. Έχουν χρώμα καφέ, πράσινο ή άσπρο και συνήθως εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία στα φύλλα του φυτού που προσβάλει. Για την καταπολέμησή τους συνιστάται ψεκασμός χρησιμοποιώντας σκεύασμα κατά των κοκκοειδών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες. Προληπτικά γίνεται ψεκασμός και στα γειτονικά φυτά γιατί εύκολα προσβάλει τα περισσότερα φυτά και είναι ικανά να τα καταστρέψει.

Ο Φίκος ροδίτικος  - Ficus 
nitida . Είναι δένδρο αειθαλές με γρήγορη ανάπτυξη και σφαιρική. Έχει φύλλα δερματώδη, γυαλιστερά, σε φωτεινό πράσινο χρώμα. Είναι ευαίσθητο στο ψύχος. Μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί σε θάμνο ή μικρό δενδρίλιο με το κατάλληλο κλάδεμα. Από τα ιδανικότερα φυτά για ασβεστώδη εδάφη και παραθαλάσσιες περιοχές. Μεγαλώνοντας δημιουργεί όμορφη και πάχια σκιά.

 
Ο Φίκος australis έχει την τάση να διακλαδίζεται εύκολα. Είναι αειθαλές δένδρο με σφαιρική κόμη και μεγάλα, ωοειδή, πράσινα, δερματώδη, γυαλιστερά φύλλα. Προτιμά ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις σε θερμά κλίματα. Κατάλληλο και για παραθαλάσσιες περιοχές.Ο Φίκος ο δελτοειδής - Ficus deltoidea. Έχει μικρά στρογγυλά φύλλα πάνω στους καρπούς που προτού πέσουν παίρνουν ένα πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Είναι θάμνο ύψους 30-60 εκ. με φύλλα ωοειδή, βαθυπράσινα στην επάνω επιφάνεια και ανοιχτοπράσινα στην κάτω. Οι καρποί όμοιοι με μεμονωμένες ράγες, εμφανίζονται όλο το χρόνο, και έχουν κόκκινο ή κίτρινο χρώμα.

Ο Φίκος ελάστικα - Ficus elasica. Είναι το ιδανικότερο φυτό για την εσωτερική διακόσμηση με φαρδιά φύλλα, σκληρά και βαθυπράσινα. Στο φυσικό του περιβάλλον (Ινδία) μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 30 μέτρα ή και περισσότερο. Χαρακτηριστικό του είναι η φυσική τάση που έχει να ρίχνει τα χαμηλότερα φύλλα του, καθώς μεγαλώνει σε ηλικία.
 

Ο Φίκος Λυράτα - Ficus lyrata. Είναι φυτό με μεγάλα, φαρδιά και δερματώδη σκούρα πράσινα φύλλα. Έχει μέτρια ανάπτυξη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορεί να διατηρηθεί εξίσου καλά και σε εξωτερικό χώρο σε ένα εξωτερικό ημισκιερό σημείο εφόσον το κλίμα δεν είναι ψυχρό.


 

Ο Φίκος ο καρικός - Ficus carica. Η γνωστή συκιά.

Ο Φίκος ο ριζωματικός   - Ficus radicans . Έρπον φυτό, που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Αφρική και φτάνει σε ύψος 20-30 εκ. Είναι κατάλληλο για καλλιέργεια σε κρεμαστές γλάστρες. Έχει μακριά πράσινα φύλλα, ελαφρώς πριονωτά. Η ποικιλία "ποικιλόχρωμη" ("variegata") είναι διαδεδομένη περισσότερο από το τυπικό είδος και έχει φύλλα με υπόλευκες παρυφές. Χρειάζεται περισσότερο φωτισμό για να διατηρήσει το φύλλωμα του μήκος 5 cm. 

Ο Φίκος ο ιερός -Ficus religiosa. Κατάγεται από τις Ινδίες, όπου αποκτά διαστάσεις δέντρου, ενώ  καλλιεργείται και σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Τα φύλλα του έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα και καταλήγουν σε μακρύ λογχοειδές άκρο.

Ο Φίκος νάνος - Ficus pumila. Είναι φυτό με μικρά σχεδόν στρογγυλά φύλλα πλάτους 1cm και επιμήκεις λεπτούς βλαστούς. Ενδείκνυται για διακόσμηση εξωτερικών χώρων αφού αν το αφήσουμε να αναρριχηθεί σε τοίχο θα τον καλύψει γρήγορα και θα σχηματίσει ένα πυκνό, πράσινο χλοοτάπητα. Μπορούμε επίσης να τον τοποθετήσουμε σε κρεμαστές γλάστρες και σε γυάλινα δοχεία (τερράριουμ) και να αναπτυχθεί ιδανικά. 


Τι συμβαίνει όταν..

τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν , ίσως απο υπερβολικό πότισμα. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει και περιορίστε το πότισμα.

αλλάξατε θέση ή γλάστρα ρίχνει μερικά απο τα φύλλα μέχρι να προσαρμοστεί.

τα φύλλα πέφτουν, μπορεί το λίγο φως ή να το έχετε σε ρεύματα. Μεταφέρετε το φυτό σε πιο φωτεινό χώρο, χωρίς ρεύματα.

κίτρινα φύλλα με ιστούς αράχνης στο κάτω μέρος, μπορεί να το επισκέφτηκε ο τετράνυχος. Ψεκάστε με ειδικό εντομοκτόνο.

υπάρχουν καφέ έντομα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και των βλαστών και το χρώμα των φύλλων αλλοιώνεται, μάλλον κοκκοειδή. Καθαρίστε τα ένα - ένα με βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα ή με ειδικό εντομοκτόνο.