ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

11 Σεπτεμβρίου, 2019

Όταν μιλάμε για φαρμακευτικά φυτά, εννοούμε όλα εκείνα τα οποία περιέχουν ουσίες με βιολογική δράση. Πολλές από αυτές τις ουσίες μπορούν να θεραπεύσουν δυσλειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Γενικότερα η χρήση των φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς έχει της ρίζες της από την αρχαιότητα.
Πριν ακόμα αρχίσουν να κατασκευάζονται τα χημικά φάρμακα, η μόνη πηγή φαρμάκων ήταν η ίδια η φύση και κυρίως τα φυτά της. Ακόμα όμως μέχρι και σήμερα, πάνω από τα 2/3 των ανθρώπων, βασίζονται για να θεραπευτούν σε φάρμακα που προέρχονται άμεσα από τα φυτά. Από την άλλη οι επιστήμονες διερευνούν τις γνώσεις του ανθρώπινου γένους πάνω στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Όμως από όλον αυτό τον φυσικό πλούτο μόνο 100 φυτά φαίνεται να χρησιμοποιούνται από την σύγχρονη βιομηχανία.



Από την άλλη μεριά όμως ‘’τα γιατροσόφια της γιαγιάς ‘’ φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την χρήση των 35.000-70.000 φυτικών ειδών, όπου χρησιμοποιούνται ανεπίσημα με τον παραδοσιακό τρόπο. Όλα αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν πόσο σημαντικά και χρήσιμα είναι όλα εκείνα που μας προσφέρει η φύση. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ αν ένα φυτό είναι εκείνο όπου η ουσία του θα μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την βιοποικιλότητα που υπάρχει πάνω στον πλανήτη.



Τα φυτά είναι τόσο ξεχωριστά γιατί είναι τόσο πλούσια σε ουσίες με βιολογική δράση. Από την ασπιρίνη μέχρι το όπιο και την μορφίνη, που παράγεται από αυτό έχουμε ουσίες που είτε θεραπεύουν είτε βλάπτουν. Όλες όμως έχουν βιολογική δράση. Τα φυτά μπορούν να εξελιχθούν από χημικής άποψης περισσότερο από τα ζώα. Ένα είδος φυτού μπορεί να μετακινηθεί με τους σπόρους του είτε με τον αέρα, είτε με τα πουλιά και άλλα ζώα. Έτσι τα φυτά στον τόπο που θα βρεθούν θα αναπτυχθούν αν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες ή αν καταφέρουν να προσαρμοστούν στις υπάρχουσες. Οι ποικιλία όλων αυτών των φυτών που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά μεγάλη . Σκεφτείτε ότι μόνο το 10% έχει μελετηθεί για την βιολογική του δράση. Μερικά από αυτά ίσως σας είναι και γνωστά μιας και χρησιμοποιούνται ευρέως στην κηποτεχνία.



Η Καλέντουλα με τα κίτρινα λουλούδια χρησιμοποιείται για δερματολογικές αλοιφές. Ο Κρόκος είναι χρήσιμος όχι μόνο για το χρώμα και το άρωμα που μας δίνει στα φαγητά, αλλά έχει και αυτός αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα από τα φύλλα του γκίνγκο , είναι ένα από τα best seller της φυσικής φαρμακοβιομηχανίας. Όμως η χρήση των φαρμακευτικών φυτών δεν πρέπει να γίνεται χωρίς περίσκεψη και γνώση.
Επιπλέον τα φύλλα της Ελιάς περιέχουν και αυτά χρήσιμες ουσίες . Τα φυτοφάρμακα και η ρύπανση της πόλης επιβαρύνουν τα φυτά, φορτώνοντας τα με χημικές ενώσεις και στοιχεία βλαβερά για τον άνθρωπο. Δυο φυτά του ίδιου είδους , δεν μοιάζουν πάντα απόλυτα. Το ότι τα γαιδουράγκαθα σχετίζονται με την καλή λειτουργία του ήπατος δεν σημαίνει ότι όλα τα γαιδουράγκαθα έχουν την ίδια ιδιότητα.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην χρήση τους. Για αυτό καλό είναι να περιμένουμε από την επιστήμη να μελετήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών σε βάθος.