ΑΖΑΛΕΑ

12 Οκτωβρίου, 2020

Η αζαλέα είναι ένα υπέροχο καλλωπιστικό θαμνώδες φυτό της οικογένειας των ροδόδεντρων, φυλλοβόλο και με άνθη σε σχήμα "χωνιού".  Η μεγαλύτερη αισθητική αξία του φυτού είναι τα πανέμορφα άνθη του που είναι και αυτό που το κάνει να βρίσκεται στα πιο δημοφιλή φυτά.
Είναι φυτά των ορεινών περιοχών της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Οι σημαντικότερες ποικιλίες της αζαλέας είναι υβρίδια. Μέσα από τη βελτίωση κατά τις διασταυρώσεις των ποικιλιών της αζαλέας οι σημερινές αζαλέες θερμοκηπίου είναι αειθαλείς και οι περισσότερες είναι ευαίσθητες στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Η αζαλέα μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε μια γλάστρα όσο και σε κήπο ως θάμνος. Την συναντάμε και με σχήμα μπονσαι. Είναι κατάλληλο για φυτό εσωτερικού χώρου.

Χαρακτηριστικά

Έχει μικρά φύλλα με δερματώδη υφή και χνούδι στην κάτω πλευρά. Ανθίζει ανάλογα με το είδος από το χειμώνα ως την άνοιξη και γύρω στα Χριστούγεννα καθώς μπορείτε να το βάλετε στο σπίτι σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Τα άνθη μονά ή διπλά ποικίλουν σε πολλούς μονόχρωμους και δίχρωμους χρωματισμούς ή σε χρωματισμούς με στίγματα. Η μεγάλη αισθητική αξία του φυτού έγκειται και στο ότι τα άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για αρκετές εβδομάδες.


Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται εγγενώς με σπόρο και αγενώς με μοσχεύματα και εμβολιασμό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι η ριζοβολία μοσχευμάτων.

Φροντίδα

Απαιτεί έδαφος αφράτο, όξινο και φτωχό σε ασβέστιο. Συνιστάται η χρήση εδαφοβελτιωτικών ώστε να βελτιωθεί η υδατοπερατότητα και η ικανότητα στράγγισης του εδάφους.

Είναι ένα φυτό που χρειάζεται φως. Θα πρέπει όμως να τοποθετηθεί σε μερικώς σκιαζόμενο σημείο και να προστατεύεται από τους βοριάδες τον χειμώνα.

Η λίπανση του φυτού θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά το τέλος της άνθησης.
Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται τακτικά, ανάλογα που έχουμε φυτέψει το φυτό ( κήπο, γλάστρα, εσωτερικό χώρο)


Κλάδεμα


Η αζαλέα μπορεί να κλαδευτεί μετά το τέλος της ανθοφορίας και να διαμορφωθεί στο σχήμα της αρεσκείας μας.

Ασθένειες και Εχθροί

Η αζαλέα επηρεάζεται από μυκητολογικές ασθένειες και ένας τρόπος για να τους αποτρέψει είναι η διατήρηση της καθαριότητας γύρω από τους μίσχους και ριζικό σύστημα.
Οι πιο συνηθισμένοι εχθροί της αζαλέας είναι οι νηματώδεις, οι τετράνυχοι, οι αφίδες, οι θρίπες και οι αλευρώδεις.