ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΣ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ

20 Νοεμβρίου, 2023

Αν το όνειρο σας είναι να έχετε έναν υπέροχο κήπο ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και να είναι πάντα πολύχρωμος θα χρειαστεί χρόνος, επιμονή, υπομονή και προγραμματισμός. Όπως κάθε άλλος κήπος, ένας κήπος που είναι πάντα έγχρωμος θα χρειάζεται ενημέρωση και φροντίδα όσο περνάει ο καιρός.
Σας συγκεντρώσαμε δώδεκα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν σχεδιάζετε έναν πάντα πολύχρωμο κήπο.
 
Αγοράστε σε πολλές εποχέςΜετά από τις πολλές χειμωνιάτικες – βροχερές μέρες, μπορείτε να αρχίσετε να διαλέγετε νέα φυτά για τον κήπο. Η άνοιξη είναι μια εξαιρετική εποχή για να αγοράσετε και να προσθέσετε φυτά στον κήπο σας.
Πραγματικά, οποιαδήποτε στιγμή από την άνοιξη έως το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη στιγμή για να περάσετε από τα αγαπημένα σας κέντρα κήπου για να δείτε πολλά πολύχρωμα φυτά. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε ιδέες για φυτά που μπορείτε να προσθέσετε για όλο το χρόνο που ο κήπος σας μπορεί να μην έχει χρώμα. Μια άλλη ιδέα είναι να επισκέπτεστε δημόσιους κήπους όλο το χρόνο. Κάνοντας αυτό θα σας δώσει την αίσθηση για το ποια φυτά είναι πολύχρωμα σε διαφορετικές εποχές του χρόνου στο κλίμα σας.
 
Λαμπτήρες της Άνοιξης Τα φυτά της πρώιμης άνοιξης είναι αγαπητά γιατί ανθίζουν αμέσως μόλις ξεκινήσει η άνοιξη, ανακοινώνοντας ότι η άνοιξη έχει ξεπηδήσει. Οι πρώιμοι βολβοί της άνοιξης, όπως και οι νάρκισσοι, είναι αρκετά ανθεκτικοί και προσθέτουν χρώμα στο τοπίο νωρίς εκείνη την εποχή. Ένα μειονέκτημα είναι το αντιαισθητικό τους φύλλωμα καθώς αρχίζουν να αδρανούν. Η χρήση συντροφικών φυτών όπως τα πολυετή φυτά που αναδύονται αργά μπορεί να κρύψει το φύλλωμα του βολβού που πεθαίνει, ενώ προσθέτει ένα νέο κύμα χρώματος το καλοκαίρι. Υπάρχουν επίσης βολβοί που ανθίζουν το καλοκαίρι που πρέπει να λάβετε υπόψη.
 
Τα πολυετή φυτά κάνουν την διαφοράΌταν σκέφτεστε διαρκώς ανθισμένους κήπους, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό μου είναι γενικά πολυετή φυτά. Τα πολυετή φυτά καλύπτουν συνήθως ένα μεγάλο μέρος του κήπου με μόνιμα πολύχρωμα παρτέρια. Πάρτε χαρτί και στυλό ή τον υπολογιστή σας και ξεκινήστε να καταχωρείτε πολυετή φυτά που θα θέλατε να συμπεριλάβετε στον κήπο σας. Σημειώστε πότε ανθίζουν, ανά κατηγορία - νωρίς την άνοιξη/άνοιξη/τέλη άνοιξη, αρχές καλοκαιριού, καλοκαίρι, τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου/φθινόπωρο/τέλη φθινόπωρο. Σημειώστε εάν τα φυτά είναι κοντά μεσαία ή ψηλά. Σημειώστε αν προτιμούν τον ήλιο ή τη σκιά. Αυτά τα στοιχεία θα σας δώσουν τα βασικά, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε τα χέρια σας οργανώνοντας τα φυτά που θέλετε να συμπεριλάβετε στον κήπο σας.
 
Θάμνοι για κάθε εποχήΑν και τα πολυετή φυτά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για συνεχές χρώμα στους κήπους, νομίζω ότι οι θάμνοι δεν χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Οι θάμνοι έχουν πολλά χαρακτηριστικά που μπορούν να προσθέσουν χρώμα στον κήπο σας, όπως πολύχρωμα λουλούδια, φύλλωμα, φρούτα, μίσχοι, χρώμα φθινοπώρου φυλλώματος, ενδιαφέροντα φλοιοί και ποικίλες μορφές φυτών. Αξίζει να διαθέσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τους θάμνους. Είναι μια ιδανική λύση για να φέρετε χρώμα στον χειμερινό κήπο.

Πολλοί από τους ανθισμένους θάμνους έχουν αναπτυχθεί για να έχουν πολλές εποχές ενδιαφέρον. Ενώ πριν από 15 χρόνια, οι θάμνοι μπορεί να θεωρούνταν κυρίως ως φυτά μπορντούρας και περιμετρικής φύτευσης , οι νεότεροι θάμνοι έχουν χρώμα και εποχιακό ενδιαφέρον.
 
Αξιοποιώντας τα αειθαλή


Για όσους από εμάς έχουν κρύους χειμώνες, μπορεί να μην πιστεύετε ότι ο χειμερινός κήπος σας είναι ιδιαίτερα πολύχρωμος. Μπορεί να μην ανθίζουν τότε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το τοπίο σας δεν μπορεί να είναι ενδιαφέρον τους πιο κρύους μήνες. Τα αειθαλή φυτά είναι οι ήρωες του χειμερινού κήπου.
Η στρατηγική χρήση των αειθαλών φυτών μπορεί να προσθέσει χειμωνιάτικο χρώμα από το φύλλωμα που κυμαίνεται από βαθύ πράσινο έως μπλε, και μορφές που ποικίλλουν από ψηλά και στενά έως χαμηλά και απλωμένα. Τα αειθαλή είναι ένα υπέροχο στοιχείο για τον κήπο σας όλες τις εποχές και υπάρχει ένα αειθαλές για κάθε σκοπό.
 

Επιλέγοντας τα κατάλληλαΌταν οι άνθρωποι μιλούν για συνεχές χρώμα στον κήπο, που ονομάζεται φύτευση διαδοχής, συχνά σκέφτονται τους πολυετείς κήπους. Η επιλογή των κατάλληλων φυτών για να έχετε έναν πολύχρωμο πολυετή κήπο όλο το χρόνο μπορεί να γίνει, αλλά χρειάζεται πολλή σκέψη και προσεκτικός προγραμματισμός. Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν τη χρησιμότητα των ετήσιων για την παροχή συνεχούς χρώματος.
Ενώ τα μονοετή φυτά μπορεί να έχουν τη φήμη ότι χρειάζονται φροντίδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν πολλές ποικιλίες εύκολης φροντίδας που θα ανθίσουν από τη στιγμή που θα τα φυτέψετε. Δώστε τους λίγη φυτική τροφή όταν φυτεύετε, ποτίστε όταν το χώμα στεγνώσει και απολαύστε τις πολύχρωμες ανθοφορίες τους όλο το χρόνο. Το καλύτερο χαρακτηριστικό των μονοετών φυτών είναι ο πολύ μεγάλος χρόνος ανθοφορίας τους.
 

Χρώμα φυλλώματος ΕΙΝΑΙ ΧρώμαΌταν σκέφτεστε τους πολύχρωμους κήπους, τα λουλούδια είναι ίσως το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Αλλά μην ξεχνάτε ότι το πολύχρωμο φύλλωμα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε χρώμα όλων των εποχών στον κήπο σας. Το χρώμα του φυλλώματος είναι μια από τις πιο αξιόπιστες μορφές συνεχούς χρώματος.
Οι αλλαγές στο φύλλωμα του φθινοπώρου προσθέτουν μια άλλη διάσταση χρώματος πριν από το τέλος της σεζόν.
 
Μούρα, φλοιός και στελέχηΌσον αφορά το κρυφό χρώμα, τα μούρα, ο φλοιός και τα στελέχη είναι μερικές από τις πιο παραγνωρισμένες πηγές χρώματος.
 

Συμπεριλάβετε φυτά φιλικά προς τους επικονιαστέςΕάν ο στόχος σας είναι να έχετε έναν πολύχρωμο κήπο, φροντίστε να συμπεριλάβετε μερικά φυτά φιλικά προς τους επικονιαστές. Τα φυτά επικονιαστών είναι πολύχρωμα επειδή οι μέλισσες και οι πεταλούδες έλκονται από ορισμένα χρώματα λουλουδιών. Για παράδειγμα, οι μέλισσες έλκονται περισσότερο από τα μπλε, μοβ, λευκά και κίτρινα λουλούδια. Αυτά τα ίδια τα πλάσματα προσθέτουν μια άλλη διάσταση χρώματος και ενδιαφέροντος στον κήπο σας. Όταν καλλιεργείτε φυτά φιλικά προς τους επικονιαστές, θυμηθείτε να περιορίσετε τις χημικές εφαρμογές όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτρέψετε το κακό... Καλό είναι επίσης να συμπεριλάβετε πηγές νερού ως πρόσθετο στήριγμα για  τους επικονιαστές στον κήπο σας.
 
Χρησιμοποιήστε διακοσμητικά υλικά

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρώματος στον κήπο σας προέρχεται από φυτά, μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη το αποτέλεσμα που μπορούν να προσθέσουν άλλα πολύχρωμα αντικείμενα στον κήπο σας. Για παράδειγμα, η κεραμική και τα έπιπλα εξωτερικού χώρου ή ψηφίδα και ο φλοιός μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και την αίσθηση ενός εξωτερικού χώρου, ενώ προσφέρουν συνεχές χρώμα όλη την εποχή. Αυτές οι ιδέες για φθηνή διακόσμηση κήπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσετε δωρεάν ή αντίθετα χρώματα στον κήπο σας.
 
Κάντε ένα σχέδιο


Οποιοσδήποτε κήπος επωφελείται από την ύπαρξη ενός σχεδίου!  Όταν δημιουργείτε έναν κήπο για να έχει συνεχές χρώμα, ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος. Θα εξισορροπήσετε πολλά στοιχεία. Θα πρέπει να σκεφτείτε πότε κάθε φυτό θα δώσει χρώμα, πού στον κήπο σας έχει τις κατάλληλες συνθήκες ήλιου ή σκιάς για κάθε φυτό και πόσο μεγάλο θα μεγαλώσει. Η δημιουργία αυτού του τύπου κήπου είναι ένα συνεχές έργο.
 
Κάνε υπομονή


Κανένας κήπος δεν έχει τελειώσει ποτέ πραγματικά. Κάθε χρόνο, αφιερώστε χρόνο για να τραβήξετε φωτογραφίες και να σημειώσετε τι σας άρεσε στον κήπο σας και πού θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα. Δεν είναι ασυνήθιστο να μετακινούνται φυτά σε νέες τοποθεσίες, να προσθέτουμε περισσότερα φυτά, να αλλάζουμε χρωματικούς συνδυασμούς, να απορρίπτουμε φυτά που δεν λειτουργούν ή να πειράζουμε με άλλο τρόπο τις φυτεύσεις τους.
 
Ένα από τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο στην κηπουρική είναι ότι η επόμενη σεζόν είναι πάντα μια άλλη ευκαιρία να δημιουργήσω τον αγαπημένο μου κήπο. Προσπαθήστε να αγκαλιάσετε τη διαδικασία της κηπουρικής όσο και το τελικό αποτέλεσμα.