ΤΣΟΦΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

07 Φεβρουαρίου, 2022

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τσόφλια στα φυτά;

Το τσόφλι του αυγού ανήκει στα φυσικά υπολείμματα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας.

Ποιες είναι όμως οι χρήσεις του ως λίπασμα για τα φυτά;

Είναι γεγονός ότι τα τσόφλια των αυγών περιέχουν ασβέστιο, ένα θρεπτικό στοιχείο που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξή τους. Η τοποθέτηση τσοφλιών στα φυτά  μπορεί να λειτουργήσει ως λίπασμα ασβεστίου. Η λίπανση των φυτών με ασβέστιο αντιμετωπίζει ασθένειες όπως η ξηρή κορυφή, χαρακτηριστικά μαυρίσματα στους καρπούς της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού.

Τοποθετώντας τσόφλια απευθείας στο χώμα δεν έχουμε άμεσο αποτέλεσμα, καθώς το τσόφλι αποσυντίθενται με πολύ αργό ρυθμό που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες των φυτών σε ασβέστιο !

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αξιοποιήσουμε τα τσόφλια του αυγού  είναι να τοποθετηθούν ως υλικό στον κομποστοποιητή  για τη δημιουργία κομπόστ. Το κομπόστ που θα προκύψει με την αποσύνθεση των τσοφλιών, μετά από 6-8 μήνες θα περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, αφομοιώσιμη από τα φυτά μας. Καλό είναι να θρυμματίζουμε τα τσόφλια πριν σε ένα μπλέντερ.
 
Επιπλέον μπορούμε να 
θρυμματίσουμε τα τσόφλια και να τα τοποθετήσουμε στις γλάστρες για την προστασία των φυτών από σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, καθώς λόγω των μυτερών προεξοχών δυσκολεύουν αρκετά την κίνηση τους. Αρκετοί το εφαρμόζουν και στον κήπο, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι τόσο πρακτικό, γιατί χρειάζονται μεγάλες ποσότητες από τσόφλια για να καλύψουν αποτελεσματικά την περιοχή γύρω από τα φυτά ενός λαχανόκηπου.


Για την προστασία των φυτών του κήπου από τα σαλιγκάρια, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε στάχτη, την οποία απλώνουμε γύρω από τα φυτά δημιουργώντας ένα φυσικό τείχος προστασίας.
Tips Όταν χρησιμοποιείτε τα τσόφλια των αυγών στο κομπόστ, καλό είναι να τα ξεπλένετε πριν τα ρίξετε μέσα στον κομποστοποιητή.  Γιατί η μυρωδιά του τσοφλιού του αυγού μπορεί να προκαλέσει την επίσκεψη από μύγες, σφήκες και ποντίκια στο χώρο του κομποστοποιητή.