ΑΝΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤOΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

02 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Χειμώνας παραδοσιακά θεωρείται η πιο αδιάφορη εποχή για την φύση και έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο κήπος είναι πιο ελκυστικός την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Εν μέρει αυτή η άποψη μπορεί να θεωρηθεί σωστή γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τα φυτά και λησμονούμε τα εντυπωσιακά φυτά του χειμώνα. Υπάρχουν όμως φυτά που ανθίζουν τους χειμερινούς μήνες και αν μάθουμε να τα παρατηρούμε θα εκπλαγούμε από την ομορφιά τους. Με τα παρακάτω λοιπόν φυτά θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε αυτό τον μύθο και θα μάθουμε για τα φυτά που ομορφαίνουν τον κήπο μας στην καρδιά του Χειμώνα!!


ΚΑΜΕΛΙΑΑειθαλής θάμνος με πλούσια και εντυπωσιακή ανθοφορία από μέσα Ιανουαρίου έως τέλος Απριλίου. Βγάζει αρωματικά άνθη σε ποικιλία αποχρώσεων όπως κόκκινο, ροζ και λευκό. Προτιμά ημισκιερές και προστατευμένες από τον παγετό και τα κρύα ρεύματα αέρα θέσεις.


ΣΠΕΙΡΕΑ

Φυλλοβόλος θάμνος με αρκετά είδη. Έχει σφαιρική μορφή και ύψος που δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο, ενώ υπάρχουν και νανώδεις ποικιλίες με ύψος το πολύ μέχρι 60 εκ. Τα άνθη στις περισσότερες ποικιλίες είναι λευκά και εμφανίζονται πριν από τα φύλλα. Όμορφος θάμνος για φύτευση μεμονωμένη ή σε ομάδες. Oι νανώδεις ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εδαφοκάλυψη. Η σπιρέα χρειάζεται αραιό ως μέτριο πότισμα.


ΝΑΝΤΙΝΑΗ χειμερινή καλλωπιστική αξία της ναντίνας Nadina domestica οφείλεται τόσο στους καρπούς, οι οποίοι εμφανίζονται στο φυτό το φθινόπωρο και σχηματίζουν ιδιαίτερα διακοσμητικά κόκκινα τσαμπιά που διατηρούνται μέχρι το Μάρτιο, όσο και στο ντελικάτο φύλλωμα της, το οποίο από πράσινο που είναι το καλοκαίρι μετατρέπεται σταδιακά σε κόκκινο το χειμώνα.


ΦΟΡΣΥΘΙΑ

Φυλλοβόλος θάμνος με κίτρινα άνθη καλλωπιστικής αξίας που εμφανίζονται στα κλαδιά από Φλεβάρη έως και Απρίλιο. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.


ΓΙΑΣΜΕΜΙ ΓΥΜΝΑΝΘΕΣ

ή αλλιώς και Γιασεμί του Χειμώνα καθώς εμφανίζει τα κίτρινα άοσμα άνθη του από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τον Απρίλιο. Είναι θάμνος φυλλοβόλος αναρριχώμενος, ανθεκτικός στο ψύχος και στην ξηρασία.


ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΣΦυλλοβόλος θάμνος που ανθίζει Ιανουάριο με Φεβρουάριο πριν την έκπτυξη των φύλλων του. Φέρει κίτρινα πολύ αρωματικά άνθη. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό σε φτωχά εδάφη με πλούσια αποστράγγιση και κατάλληλο για φύτευση σε ημισκιερές θέσεις.


ΤΣΙΝΤΟΝΙΑΕντυπωσιακός φυλλοβόλος θάμνος που ανθίζει Ιανουάριο με Μάρτιο πριν την έκπτυξη των φύλλων του με άνθη πορτοκαλοκόκκινα. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο.


ΚΟΡΝΟΣ

Φυλλοβόλος θάμνος με έντονα κόκκινα κλαδιά τους χειμερινούς μήνες. Ανθίζει Φεβρουάριο έως και Απρίλιο και φέρει άνθη λευκά ή κίτρινα. Είναι φυτό ανθεκτικό στις ημισκιερές θέσεις και στα ασβεστώδη εδάφη. ΜΑΟΝΙΑ Αειθαλής θάμνος με αγκαθωτά φύλλα που γίνονται κόκκινα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ανθίζει από Ιανουάριο έως και Μάρτιο και φέρει κίτρινα άνθη και μαύρους καρπούς. Είναι φυτό πάρα πολύ ανθεκτικό με ευρεία προσαρμοστικότητα.


ΒΙΒΟΥΡΝΟ ΚΟΙΝΟΑειθαλής θάμνος που ανθίζει από Δεκέμβριο έως Απρίλιο με λευκά άνθη. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φρακτών.ΊΛΕΞΓια το τέλος το ίλεξ ένα από τα χαρακτηριστικά φυτά των Χριστουγέννων που και αυτό οφείλει την καλλωπιστική του αξία στους καρπούς αλλά και στα ιδιαίτερα φύλλα του. Πρόκειται για θάμνο ή μικρό δέντρο που αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Τα δερματώδη φύλλα του έχουν χαρακτηριστική ακανθώδη κυματοειδή περιφέρεια και οι κόκκινοι καρποί του κοσμούν τα κλαδιά το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ διατηρούνται άριστα και σε κομμένα κλαδιά.


ΚΟΥΜΑΡΙΑΕκτός από τα άνθη, αρκετά φυτά οφείλουν την καλλωπιστική τους αξία στους καρπούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κουμαριάς που συνδυάζει μία εντυπωσιακή ανθοφορία την οποία διαδέχονται καρποί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για θάμνο ή μικρό, αυτοφυές δέντρο σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και ανθίζει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι καρποί του προηγούμενου έτους ωριμάζουν και κοκκινίζουν. Οι καρποί είναι βρώσιμοι και ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

ΠΕΝΤΕ ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ