10 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

26 Ιουνίου, 2022

Το καλοκαίρι είναι το αποκορύφωμα της καλλιεργητικής περιόδου. Ενώ ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το κουνουπίδι προτιμούν τις πιο κρύες θερμοκρασίες της άνοιξης και του φθινοπώρου, άλλα όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια και οι πιπεριές χρειάζονται πιο ζεστό καιρό για να ευδοκιμήσουν.


Εδώ είναι τα καλύτερα καλοκαιρινά λαχανικά για καλλιέργεια, μαζί με μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε.


ΝΤΟΜΑΤΕΣΕίναι δύσκολο να ξεπεράσεις τη γεύση της φρέσκιας ντομάτας. Αυτά τα αγαπημένα λαχανικά απαιτούν αρκετούς μήνες ζεστού καλοκαιριού για να παράγουν μια πλούσια συγκομιδή. Οι ντομάτες χρειάζονται πλούσιο έδαφος και λίπασμα για να ευδοκιμήσουν. Επιλέξτε μια τοποθεσία που δέχεται πλήρη ήλιο και παρέχετε κανονικό νερό και συμπληρωματικό λίπασμα για τις υψηλότερες αποδόσεις. Τα φυτά θα χρειαστούν κάποιου είδους υποστηρίξει για τους καρπούς.


ΠΙΠΕΡΙΕΣΈνα εύκολο λαχανικό, διατίθεται σε εκατοντάδες διαφορετικές ποικιλίες, από ήπιες έως πολύ ζεστές, για να ταιριάζει σε κάθε γούστο. Λόγω του μεγάλου χρόνου ανάπτυξης, τα φυτά θα πρέπει να ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους ή να τα αγοράζετε έτοιμα. Οι πιπεριές ευδοκιμούν σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία με πλούσιο έδαφος που στραγγίζει καλά. Προσθέστε ένα λίπασμα για όλες τις χρήσεις για λαχανικά στο έδαφος τη στιγμή της φύτευσης. Τα φυτά θα χρειαστούν κάποιου είδους υποστηρίξει για τους καρπούς.


ΜΟΥΡΑ

Αν και δεν είναι λαχανικά, τα μούρα είναι μια απαραίτητη προσθήκη σε κάθε βρώσιμο τοπίο. Επιλέξτε ποικιλίες που παράγουν καρπούς σε διαφορετικές περιόδους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για μεγαλύτερη συγκομιδή. Για όσους έχουν περιορισμένο χώρο, επιλέξτε ποικιλίες νάνων που μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες. Τα βατόμουρα χρειάζονται τουλάχιστον δύο φυτά για διασταυρούμενη επικονίαση, ενώ άλλα είδη είναι αυτογονιμοποιούμενα. Φυτέψτε στον ήλιο, κρατήστε τα φυτά καλά ποτισμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και καλύψτε με δίχτυ πουλιών όταν αρχίσουν να ωριμάζουν τα μούρα.


ΑΓΓΟΥΡΙΜια αγαπημένη τραγανή προσθήκη σε σαλάτες, καθώς και για σνακ ή τουρσί. Για καλύτερα αποτελέσματα αν βάλετε σπόρους χρειάζεται πολύ ζεστές μέρες για να πιάσουν αμέσως. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά λαμβάνουν άφθονο κανονικό νερό για να μην πικρίσουν ή να παραμορφωθούν τα φρούτα. Συγκομίστε συχνά για να ενθαρρύνετε νέους καρπούς.


ΠΕΠΟΝΙΑΜια ζουμερή φέτα πεπονιού είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του καλοκαιριού. Τα πεπόνια χρειάζονται πολύ ζέστη, νερό, πλούσιο έδαφος και λίπασμα για να αναπτύξουν ώριμα, χυμώδη φρούτα. Επιλέξτε μια τοποθεσία με πού φως και ζέστη και αφήστε άφθονο χώρο να απλωθούν.


ΦΑΣΟΛΙΑΤα φασόλια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Πέρα από τα ποπ δημοφιλή πράσινα φασόλια, υπάρχουν και άλλα είδη για καλλιέργεια, όπως τα μαύρα και φάβα. Τα φασόλια μπαστούνι μπορούν να συγκομιστούν από τα μέσα του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο, ενώ οι τύποι θάμνων μπορούν να σπέρνονται κάθε δύο εβδομάδες όλο το καλοκαίρι για συνεχή καλλιέργεια.


ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΤο φρέσκο γλυκό καλαμπόκι είναι η βασική καλοκαιρινή καλλιέργεια, μια αγαπημένη απόλαυση. Αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο λαχανικό χρειάζεται άφθονο λίπασμα και νερό. Συγκομιδή λίγο πριν από το φαγητό, την κατάψυξη ή τη συντήρηση για την καλύτερη γεύση.


ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΑυτό το νόστιμο λαχανικό είναι παραγωγικό και εύκολο να αναπτυχθεί όταν φυτεύεται κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού. Σε ψυχρότερα κλίματα, χρησιμοποιήστε μεθόδους ενίσχυσης της θερμότητας. Παρέχετε άφθονο ήλιο, πλούσιο έδαφος και κανονικό νερό. Συγκομίστε τα φρούτα όταν είναι μικρά για την καλύτερη γεύση.


ΧΟΡΤΑΑν και τα χόρτα της σαλάτας είναι συνήθως μια καλλιέργεια για δροσερό καιρό, υπάρχουν ακόμα τρόποι να απολαύσετε φρέσκα χόρτα όλο το καλοκαίρι. Επιλέξτε ποικιλίες όπως το σπανάκι που ευδοκιμούν στη ζέστη. Η μουστάρδα, το σέσκουλο είναι ανθεκτικά στη ζέστη και στο κρύο. Ακόμη και το κανονικό μαρούλι μπορεί να καλλιεργηθεί κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού όταν έχει σκιά και άφθονο νερό. Ξανασπείρετε κάθε δύο εβδομάδες και συγκομίστε όταν τα φύλλα είναι νεαρά.


ΜΠΑΜΙΑ

Αυτό το εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό ευδοκιμεί σε θερμότερες περιοχές λόγω της εξαιρετικής ανοχής του στη ζέστη και την ξηρασία. Οι εδώδιμοι λοβοί σπόρων παράγονται σε μόλις 50-60 ημέρες από τη βλάστηση. Σπέρνουμε απευθείας τους σπόρους σε εξωτερικούς χώρους σε πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι υψηλή. Αν και η μπάμια είναι ανθεκτική στην ξηρασία, παράγει καλύτερες αποδόσεις όταν λαμβάνει κανονικό νερό. Συγκομιδή λίγες μέρες μετά την ανθοφορία όταν οι λοβοί είναι ακόμα μικροί για καλύτερη υφή και παραγωγικότητα.