ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΗΠΟΣ

04 Ιουλίου, 2017
Η είσοδος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε έναν κήπο. Είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κάποιος καθώς και η πρώτη εντύπωση που του δίνει να φανταστεί την συνέχεια, μετά από αυτήν.
Η κατασκευή της πόρτας παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να σχεδιαστεί σωστά. Μπορεί να είναι μόνο για πεζούς , μπορεί ταυτόχρονα να επιτρέπει και την πρόσβαση οχημάτων.
Κατά τον σχεδιασμό του κήπου , θα πρέπει ο αρχιτέκτονας τοπίου , να σχεδιάσει με τέτοιον τρόπο την είσοδο, ώστε να μην χάνεται χώρο από τον κήπο, αλλά και να μπορεί να αξιοποιηθεί κάποιο μέρος του κήπου και για χώρο στάθμευσης.
Μπορείτε λοιπόν σε ένα συνδυασμό της κεντρικής πόρτας με την Γκαραζόπορτα , καθώς εισέρχεται στο χώρο ο πεζός και βαδίζεις προς την κεντρική είσοδο του σπιτιού, να υπάρχει και μια συνέχεια του μονοπατιού που να οδηγεί στον χώρο στάθμευσης .

Η είσοδος επομένως μπορεί να είναι τακτική και αστική , σχεδιασμένη για πεζούς ή να κάνει καμπύλη ο δρόμος και για τα αυτοκίνητα. Αυτά αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία , όπου πάνω σε αυτά μπορείτε να κάνετε παραλλαγές , όπου όλες να οδηγούν στην κεντρική είσοδο του σπιτιού.
Πολύ βασικό σε όλο αυτό είναι να ταιριάζει η είσοδος στον κήπο και με το γενικότερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του όλου κτιρίου.Η ασφάλεια του σπιτιού όμως αποτελεί ένα κυρίαρχο θέμα τα τελευταία χρόνια. Καλό είναι κατά τον σχεδιασμό της εισόδου, να μην υπάρχει πυκνή φύτευση μεγάλων θάμνων. Μικρές συστάδες με χαμηλή φύτευση ή μια σειρά δέντρων και από τις δύο πλευρές αποτελεί έναν πιο ανοιχτό χώρο. Στο θέμα της ασφάλειας, ο καλός Φωτισμός κατά τις νυχτερινές ώρες είναι σημαντικός καθώς και λειτουργικός , μιας και μας βοηθάει να βλέπουμε τον κεντρικό άξονα , που μας οδηγεί στην είσοδο του σπιτιού.
Καλό είναι να τοποθετούνται φωτοαισθητήρες αλλά και να γίνετε εξαρχής μια σωστή μελέτη και με την συμβουλή ενός ειδικού.Η πλακόστρωση της εισόδου έχει να κάνει με τον γενικότερο σχεδιασμό που θα δώσουμε στον κήπο και στην συνέχεια με τα διάφορα οικοδομικά υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει στο κτίριο. Από πλάκες πεζοδρομίου, ψηφιδωτό, επίστρωση με ψηφίδα σε διάφορες αποχρώσεις, τούβλα, πέτρες, ξύλο είναι μερικά υλικά που μπορούμε να τοποθετήσουμε.
Ανάλογα πάντα σε πιο σημείο βρίσκεται η είσοδος, θα πρέπει να προσθέσετε κάποιο στέγαστρο ή αψίδα ώστε να αποτελεί ένα είδος προστασίας, από τον ήλιο αλλά και την βροχή. Μερικές φορές αυτό το σημείο το καλύπτουν κάποια αναρριχώμενα φυτά. Όμως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει κάτι πιο σταθερό και μόνιμο.Εξίσου σημαντικό αλλά που δεν του δίνουμε μεγάλη σημασία , αποτελούν και οι αποχρώσεις που θα έχει η πόρτα αλλά και η γκαραζόπορτα. Όταν το βλέπουμε από έξω, οι πιο ζωηροί χρωματισμοί, τονίζουν περισσότερο τις εισόδους ενώ οι πιο απαλοί χρωματισμοί τους μικραίνουν.

Τέλος η απλότητα και η σωστή χρήση των υλικών είναι αυτά που δίνουν σταθερή πρόσβαση στο χώρο για μια φιλόξενη είσοδο.