ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ - ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

The Gardenmagazine 04 Ιανουαρίου, 2024 Κήπος

Τα αλεξανδρινά τα έχουμε συνδυάσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων! Εκείνες τις μέρες μας πλημμυρίζουν με το εκθαμβωτικό τους χρώμα και τα συναντάμε μέσα σε ωραίες συνθέσεις ή σε ξεχωριστά κασπώ!Είναι εξωτικό φυτό που κατάγεται από τα τροπικά δάση του Μεξικού και είναι γνωστό με την ονομασία ποϊνσέτια poinsettia. Θάμνος πολυετής, μέτριας ανάπτυξης, με ύψος έως 1m, που δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Σε νότιες περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 2οC, μπορεί να φυτευτεί σε κήπους, σε ημισκιερά σημείο και προστατευμένο από τους ανέμους.


 
Μετά το πέρας των γιορτών πώς μπορούμε να τις φροντίσουμε και να τις διατηρήσουμε ;
Αποφύγετε αυτήν την περίοδο να την έχετε έξω στο κρύο και τις θερμοκρασίες που επικρατούν, τα κρύα ρεύματα και την τοποθέτηση της δίπλα σε ένα κρύο παράθυρο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μαρασμό των φύλλων.

Όταν αγοράζετε ένα αλεξανδρινό για τις γιορτές, είναι προετοιμασμένο και έτοιμο για να συνεχίσει να φαίνεται καλό για αρκετές εβδομάδες ανεξάρτητα από το πού το έχετε τοποθετήσει. Για να διαρκέσει ακόμα περισσότερο, δώστε του όσο περισσότερο φυσικό φως μπορείτε, όχι όμως απευθείας στο φως του ήλιου.

Το υπερβολικό πότισμα δεν του κάνει καλό. Ποτίστε όταν το χώμα είναι στεγνό στην αφή, αλλά όχι κάθε μέρα. Αφαιρέστε τυχόν αλουμινόχαρτο γύρω από το δοχείο για να στραγγίξει το νερό. Γενικά, το πότισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα θα αρκεί αν υγράνετε καλά το χώμα. Αποφύγετε να βρέξετε το φύλλωμα.

Το κατάλληλο φως, νερό και ζεστασιά θα βοηθήσουν τα φυτά να αντισταθούν στα παράσιτα.