ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ

10 Φεβρουαρίου, 2021

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής παρόλο που χαρακτηρίζεται από την τεχνολογική «επανάσταση» και οι αποστάσεις έχουν εκλείψει στο ελάχιστο , ταυτόχρονα μέσα σε όλο αυτό το κλίμα σπανίζει και ο ελεύθερος χρόνος .

Με την έλλειψη αυτή του ελεύθερου χρόνου επηρεάζεται άμεσα και η ενασχόληση με τις κηπουρικές εργασίες η οποία μειώνεται στο ελάχιστο . Ως απόρροια όλου αυτού φαίνεται ότι αναζητούνται τρόποι μηδενικής ασχολίας και ελάχιστου κόστους όσον αφορά τον κήπο , με αποτέλεσμα η συντήρηση (χρονικά και οικονομικά ) φυσικού χλοοτάπητα να φαντάζει ουτοπία .Έτσι τα τελευταίο διάστημα διαγράφεται μια αύξηση στην χρήση του συνθετικού χλοοτάπητα . Όμως ποιες είναι οι απαιτήσεις όσον αφορά την τοποθέτηση ,χρήση, συντήρησης του υλικού αυτού;
Αρχικά ας μιλήσουμε για την προετοιμασία του χώρου που απαιτείται για την τοποθέτηση του χλοοτάπητα.Για την τοποθέτηση του συνθετικού χλοοτάπητα στον κήπο μας δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία καθώς το μόνο που απαιτείται είναι απομάκρυνση των πετρών και την ισοπέδωση-ίσιωμα του εδάφους με την ταυτόχρονη τοποθέτηση άμμου η οποία θα συμβάλλει στην σωστή αποστράγγιση.
Όλα αυτά μας δίνουν και την δυνατότητα να τοποθετήσουμε τον συνθετικό χλοοτάπητα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός του κήπου μας όπως ταράτσες κτηρίων, βεράντες ή επιφάνειες στρωμένες με τσιμέντο μπορούν εύκολα να πρασινίσουν και να ομορφύνουν τους χώρους μας.Όσον αφορά την εμφάνιση και την αίσθηση που δίνει στον κήπο μας ;

Στο εμπόριο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές βελτιωμένες ποιότητες και μεγάλο εύρος επιλογών οι οποίες διαχωρίζονται με βάση το ύψος , την πυκνότητα καθώς και με το χρώμα της ίνας . Αν γίνει επιλογή μιας αρκετά καλής ποιότητας συνθετικού χλοοτάπητα τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετά «κοντά» σε αυτό που θα είχε προσδώσει ο φυσικός.
Τι κάνουμε όμως με την συντήρηση ;


Στο κόστος της συντήρησης ο συνθετικός χλοοτάπητας είναι σχεδόν μηδενικό μιας και το μόνο που απαιτείται είναι ένα καλό καθάρισμα με ειδικό μηχάνημα. Βέβαια αν δημιουργηθεί οποιαδήποτε φθορά τότε η αντικατάστασή του είναι σχετικά δύσκολη αν και οι περισσότερες εταιρείες δίνουν κάποια χρόνια εγγύηση για τον συνθετικό χλοοτάπητα που εμπορεύονται .
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από τον συνθετικό χλοοτάπητα.Τι γίνεται όμως αν κάποιος θέλει να τον συγκρίνει με τον τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα ;

Εγκατάσταση

Για την τοποθέτηση του φυσικού χλοοτάπητα υπάρχει μια αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία μιας και εκτός από την προετοιμασία του εδάφους (απομάκρυνση φερτών υλικών, ζιζανικτονία, φρεζάρισμα και εμπλουτισμό του χώματος με ειδικό χωματουργικό μείγμα ανάπτυξης συνθετικού γκαζόν ) απαραίτητη είναι και η τοποθέτηση ενός σωστά δομημένου αρδευτικού δικτύου εν αντίθεσή με την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα που όπως αναφέραμε απαιτείται μόνο ισοπέδωση-ίσιωμα του εδάφους με την ταυτόχρονη τοποθέτηση άμμου
Εμφάνιση

Παρότι αναφέραμε ότι μια καλή ποιότητα συνθετικού χλοοτάπητα είναι αρκετά αληθοφανής όσο πλησιάζουμε γίνεται αντιληπτή η πλαστική εμφάνισή του και επίσης ένα από τα βασικά μειονεκτήματά του είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα αν τον «βλέπει» η ηλιακή ακτινοβολία αναπτύσσει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τον φυσικό χλοοτάπητα που η θερμοκρασία του παραμένει χαμηλή .


Συντήρηση

Εδώ έχουμε το μεγάλο προβάδισμα του συνθετικού χλοοτάπητα καθώς απλά η μόνη ενέργεια συντήρησής του είναι ένα απλό καθάρισμα σε αντίθεση με τον φυσικό χλοοτάπητα που απαιτεί δαπάνη χρόνου και χρήματος . Ο φυσικός χλοοτάπητας απαιτεί (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ) μεγάλες ποσότητες αρδευτικού ύδατος καθώς και την συνεχή φροντίδα τόσο με λιπάσματα-φυτοφάρμακα και με το «κούρεμά» του που απαιτεί συνεχή ενασχόληση.Και τα δυο είδη παρουσιάζουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Η επιλογή είναι δικιά σας , ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη και χρόνο του διαθέτετε!

Οι φωτογραφίες  είναι από την εταιρεία Outdoordesign.