ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΡΑΣ

18 Νοεμβρίου, 2019
Η απευθείας σπορά στο χωράφι είναι μια από τις καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των λαχανικών. Η άλλη, ξεκινάει με την σπορά στο σπορείο και τελειώνει με την μεταφύτευσή τους στο χωράφι. Επειδή όμως οι περισσότεροι οικιακοί κήποι δεν έχουν θερμοκήπιο, τα φυτά μπορούν να φυτευτούν μέσα στο σπίτι ή σε αποθήκη με την προϋπόθεση όμως να τα βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε ειδικές παλέτες είτε σε πλαστικά ποτηράκια αφού βέβαια έχουν ανοιχτεί τρύπες.



Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΠΟΡΑ

Το αρνητικό σε αυτή την τεχνική είναι πως τις περισσότερες φορές δεν βλαστάνουν όλοι οι σπόροι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στην καλλιέργεια. Η λύση είναι απλή, σπέρνονται σε κάθε λάκκο περισσότεροι σπόροι απ’ όσους πρέπει και αφού βλαστήσουν γίνεται αραίωση των πιο αδύναμων φυτών αλλά και αυτών που εμποδίζουν. Κάποια λαχανικά όμως όπως το κρεμμύδι, το καρότο, το παντζάρι και το ρεπάνι φυτεύονται απευθείας στον αγρό γιατί δεν αντέχουν τη μεταφύτευση.




Η ΣΠΟΡΑ ΣΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ


Ο λόγος που χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική είναι για να υπάρξει πρώιμη παραγωγή αλλά και τα φυτά που θα φυτευτούν στο λαχανόκηπο να ‘ναι απαλλαγμένα από ασθένειες και ζιζάνια (παρασιτικά φυτά). Η φύτευση στο θερμοκήπιο γίνεται τους μήνες που στο χωράφι επικρατούν ακατάλληλες συνθήκες για την βλάστηση των φυτών προκαλώντας και κάποιες φορές την καθυστέρησή τους. Έτσι, την περίοδο που οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν, είναι έτοιμα για να φυτευτούν στο λαχανόκηπο. Το θετικό με αυτήν την τεχνική είναι πως υπάρχει σωστή εκμετάλλευση του χώρου καθώς το διάστημα που μεγαλώνουν τα φυτά στο σπορείο, στο λαχανόκηπο μπορούν να καλλιεργηθούν τα λαχανικά της εποχής. Όμως, το αρνητικό εδώ είναι πως κάποια φυτά είναι πιο ευαίσθητα κατά τη μεταφύτευση καθώς στρεσάρονται και τραυματίζονται. Τα πιο ευαίσθητα είναι τα αγγούρια, τα κολοκύθια, τα πεπόνια και τα καρπούζια.





Ακολουθεί πίνακας για την εποχή της απευθείας σποράς στον αγρό


Ιανουάριος καρότο μπιζέλι ραδίκι σπανάκι

Φεβρουάριος καρότο μπιζέλι ραδίκι σπανάκι κρεμμύδι



Μάρτης άνηθος βασιλικός κρεμμύδι μαϊντανός μπιζέλι πιπεριά πράσο ραδίκι σκόρδο

Απρίλης άνηθος βασιλικός καρπούζι μαϊντανός λάχανο μπάμια ντομάτα πεπόνι πιπεριά πράσο σέλινο

Μάιος αγγούρι άνηθος βασιλικός καρότο καρπούζι κολοκύθι κουνουπίδι λάχανο μαϊντανός μαρούλι μελιτζάνα μπάμια  ντομάτα πεπόνι πιπεριά πράσο σέλινο

Ιούνιος αγγούρι άνηθος κάροτο κολοκύθι κουνουπίδι λάχανο μαϊντανός μαρούλι μελιτζάνα σέλινο

Ιούλιος άνηθος κολοκύθι κουνουπίδι λάχανο μαϊντανός μαρούλι παντζάρι

Αύγουστος λάχανο μαρούλι κουνουπίδι μαϊντανός παντζάρι ραδίκι



Σεπτέμβριος μαρούλι μπιζέλι ραδίκι

Οκτώβρης κρεμμύδι μαρούλι μπιζέλι ραδίκι σκόρδο Νοέμβρης κρεμμύδι μπιζέλι ραδίκι σκόρδο

Δεκέμβρης μπιζέλι ραδίκι



ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΡΑ ΣΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ


Ιανουάριος κρεμμύδι μελιτζάνα πιπεριά σέλινο ντομάτα

Φεβρουάριος κρεμμύδι μελιτζάνα πιπεριά σέλινο ντομάτα

Μάρτης αγγούρι καρότο κολοκύθι κρεμμύδι πράσο ντομάτα

Απρίλης αγγούρι καρότο κολοκύθι πράσο ντομάτα

Μάιος κουνουπίδι

Ιούνιος κουνουπίδι



Ιούλιος κουνουπίδι

ΑύγουστοςΣεπτέμβριος σπανάκι

Οκτώβρης σπανάκι

Νοέμβρης μπιζέλι ρεβύθι σπανάκι

Δεκέμβρης μπιζέλι ρεβύθι σπανάκι


TIPS! Για να υπάρξει συνεχόμενη παραγωγή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η σπορά γίνεται διαδοχικά για 7-10 μέρες, με αποτέλεσμα τα φυτά να αναπτύσσονται με διαφορά μερικών εβδομάδων μεγαλώνοντας έτσι τη διαδοχική παραγωγή!