ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

02 Δεκεμβρίου, 2022

Τα νήπια είναι τόσο έτοιμα και πρόθυμα να δεχτούν τον νέο τους κόσμο. Μέσα από την περιέργεια τους , το παιχνίδι και την εξερεύνηση για όλα αυτά!
Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι κρίσιμα για τη διανοητική, συναισθηματική και σωματική τους ανάπτυξη. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και οι εμπειρίες που έχει ένα μικρό παιδί μπορούν να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει.Η Μητέρα Φύση μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει ένα μικρό παιδί αφοσιωμένο και να μαθαίνει. Στην πραγματικότητα, η φύση είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να μάθουν και να αναπτυχθούν σε αυτό το κρίσιμο στάδιο. Μπορεί να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να ευδοκιμήσουν σε τόσους πολλούς αναπτυξιακούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών, συναισθηματικών, κοινωνικών, λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Από ζωτικής σημασίας αισθητηριακές πληροφορίες μέχρι ενίσχυση στο ανοσοποιητικό ή στις κινητικές τους δεξιότητες, η ύπαιθρος τα έχει όλα.

Βάλτε στην καθημερινότητα σας να πηγαίνετε με τα μικρά σας έξω όσο πιο συχνά γίνεται για να επωφεληθείτε από αυτά τα οφέλη και τόσα άλλα. Μια απλή προσέγγιση είναι να κάνετε δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους σε εξωτερικούς χώρους όσο πιο συχνά γίνεται. Διαβάστε έξω.
Κήπος με το μικρό σας.
Ζητήστε τους να μαζέψουν τα αρκουδάκια τους και να κάνουν ένα πικνίκ στον κήπο ή την βεράντα σας, ακόμα και στην ύπαιθρο.
 
Επιπλέον, εδώ σας συγκεντρώσαμε μερικά από τα αγαπημένα μας πράγματα που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα μικρά μας νήπια σε εξωτερικούς χώρους:
 
1. Παιχνίδι λάσπης

Τα παιδιά χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους! Είναι ο τρόπος τους να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους. Η αφή είναι μια από τις πιο σημαντικές αισθήσεις για ένα μικρό παιδί. Και τι πιο χορταστικό από τη λάσπη!; Ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιχνίδι με τη λάσπη είναι να δημιουργήσετε μια λασποκουζίνα. Οι λασποκουζίνες μπορεί να είναι τόσο απλές όσο να βάζετε μερικά παλιά δοχεία, ξυλάκια και νερό.
Απλώς τοποθετήστε ένα τραπέζι ή μια επιφάνεια στο ύψος του παιδιού έξω. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ξύλινη σανίδα με ασφάλεια τοποθετημένη σε δύο κουβάδες ή και ένα τραπεζάκι. Στη συνέχεια, απλώς συλλέξτε ένα μάτσο ταψιά για κέικ, φλιτζάνια, πλαστικά πιάτα, κουτάλια και σπάτουλες. Τοποθετήστε λίγη άμμο ή χωμα, προσθέστε μια κανάτα με νερό και έιναι έτοιμο. Η κουζίνα είναι ανοιχτή!
Τι γίνεται με όλη αυτή τη βρωμιά, θα ρωτήσετε; Λοιπόν αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητο για τα παιδιά. Από τη βρεφική ηλικία και μετά, κάθε μικρόβιο που καταπολεμάτε αυξάνει την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε ξανά το μικρόβιο αργότερα. Όταν τα παιδιά δεν εκτίθενται, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αρχίζει να κάνει σοβαρά λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοσες ασθένειες, αλλεργίες και άσθμα. Βέβαια όλα χρειάζονται μέτρο και ασφάλεια. 
2. Κηπουρική

Η κηπουρική είναι μια φανταστική δραστηριότητα για τους μικρούς μας φίλους. Η καλλιέργεια φυτών είναι διασκεδαστική για τα παιδιά όλων των ηλικιών.
Πόσο συναρπαστικό να βλέπεις το πρώτο δενδρύλλιο να ξεπροβάλλει από έναν σπόρο που φυτεύτηκε και φροντίζει ένα παιδί! Και μην ξεχνάτε ότι η κηπουρική θα βοηθήσει το παιδί σας να περνάει περισσότερο χρόνο έξω, να χαλαρώνει και να παίρνει περισσότερα οφέλη από τη φύση.
Ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό έργο για ένα μικρό παιδί είναι να δημιουργήσει έναν μικροσκοπικό, μικροσκοπικό κήπο για σπορόφυτα σε εσωτερικούς χώρους. Το νήπιό σας μπορεί να ρίξει με κουτάλι λίγη βρωμιά σε ένα ποτήρι μιας χρήσης, να ρίξει τους σπόρους στο μείγμα, να βοηθήσει στο πότισμα και μετά να παρακολουθήσει τη φύση! Έχουμε το εύκολο στην παρακολούθηση "πώς να" εδώ για εσάς!
 
3. Πεζοπορία

Η πεζοπορία αρέσει σε όλους. Ενώ μερικά παιδιά υπερδιεγείρονται από τα φώτα, τους ήχους και τις μυρωδιές εσωτερικών χώρων, κάτι στην ύπαιθρο απλώς τα καθησυχάζει. Η πεζοπορία μπορεί να προσφέρει μια απαραίτητη ώθηση ψυχικής υγείας στους ενήλικες αλλά κα στα παιδιά. Το να βάλεις το μωρό ή το νήπιό σε κατάσταση πεζοπορίας είναι ένα υπέροχο πράγμα, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγη επιμονή και εξάσκηση.

4. Ελευθερία στην φύση

Οι πεζοπορίες είναι εξαιρετικές για άσκηση και επίτευξη στόχων (ακόμα και αν διαρκούν 15 λεπτά χωρίς άσκηση!). Αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αφήσετε το παιδί σας να απολαύσει τη φύση είναι να το αφήσετε να εξερευνήσει με τον δικό του ρυθμό. Αφήστε το παιδί σας να ελίσσεται σε ένα φυσικό μέρος όπως ένα μονοπάτι σε έναν κήπο ή ένα πάρκο. Καθώς περπατάτε  δίπλα τους, φροντίστε να τους επισημαίνετε αξιοθέατα, ήχους και υφές. Ονομάστε αυτό που βλέπετε επίσης για να αναπτύξετε το λεξιλόγιο ενός νεαρού φυσιολάτρη.5. Ώρα της Φύσης

Η ώρα της φύσης σημαίνει απλώς τη χρήση των φυσικών στοιχείων στη φύση για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις ακαθάριστες κινητικές (ή σωματικές) δεξιότητές του. Ψάξτε για κορμούς για να σκαρφαλώσετε, μικρές γέφυρες για να σκαρφαλώσετε, ρίζες δέντρων για πλοήγηση. Η φύση παρέχει στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ διαδρομή με εμπόδια τρόπους βελτίωσης της ισορροπίας και του προσανατολισμού τους.
Κατευθυνθείτε σε μια φυσική περιοχή ή ίσως έχετε μια φυσική παιδική χαρά κοντά! Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε τον δικό σας χώρο παιχνιδιού, σκεφτείτε να προσθέσετε φυσικά στοιχεία στον δικό σας χώρο που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των σωματικών δεξιοτήτων του μικρού σας. Σκεφτείτε χαρακτηριστικά όπως μικρές γέφυρες, υπερυψωμένες πλατφόρμες, κλίσεις ή άλλους τρόπους για να προκαλέσετε ένα μικρό παιδί σωματικά που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε μόνοι σας.

6. Αισθητηριακός περίπατος

Βοηθήστε το νήπιό σας να αναπτύξει τις πολύ βασικές αισθήσεις πηγαίνοντάς το σε έναν περίπατο με αισθήσεις στη φύση. Η ύπαιθρος προκαλεί φυσικά τις αισθήσεις ενός παιδιού με τους πολλούς ήχους, μυρωδιές, υφές, θερμοκρασίες και χρώματα. Στο πάρκο, μπορείτε να μυήσετε το μωρό σας σε μια μεγάλη ποικιλία από υφές της φύσης. Προσκαλέστε τον/την να νιώσει το γρασίδι και τα κουκουνάρια και για να αγγίζετε λείες, ανώμαλες και κοκκώδεις υφές. Πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα και φτιάξτε έναν πίνακα αισθήσεων. Χρησιμοποιώντας ένα τραπέζι και συγκεντρώστε διάφορα φυσικά υλικά όπως βρύα, χώμα, άμμο, κλαδάκια, γρασίδι. Προσθέστε ένα ένα κάθε φορά, ονομάζοντάς το και περιγράφοντας πώς αισθάνεται, ώστε το παιδί σας να μπορεί να εξερευνήσει με τις δικές του αισθήσεις.Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιχνίδι βασισμένο στη φύση για αισθητηριακή ανάπτυξη με το παιδί σας στην αυλή σας, δημιουργώντας ένα αισθητήριο μονοπάτι. Ένα αισθητηριακό μονοπάτι έχει μια σειρά από εμπειρίες κατά μήκος μιας διαδρομής που έχουν σχεδιαστεί για να εμπλέκουν τις διαφορετικές αισθήσεις και να μας βυθίζουν σε ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αισθητήριο μονοπάτι με φυσικές και ανθρωπογενείς αισθητηριακές εμπειρίες.

7. Δημιουργήστε κολάζ της φύσηςΠηγαίνετε έξω με το μικρό σας και βοηθήστε το να γεμίσει ένα καλάθι με όσο το δυνατόν περισσότερα χαλαρά φυσικά αντικείμενα. Φροντίστε να τους βοηθήσετε να καταλάβουν ότι δεν μαζεύουμε ή τραβάμε από τη φύση, αλλά μαζεύουμε αντικείμενα που έχουν ήδη φτάσει στο έδαφος. Μπορούν να μαζέψουν κομμάτια από πεσμένα φύλλα, λουλούδια, κουκουνάρια, κλαδιά.
Στη συνέχεια, βοηθήστε το να κολλήσει τον θησαυρό της φύσης σε χαρτί για να δημιουργήσει ένα κολάζ φύσης. Μια εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητο χαρτί και να κολλήσετε τα αντικείμενα της φύσης απευθείας πάνω του.

8. Κυνήγι της φύσης για νήπια

Ποιο παιδί δεν αγαπά το κυνήγι οδοκαθαριστών; Τα νήπια δεν αποτελούν εξαίρεση! Το να ξεκινήσετε τα παιδιά σας για ένα κυνήγι οδοκαθαριστών στη φύση μπορεί πραγματικά να ζωντανέψει την ύπαιθρο για αυτά. Το να είστε στο «κυνήγι» για σημάδια της φύσης θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις δεξιότητες παρατήρησης της φύσης του παιδιού σας και να εμβαθύνετε τη σύνδεσή του και το επίπεδο άνεσης με την ύπαιθρο.

9. Διαβάστε ένα βιβλίο για τη φύση

Το διάβασμα δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα εσωτερικού χώρου. Πόσο ωραίο είναι να απολαμβάνει ένα καλό βιβλίο στην ύπαιθρο. Ακόμα καλύτερα, μυήστε το παιδί σας στον υπέροχο ευρύ κόσμο της φύσης με ένα βιβλίο με θέμα τη φύση. Τα νήπια λατρεύουν τα βιβλία με τολμηρές εικονογραφήσεις, απλή γλώσσα και υπέροχες φωτογραφίες.


 
10. Φτιάξτε ένα ραβδί ταξιδιού

Αν υπάρχει μια λέξη που αρέσει στα νήπια να λένε, είναι "δικό μου!" Αφήστε το νήπιό σας να έχει το δικό του ραβδί ταξιδιού για να το κρατήσει σε εξωτερικούς χώρους. Αυτός είναι ένας τόσο απλός και διασκεδαστικός τρόπος για να βοηθήσετε οποιοδήποτε παιδί. Ένα ραβδί ταξιδιού είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για τα παιδιά, καθώς τα βοηθά να εστιάσουν στο περιβάλλον τους, να μάθουν για τη φύση, να τα κρατά απασχολημένα και να έχει ως αποτέλεσμα ένα υπέροχο χειροποίητο (δωρεάν), αναμνηστικό από το ταξίδι τους.
 
Μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά μας να μάθουν για την φύση και το περιβάλλον μέσα από απλές προτάσεις και ιδέες χωρίς κόστος.