«ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ» ΕΝΑ ΦΥΤΟ

11 Απριλίου, 2017
Η υιοθέτηση ενός φυτού εσωτερικού χώρου φέρνει στο σπίτι ένα μικρό κομμάτι της φύσης. Ακόμα και τα πιο μικρά φυτά προσδίδουν σε κάθε δωμάτιο μια ζεστή αίσθηση καλωσορίσματος, καθώς με την παρουσία τους, δίνουν μεγάλη ζωντάνια ακόμα και στα πιο μουντά σημεία του σπιτιού σας.Δείξτε τους καλούς σας τρόπους!

Tα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου ευδοκιμούν σε φωτεινούς χώρους, όχι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο, με σταθερή θερμοκρασία και προφυλαγμένα από ρεύματα. Καλό θα είναι να μην τα τοποθετήσετε κοντά σε καλοριφέρ λόγω της έντονης θερμοκρασίας, καθώς και η τοποθέτηση τους σε σκοτεινές γωνιές τα κάνει να υποφέρουν από έλλειψη φωτός.Υποχρεώσεις…


 
  • Τρόποι ποτίσματος
Ο πιο γνωστός και συνηθισμένος τρόπος να ποτίσετε τις γλάστρες σας είναι να ρίξετε νερό στο επιφανειακό χώμα της μέχρι να το δείτε να βγαίνει από τις τρύπες της γλάστρας. Αν όμως το χώμα της γλάστρας σας έχει στεγνώσει τελείως θα πρέπει να ποτίσετε αρκετές φορές, μέχρι να διαπιστώσετε ότι το χώμα της γλάστρας έχει απορροφήσει αρκετό νερό.
Να θυμάστε ότι πρέπει να τρέξει λίγο νερό από τις τρύπες της γλάστρας γιατί αυτό παρασύρει άλατα που πολλές φορές είναι τοξικά και δημιουργούν προβλήματα στα φυτά. Αν όμως η γλάστρα σας έχει στεγνώσει τόσο πολύ που το χώμα της ξεκόλλησε από τα τοιχώματα της γλάστρας σας, τότε θα πρέπει να τη ποτίσετε από κάτω!Δηλαδή: Πολύ απλά βάλτε τη μέσα σε μια λεκάνη με λίγο νερό κι αφήστε τη, τουλάχιστον για 30 λεπτά, να πιεί νερό μέχρι να ξεδιψάσει. Στην συνέχεια αφήστε τη να στραγγίσει πριν τη τοποθετήσετε στη θέση της. Αποφύγετε πότισμα με νερό που έχει πολλά άλατα ή είναι υφάλμυρο (δηλαδή γλυφό).

Όλα τα φυτά χρειάζονται λιγότερο νερό το χειμώνα! Κάθε πότε το χρειάζονται Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου θέλουν πότισμα όταν δείτε ότι το επιφανειακό χώμα είναι στεγνό. Προσπαθήστε να τα ψεκάζετε με νερό, κατά προτίμηση αποσταγμένο, όσο πιο συχνά μπορείτε. Επίσης να αφαιρείτε τακτικά τα ώριμα άνθη, τα νεκρά και τα κίτρινα φύλλα. Αν υπερβείτε τα όρια.. Θα δείτε στα φύλλα γκρι κηλίδες που μαλακώνουν και σαπίζουν, τα νέα φύλλα. Θα δείτε τα παλιότερα φύλλα να κιτρινίζουν και στην άκρη να γίνονται καφέ ή να πέφτουν ταυτόχρονα με τα νεαρά φυλλάρια.

 
  • Όλοι θέλουν τον γιατρό τους..

Αντιμετωπίστε τις εντομολογικές προσβολές ψεκάζοντας με διάλυμα σαπουνόνερου. Δηλαδή: διαλύατε 20gr. πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό, βάλτε και μια κουταλιά άσπρο οινόπνευμα για να μην αφρίζει, και ψεκάστε. 
  • Καθαρισμός

Τέλος για τον καθαρισμό τους από την σκόνη, στα φυτά με φύλλωμα τα πλένετε πολύ προσεκτικά με ένα βρεγμένο μαλακό πανί και αν θέλετε να τα γυαλίσετε βάλτε λίγο λάδι πάνω σε ένα πανί.

 
  • Διακόσμηση

Τα καλλωπιστικά φυτά μπορούν να γίνουν χρήσιμο εργαλείο διακόσμησης. Σε συνδυασμό με τα κατάλληλα κασπό, και τοποθετημένα σε καίριες θέσεις, μπορούν να απογειώσουν τον χώρο, να υπογραμμίσουν το στυλ ή να αποσπάσουν το βλέμμα από τα αδύναμα στοιχεία ενός δωματίου.
Έρευνες λένε..

Πρόσφατες μελέτες που ολοκληρώθηκαν με τη συμβολή της NASA και του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια υποστηρίζουν πως η παρουσία των φυτών μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την απαλλαγή του αέρα από χημικές ουσίες, οι οποίες αποδεδειγμένα απειλούν την υγεία μας. Η φορμαλδεΐδη για παράδειγμα, η ουσία που περιέχεται σε συγκολλητικά για κόντρα πλακέ κατασκευής επίπλων, και το βενζένιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μερικών υγρών καθαριστικών και ελαστικών ινών, έχουν ενοχοποιηθεί για σοβαρές αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος αλλά και για σχέση με τον καρκίνο.

Για ποιον λόγο όμως τα συγκεκριμένα φυτά έχουν αυξημένη ικανότητα να βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε; Τα περισσότερα κατάγονται από τροπικά δάση. Ως εκ τούτου, έχουν μάθει να αναπτύσσονται σε ζεστές συνθήκες με κακό εξαερισμό και φτωχό έδαφος. Ακριβώς αυτή η ιδιότητά τους, να επιβιώνουν καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα, είναι αυτή που μπορούν να προσφέρουν στους επιβαρημένους με μολυσμένο αέρα χώρους των σύγχρονων σπιτιών, αφού σύμφωνα με μετρήσεις περίπου 150 οργανικές ουσίες βλαβερές για την υγεία συμβιώνουν μαζί μας μέσα σε αυτά.Σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα, ενώ τα φύλλα τους φιλτράρουν την ενοχλητική σκόνη που βρίσκεται στις μεγαλουπόλεις. Μια ακραία αλλά τεκμηριωμένη άποψη υποστηρίζει επίσης ότι μιλώντας στα φυτά τα βοηθάμε να αναπτυχθούν. Το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται κατά την εκπνοή, είναι πολύτιμο συστατικό το οποίο τα φυτά παγιδεύουν για τη φωτοσύνθεσή τους.

Ένας λόγος που κάνει τα φυτά εσωτερικού χώρου ακόμη πιο ελκυστικούς συγκατοίκους είναι οι περιορισμένες απαιτήσεις που έχουν σε φροντίδα και περιποίηση. Τοποθετήστε τα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας
Ο χώρος υποδοχής, ευνοεί την παρουσία φυτών καθώς αυτά συμβάλλουν στην ηρεμία και την ξεκούραση, ενώ δημιουργούν φιλόξενη ατμόσφαιρα, με την είσοδο σας στο εσωτερικό του σπιτιού. Η επιλογή του σωστού φυτού εξαρτάται και από τις διαστάσεις του δωματίου. Εξυπακούεται ότι σε ένα μεγάλο δωμάτιο ταιριάζει ένα μεγάλο φυτό, ενώ σε ένα μικρό ένα φυτό που δε εμποδίζει την κίνηση μέσα σε αυτό.

Φυτά που μπορείτε να βάλετε σε αυτές τις θέσεις είναι:

• Ασπιδίστρα
• Ασπλήνιο
• Δράκαινα
• Φίκος benjamina


• Maranta
• Μονστέρα

Τα λεγόμενα αρωματικά είναι ιδανικά φυτά για την κουζίνα, αφού στολίζουν κι εξυπηρετούν παράλληλα τη μαγειρική σας. Το πρεβάζι του παραθύρου μπορεί να γεμίσει μικρά γλαστράκια με δυόσμο, βασιλικό, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο ή λεβάντα, τα οποία μπορούμε φυσικά να τα μετακινούμε μέσα ή έξω ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Στον χώρο του μπάνιου ταιριάζουν φυτά που αγαπούν την υγρασία.

Τέτοια είναι:

• Mπαμπού
• Πάπυρος
• Σπαράγγι
• Φίκος pumila
• Pellaea

Το γραφείο είναι ίσως το δωμάτιο που έχει ανάγκη τα φυτά περισσότερο από κάθε άλλο, καθώς η ατμόσφαιρά του επιβαρύνεται από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι συσκευές.

Μερικά από αυτά είναι:

• Σανσεβέρια
• Μονστέρα
• Σπαθίφυλλο

• Ζάμια

Όπως είδατε, τα καλλωπιστικά φυτά μπορούν να χαρίσουν μια προσωπική σφραγίδα σε έναν απρόσωπο χώρο. Αγαπήστε τα και γεμίστε το σπίτι σας, με υπεροχές παρουσίες.