ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ

03 Απριλίου, 2020
Η εχινάκεια η στενόφυλλη (Echinacea purpurea) είναι είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των ηλιάνθων της Βόρειας Αμερικής. Κατάγεται από την ανατολική Βόρεια Αμερική αλλά υπάρχει και αυτοφυή σε πολλές ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ονομασία "εχινάκεια" προέρχεται από την ελληνική λέξη 'εχίνος' , που σημαίνει «αχινός» δηλαδή 'αγκαθωτός', λόγω του ακανθώδους άνθους της. Το «Purpurea» σημαίνει «κοκκινωπό-μωβ». Η ονομασία "Purplecone flower" χρησιμοποιείται μερικές φορές για άλλα φυτά με μωβ άνθη του γένους εχινάκεια.

Είναι πολυετές, ποώδες με ύψος έως 120cm. Ανθίζει όλη την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Οι κωνοειδείς ανθισμένες κεφαλές είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα, μωβ. Τα ατομικά λουλούδια μέσα στο κεφάλι των λουλουδιών είναι ερμαφρόδιτα, με αρσενικά και θηλυκά όργανα σε κάθε λουλούδι.
Η επικονίαση γίνεται από πεταλούδες και μέλισσες.

Το φυτό προτιμά τα αργιλώδη ή αμμώδη, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και επηρεάζεται ελάχιστα από το pH του εδάφους. Προτιμά σκιερά ή ημισκιερά μέρη και ευδοκιμεί σε ξηρό ή υγρό έδαφος καθώς  μπορεί να αναπτυχθεί και στην ξηρασία.
Πολλαπλασιασμός


Γίνεται είτε με αγενή τρόπο είτε με σπόρους.
Κατά τον αγενή τρόπο χρησιμοποιούνται φυτικές τεχνικές που περιλαμβάνουν τη διαίρεση και τα μοσχεύματα ριζών. Οι συστάδες μπορούν να χωριστούν ή να σπάσουν σε μικρότερες δέσμες, κάτι που γίνεται κανονικά την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Τα μοσχεύματα που προέρχονται από ρίζες σε μέγεθος μολυβιού θα αναπτυχθούν σε ενήλικα φυτά στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα.

Οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν σε εσωτερικούς χώρους πριν από την καλλιεργητική περίοδο ή σε εξωτερικούς χώρους μετά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Στο βάζο

Η εχινάκεια καλλιεργείται επίσης ως διακοσμητικό φυτό και έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες ποικιλίες για την ποιότητα και τη φυτική μορφή των λουλουδιών.

Στο κήπο

Δίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με τα ωραία λουλούδια της. Είναι ενα από τα φυτά που προσελκύει πεταλούδες!! Υπάρχουν επίσης νάνες ποικιλίες, με τις οποίες μπορεί να δημιουργηθούν κοντές, μεσαίες και ψηλές μπορντούρες.

 
Στην υγεία


Στην ιθαγενή ιατρική των αυτοχθόνων Ινδιάνων, το φυτό χρησιμοποιήθηκε εξωτερικά για πληγές, εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων, και μασώντας τη ρίζα καταπολεμούσαν τον  πονόδοντο και μολύνσεις στο λαιμό. Εσωτερικά για την χρήση πόνου, βήχα, κράμπες στομάχου και τσιμπήματα φιδιού, ως αντιβιοτικό, αποτοξινωτικό, εφιδρωτικό, επουλωτικό των πληγών και αντιαλλεργιογόνο.

Η εχινάκεια είναι τόσο χρήσιμη και πολύτιμη γιατί περιέχει πολλαπλές ουσίες, όπως πολυσακχαρίτες , παράγωγα καφεϊκού οξέος (συμπεριλαμβανομένου του κιχωρικού οξέος ), αλκυλαμίδια που έχουν την αίσθηση του καψίματος όταν το γεύεται κάποιος και γλυκοπρωτεΐνες.

Η εχινάκεια είναι το πλέον διαδεδομένο βότανο σε Ευρώπη και Αμερική για την ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων κρυολογήματος, συναχιού και κάθε είδους λοίμωξης. Το είδος Echinaceapurpurea έχει φανεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές στον κόσμο.