10 ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ ΤΟ 2022

10 Ιανουαρίου, 2022

Το πιο ωραίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στον κήπο σας αυτήν την χρονιά είναι ό,τι σας κάνει χαρούμενους! Σας  ευχόμαστε να είναι αυτός ο στόχος σας. Μας αρέσει όμως να μοιραζόμαστε μαζί σας ότι νέο συμβαίνει για τον κήπο και την διακόσμηση του.Η πρόβλεψη για το 2022; Λαμβάνοντας υπόψη μας πώς κάθε φυτό, κάθε μέρος του κήπου, έπιπλο,  υλικά, γλάστρες και πολλά άλλα συμβάλλουν στον χώρο πάντα ως σύνολο συγκεντρώσαμε τις 10 νέες τάσεις που θα πρέπει να κάνετε στον κήπο και τον μπαλκόνι σας .
 
1 . Συμπεριλάβετε φυτά που θα σας μεταφέρουν εκεί που θα θέλατε να πάτε.
Θα θέλατε να έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε έναν μακρινό προορισμό ; Ποια είδη φυτών είναι καλύτερα για να ταξιδέψουν τις αισθήσεις σας ;
Πρώτα στην λίστα είναι τα τροπικά φυτά. Φυτά με περίεργα φύλλα, ιδιαίτερους χρωματισμούς και λουλούδια που θυμίζουν εξωτικούς προορισμούς. Είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι, μας ταξιδεύουν το ίδιο.
 
2 . Ενώστε τις γραμμές του εσωτερικού και εξωτερικού σας χώρου.


Μην περιορίζετε το κήπο ως ένα ξεχωριστό μέρος, κάντε το προέκταση του σπιτιού σας. Βάλτε το μπαλκόνι σας ως συνέχεια του σαλονιού σας. Δημιουργήστε μια ισχυρή αίσθηση του τόπου.
Δημιουργήστε έναν μικρό κήπο με βότανα μπροστά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο.Τοποθετήστε κρεμαστές ζαρντινιέρες σε εξωτερικούς χώρους, τοποθετώντας τις μπροστά από ένα παράθυρο, ώστε να μπορείτε να κοιτάζετε έξω και να βλέπετε πράσινο.
Φυτέψτε ένα αναρριχητικό φυτό κατά μήκος μιας πέργκολας που είναι τοποθετημένη δίπλα σε ένα παράθυρο, ώστε να μπορείτε να το δείτε.
 

3 . Εντυπωσιάστε με τα φυτά σας.


Φυτά με φωτεινά λουλούδια ή ζωηρά χρώματα φυλλώματος όπως το ασημί ή το κόκκινο ξεχωρίζουν από μόνα τους. Αλλά το μυστικό για να κάνεις πραγματικά κάτι ξεχωριστό είναι το σκούρο φύλλωμα τους.
 


 

4 . Ένας κήπος για όλες τις συνθήκες.

Ο κήπος που θα διαμορφώσουμε θα πρέπει να είναι σχεδιασμένος ανάλογα με το μέρος που ζούμε. Τι εννοούμε ; Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με το τι φυτό αντέχει στην ξηρασία , για το πώς θα διαχειριστούμε υπερβολικές θερμοκρασίες, αλλά ένας άλλος τρόπος σχεδιασμού κερδίζει έδαφος. Η διαμόρφωση ενός  κηπου για πυρκαγιές και πλημμύρες.
  • Κήπος για πυρκαγιές

Επιλέξτε φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία που συγκρατούν νερό και είναι λιγότερο πιθανό να αναφλεγούν αμέσως.
Αποφύγετε φυτά που έχουν πολύ χυμό ή υλικά ρητίνης που χρησιμοποιούνται για την ανάφλεξη πυρκαγιών.Προσθέστε χαρακτηριστικά όπως πέτρινα μονοπάτια ή τοίχους που λειτουργούν ως αντιπυρικό.
Κλαδέψτε πίσω κλαδιά δέντρων που κρέμονται πάνω από κατασκευές.

Δημιουργήστε προστατευτικό χώρο γύρω από το σπίτι σας που μπορεί να επιβραδύνει και μερικές φορές ακόμη και να σταματήσει τη φωτιά.
 

  • Κήπος για πλημμύρες

Βελτιώστε τα μοτίβα απορροής νερού ενσωματώνοντας τα στο αρχικό σχεδιασμό του κήπου.
Επιλέξτε φυτά για τον έλεγχο της διάβρωσης, ειδικά στις πλαγιές των λόφων. Αυτά τα φυτά έχουν ρίζες που τρέχουν βαθιά και συγκρατούν το φυτόχωμα στη θέση τους.
Επιλέξτε φυτά που αγαπούν το νερό.
 


5 . Ο κήπος ένα μεγάλο πιάτο.

Η βρώσιμη κηπουρική είναι μια τάση, που όλο εξελίσσεται και το ίδιο συμβαίνει και με τον τρόπο που την προσεγγίζουμε. Ένα μέρος αυτής της τάσης που συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα είναι η καλλιέργεια τροφίμων από σπόρους.Εάν ενδιαφέρεστε να καλλιεργήσετε λαχανικά και άλλα ζαρζαβατικά, από σπόρους, πάρτε τους σπόρους σας νωρίς! Όχι μόνο είναι μια ωραία ιδέα αλλά έχει και πολλά οφέλη.
Εξασφαλίζετε τι τρώτε! Εσείς ελέγχετε τον τύπο του εδάφους, το λιπάσμα και τους σπόρους που χρησιμοποιούνται.
Εξοικονόμηση χρημάτων.
Η χαρά που παίρνετε , όταν αυτό που με κόπο και προσπάθεια φυτέψατε , το έχετε στο πιάτο σας ! Μπορεί να φαίνεται περίεργο και να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά δεν πετυχαίνει και πάντα , όποτε η ικανοποίηση μας είναι διπλή.Όσοι έχουμε παιδιά , θα ξέρουμε ότι η συγκεκριμένη ενασχόληση τους αρέσει πολύ γιατί όχι μόνο ανακαλύπτουν και μαθαίνουν την όλη διαδικασία αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μαθαίνουν αν τρώνε σωστά.
Μείωση της χρήσης πλαστικού. Θα αγοράζετε λιγότερα προϊόντα , αρά και η χρήση της σακούλας θα μειωθεί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Eco-Pots αντί για πλαστικούς δίσκους εκκίνησης σπόρων (καθιστούν επίσης ευκολότερη τη μεταφύτευση!).

 
6 . Ένας κήπος για όλους.

Διαμορφώστε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας ώστε να είναι φιλικό και προσβάσιμο για όλους , όχι μόνο για σας αλλά και για τους τετράποδους φίλους. Φυτέψτε φυτά που δεν τους δημιουργούν κάποιο πρόβλημα αν φάνε κάποιο φύλλο, δημιουργήστε γωνιές στον κήπο σας για εκείνα και την παρέα τους , χώρους που μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς.
 

7 . Μεγαλώστε τα Μπαλκόνια και τις Βεράντες.

Εάν ο κήπος σας περιορίζεται σε ένα μπαλκόνι ή βεράντα, αυτό είναι για εσάς. Το να μένουμε περισσότερο σπίτι αυτό τα δυο χρόνια, μας έχει οδηγήσει να γίνουμε όλο και πιο δημιουργικοί με τους χώρους μας. Είναι πραγματικά απίστευτο να βλέπεις πόσα φυτά μπορούν να χωρέσουν ακόμη και σε μόλις 30 τετραγωνικά !Πώς θα χωρέσετε πολλά φυτά σε έναν κήπο μπαλκόνι ή σε άλλο μικρό υπαίθριο χώρο ;
Συμπεριλάβετε μεγάλες γλάστρες που μπορούν να χειριστούν πολλά φυτά.
Τοποθετήστε ράφια για μικρότερα φυτά, όπως βότανα και άλλα ετήσια.Τοποθετήστε το κοτετσόσυρμα στο κάγκελό σας για να καλλιεργήσετε αμπέλια ή άλλα αναρριχητικά φυτά.
Κρεμάστε γλάστρες από την οροφή του χώρου σας, αν είναι δυνατόν.
Βάλτε κρεμαστρές γλάστρες φυτών.
 
 
8 . Ένας κήπος για την ηρεμία του μυαλού μας.Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι οι κήποι μας ηρεμούν , μας χαλαρώνουν και κάνουν καλό για την ψυχική μας υγεία. Αλλά άλλο να το λέμε και άλλο να το κάνουμε στην πράξη. Γι' αυτό στο σχεδιασμό  γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι στο τι θέλουμε να κάνουμε και ποια στοιχεία να προσθέσουμε.
Ας γίνουμε πιο συναισθηματικοί. Εάν υπάρχει ένα φυτό που έχουμε όμορφες αναμνήσεις ενός αγαπημένου προσώπου, βρείτε ένα μέρος για αυτό.
Συμπεριλάβετε χρώματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Αποφασίστε ποια χρώματα θέλετε και ποια δεν θέλετε και να το έχετε υπόψη σας καθώς επιλέγετε φυτά.Συμπεριλάβετε αρωματικά φυτά κοντά σε χώρους όπου περνάτε συχνά χρόνο.
Ενσωματώστε φυτά με απαλή υφή κοντά σε μονοπάτια, ώστε να έρχονται σε επαφή με εσάς καθώς περπατάτε στον κήπο σας.
Προσθέστε τον ήχο του νερού ή των φυτών, όπως τα διακοσμητικά χόρτα που κάνουν έναν υπέροχο ήχο στο αεράκι.
 
 
9 . Ενίσχυση χρώματος με δίχρωμα φυτά
 
Τα  δίχρωμα λουλούδια είναι αυτά που κλέβουν τις εντυπώσεις!
Ακολουθούν μερικές ιδέες για τη χρήση τους:
Γεμίστε ένα μεγάλο παρτέρι του κήπου ή μια μεγάλη ζαρντινιέρα με ένα δίχρωμο φυτό. Αυτό το κρατά απλό, αλλά εξακολουθεί να σας προσφέρει τα πλεονεκτήματα πολλών χρωμάτων.
Ανακατέψτε και ταιριάξτε. Επιλέξτε πολλά φυτά μαζί και δημιουργήστε ένα ξεχωριστό μπουκέτο!


10 . Αξιοποιώντας τα μέγιστα από κάθε σεζόν.

Για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, αρχίζουμε να αναζητάμε κήπους που θα απολαυμβανουμε  την ηρεμία και την χαλάρωση μας όχι μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά όλο το χρόνο.  Τα φυτά είναι ένα ζωντανό μέσο. Μεγαλώνουν, ανθίζουν, πεθαίνουν και αυτό δίνει σε κάθε εποχή μια διαφορετική διάσταση.


 
Διάφοροι τρόποι για να απολαμβάνετε τις εποχές στον κήπο σας :
Κρατήστε ένα ημερολόγιο για τη φύση και τεκμηριώστε τις παρατηρήσεις σας. Αυτή είναι μια καλή πρακτική στην ενσυνειδητότητα, αλλά θα αποδειχθεί επίσης χρήσιμη αναφορά το επόμενο έτος.
Διαλέξτε έναν θάμνο ή δέντρο στον κήπο σας για να παρατηρείτε και να φωτογραφίζετε τακτικά. Η προσοχή σας θα σας κάνει να εναρμονιστείτε περισσότερο με τις ανάγκες των φυτών σας.