ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

04 Ιανουαρίου, 2021

Ο Χειμωνανθός (Chimonanthus fragans) ένας εντυπωσιακός φυλλοβόλος θάμνος, όπου μεσα στον χειμώνα μας προσφέρει την πλούσια εντυπωσιακή ανθοφορία του. Καταγωγεται από την Κίνα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στην Ευρώπη.Ανθίζει μέσα στην καρδιά του χειμώνα σχηματίζοντας αρωματικά λουλούδια από τα τέλη του Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Έχει κωνική ή κυπελλοειδή κόμη με αργό ρυθμό ανάπτυξης. Σε ύψος φτάνει τα 4m.Την περίοδο της ανθοφορίας του δεν έχουν ακόμα εκπτυχθεί τα λογχοειδή, πράσινου χρώματος φύλλα του.

Είναι σκληρά, ανοικτού πράσινου χρώματος, αντίθετα, κοντόμισχα, ελλειπτικώς ωοειδή ή λογχοειδή, γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια και λεία στην κάτω. Τα άνθη του είναι αρωματικά με δυο σειρές σέπαλων, από τα οποία τα εξωτερικά έχουν υποκίτρινο χρωματισμό, ενώ τα εσωτερικά είναι πορφυρό-καστανά. Τα λουλούδια μοιάζουν με μικρό αστέρι, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, όπου φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους.Κλιματολογικές Συνθήκες

Είναι ανθεκτικό στο κρύο, ακόμη και κάτω των -20ºC, ενώ παρουσιάζει μέτρια αντοχή στους καύσωνες. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, ακόμη και σε ασβεστώδες αν και προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση σε ηλιόλουστες τοποθεσίες καθώς δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά. Επίσης, προτιμά προστατευμένα από τον αέρα σημεία. Ιδανική εποχή φύτευσης για τον χειμωνανθό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.Πολλαπλασιασμός

Συνήθως, πολλαπλασιάζεται με σπόρο την άνοιξη, ο οποίος εμβαπτίζεται για 24 ώρες σε νερό ή λίγες ώρες σε διάλυμα αραιού υδροχλωρικού ή θειικού οξέως. Η επικονίαση γίνεται τεχνητά, καθώς το χειμώνα δεν υπάρχουν έντομα-επικονοιαστές και τα παραγόμενα φυτά χρειάζονται πέντε έτη για να ανθίσουν. Επίσης, πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και καταβολάδες.
Κλάδεμα


Δεν κλαδεύουμε τα πρώτα 1-2 χρόνια επειδή είναι ακόμα μικρό φυτό και δεν έχει ριζώσει και αναπτυχθεί επαρκώς, επειδή θα καθυστερήσει την είσοδο του στην ανθοφορία. Όταν μεγαλώσει, η κατάλληλη εποχή κλαδέματος είναι μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Καθώς ο χειμωνανθός ανθίζει σε ξύλο ηλικίας μόλις δύο ετών, αφαιρούμε το μισό του μήκους των κλαδιών. Επίσης, γίνεται απάλειψη των λαίμαργων βλαστών, των ξερών και των γερασμένων.


Πότισμα

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό για να ευδοκιμήσει. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται συχνό πότισμα για να έχει καλή βλαστική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία μέσα στον χειμώνα. Στο κήπο Ο χειμωνανθός φυτευτεται είτε σε γλάστρα είτε στο έδαφος, μεμονωμένα ή σε συστάδες, σε αυλές, κήπους και σε πάρκα. Τα κομμένα κλαδιά διατηρούνται στα ανθοδοχεία για αρκετό καιρό και μπορούν να διακοσμήσουν το εσωτερικό του σπιτιού την περίδο του χειμώνα.