ΕΝΑ ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

14 Μαϊου, 2020
 Η ψευδοπιπεριά είναι αειθαλές δέντρο και ανήκει στο ίδιο γένος με τον σχίνο. Ανήκει στην οικογένεια Anacardiaceae  με καταγωγή από το Περού, το Μεξικό, τη Χιλή, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Είναι γνωστό σαν το δέντρο με τους κόκκινους καρπούς πιπεριού.

Το μέγιστο ύψος του μπορεί να φτάσει τα 15μ. Έχει πυκνό φύλλωμα από σύνθετα, κρεμαστά φύλλα που δίνουν στο φυτό μία κρεμοκλαδή εμφάνιση και το κάνουν να μοιάζει με την ιτιά την κλέουσα.
Η ονομασίες που το συναντάμε είναι Περουβιανό πιπερόδεντρο, Αμερικάνικος σχίνος, Αγριοπιπεριά, Σχίνος η μόλλειος, Αρτιμαθκιά.
Έχει σφαιρική πλούσια κόμη, με κρεμαστά κλαδιά και ο φλοιός του είναι γκρίζο-καστανός και βαθιά ρυτιδωμένος. Η αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται από το δέντρο χρησιμοποιείται για ποικίλες χρήσεις.
Τα φύλλα του αποτελούνται από λογχοειδή φυλλάρια σε πράσινο ανοιχτό χρώμα. Είναι κατ’ εναλλαγή, σύνθετα πτεροειδή έμμισχα, άμισχα και με αρωματική οσμή πιπεριού.Οι καρποί είναι στρογγυλοί. Αρχικά έχουν πράσινο χρώμα και μετά ροζ-κόκκινο χρώμα και στο τέλος μαύροι.
Η ανθοφορία του ξεκινάει την άνοιξη και τα λευκοκίτρινα άνθη του ανανεώνονται συνεχώς μέχρι τα τέλη καλοκαιριού.
Το φθινόπωρο αρχίζουν να σχηματίζονται οι καρποί της ψευδοπιπεριάς προσφέροντας ένα εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα.

Οι καρποί του χρησιμοποιούνται αποξηραμένοι ως υποκατάστατο του πιπεριού. Στο Περού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακού οινοπνευματώδες ποτού αλλά και για τη παρασκευή ξιδιού.Προτιμάει ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους και εδάφη με καλή αποστράγγιση. Αντέχει την ξηρασία και μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες.
Χρειάζεται κλάδεμα το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.Πολλαπλασιάζετε με σπόρους, με μοσχεύματα και με παραφυάδες.
 
Θεραπευτικές ιδιότητες

Έχει αντιβακτηριακές, αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην πρακτική ιατρική κυρίως για την αντιμετώπιση πληγών και μολύνσεων.
Επίσης μπορείτε να αλείψετε πάνω σε μυρμηγκιές το λευκό υγρό που εκκρίνεται από το δέντρο .

Στον κήποΕίναι κατάλληλο για πάρκα ή σε δενδροστοιχίες ως καλλωπιστικό δένδρο και για την πλούσια σκιά του, αρκεί να προστατεύεται από τους δυνατούς αέρηδες.