ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

26 Ιουνίου, 2023
Τα αναρριχώμενα φυτά είναι μια φανταστική κατηγορία φυτών που καταφέρνουν να αναρριχώνται και να προσκολλώνται σε επιφάνειες όπως δέντρα, τοίχοι και κάγκελα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα αναρριχώμενα φυτά αναρριχώνται, τη φροντίδα που απαιτούν και τον ρόλο τους στην φύση.
Οι μηχανισμοί ανάβασης των αναρριχωμένων φυτών

 
  1. Αγκίστρια και τρίχες:
Ορισμένα αναρριχώμενα φυτά έχουν αγκίστρια ή τρίχες που βρίσκονται στα κλαδιά, στους βλαστούς ή στα φύλλα τους. Αυτές οι δομές λειτουργούν ως εξωτερικά στοιχεία προσκόλλησης που επιτρέπουν στο φυτό να προσκολληθεί σε διάφορες επιφάνειες.
  1. Βεντούζες:
Ορισμένα αναρριχώμενα φυτά χρησιμοποιούν βεντούζες για να προσκολληθούν στις επιφάνειες. Οι βεντούζες είναι κυτταρικές δομές που δημιουργούν αρνητική πίεση για να προσκολληθούν σε λείες επιφάνειες.
  1. Πτερύγια:
 Κάποια αναρριχώμενα φυτά χρησιμοποιούν πτερύγια για να αναρριχηθούν. Τα πτερύγια είναι λεπτές και ελαφρές δομές που επιτρέπουν στο φυτό να επιπλέει στον αέρα και να προσκολληθεί σε επιφάνειες με τη βοήθεια του αέρα. 
Φροντίδα αναρριχωμένων φυτών

 Για να διατηρήσουμε τα αναρριχώμενα φυτά σε καλή κατάσταση, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες τους. Οι περισσότερα από αυτά τα φυτά απαιτούν έναν υγρό και εύπλαστο εδαφικό χώρο που να τους επιτρέπει να εξαπλώνονται. Επίσης, πρέπει να προσφέρουμε κατάλληλη στήριξη και υποστήριξη για να βοηθήσουμε τα φυτά να αναρριχώνται. Ορισμένα από αυτά τα φυτά είναι ανθεκτικά και ανθίζουν εύκολα, ενώ άλλα απαιτούν περισσότερη προσοχή και φροντίδα.
 

Είδη αναρριχώμενων φυτών

Κισσός
Βουκαμβίλια
Γιασεμί
Μπιγκόνια
Γλυτσίνια
Πλουμπάκο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ