ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ

Σταυρούλα Παυλοπούλου 06 Οκτωβρίου, 2015 Κήπος

Πάμε στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο που θέλουμε να διαμορφώσουμε:
 
1.      Ρίξε μια ματιά
 
 
Ας είμαστε ειλικρινείς με αυτό που βλέπουμε. Σημειώνουμε αυτά που μας ενοχλούν και αυτά που θα θέλαμε να δούμε. Ψάχνουμε για περιοχές με δυναμική για βελτίωση και αλλαγές ή περιοχές που μπορούν να γίνουν εστίες στον κήπο μας. Εστιάζουμε στα σημεία που θέλουμε και τα φανταζόμαστε όπως θα θέλαμε να είναι. Η φαντασία σε αυτό το στάδιο είναι το ισχυρότερο εργαλείο. Κοιτάμε προσεκτικά τους διαθέσιμους χώρους γιατί όσο πιο οικείοι γίνουμε με αυτούς τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

2.     Δεν στεκόμαστε απλά και κοιτάμε
 
Περπατάμε γύρω από τους χώρους. Ο κήπος είναι ένα μέρος για τους ανθρώπους, για αυτό είναι σημαντικό να νιώσουμε και να συσχετίσουμε τους χώρους με το ανθρώπινο σώμα και ιδιαίτερα με εμάς τους ίδιους. Κατανοούμε τις αναλογίες σε σχέση με το ύψος μας και τον βηματισμό μας. Δεν χρειάζεται να πάρουμε μετροταινία ακόμα.

3.     Αμεση αντίδραση
 
Καταγράφουμε αμέσως τα πρώτα συναισθήματα που μας προκαλεί αυτό που βλέπουμε. Νιώθεις αναζωογόνηση και ευεξία μπαίνοντας στον κήπο  ή μήπως σε καταθλίβει; Η κηποτεχνία και γενικά η κηπουρική δεν έχει να κάνει μόνο με το μυαλό και το σώμα αλλά και με το συναίσθημα που προκαλεί. Ανάλυσε τα συναισθήματα που προκαλεί αυτό που βλέπεις. Τι θα το άλλαζε προς το καλύτερο;

4.     Αλλαγές

Κάνε επισκέψεις στον κήπο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και παρατήρησε πως αλλάζει η ποιότητα του φωτός με την κίνηση του ήλιου στον ουρανό. Κατέγραψε τις περιοχές του κήπου που είναι θερμές και φωτεινές από άλλες που είναι σκιερές  και υγρές.

5.     Νυχτερινή επίσκεψη
 
Περπάτησε  στον κήπο βραδινές ώρες. Ιδιαίτερα στην πόλη ο κήπος μπορεί να είναι ένα πραγματικό συναρπαστικό μέρος της νυχτερινές ώρες, ιδιαίτερα τα βράδια του καλοκαιριού. Εάν πρόκειται να εγκαταστείσεις φωτισμό, τι ατμόσφαιρα θα ήθελες να δημιουργήσεις;
 
6.     Καλοί γείτονες και benchmarking
 
Ρίξε μια ματιά πάνω από τον φράχτη. Δες  το κήπο του γείτονα και παρατήρησέ τον. Περιηγήσου   και αναζήτησε για χρήσιμες λεπτομέρειες στον κήπο και τα μπαλκόνια.  Εμπνεύσου από ιδέες άλλων και απόφυγε τα δικά τους λάθη. Πραγματικά, μπορούμε να ανακαλύψουμε άγνωστα για εμάς φυτά ή διακοσμητικά αντικέιμενα, και να τα χρησιμοποιήσουμε στον δικό μας κήπο.     
        
7.     Φίλοι και γνωστοί
 
Αναζήτησε ιδέες και συμβουλές από φίλους και μέλη της οικογένειας σου. Ρώτα για τις πρώτες εντυπώσεις τους. Η φρέσκια ματιά ενός τρίτου βοηθάει και δίνει τροφή για περαιτέρω σκέψεις. Πάνω από όλα όμως πρόκειται για τον δικό σου κήπο οπότε η γνώμη σου μετράει.
 
8.     Νομικά θέματα
 
Μήπως υπάρχουν περιορισμοί για το τι μπορείς να κατασκευάσεις στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η εξωτερική του όψη;
 
9.     Λειτουργικότητα
 
Υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί; Μια επιθεώρηση θα φέρει στο φως υδρορροές, σωληνώσεις, αποχετεύσεις, επισκέψιμα φρεάτια και ηλεκτρικές ή υδραυλικές εγκαταστάσεις που θα περιορίσουν την δημιουργικότητα μας. Στην περίπτωση των οροφόκηπων πρώτα πρώτα πρέπει να είμαστε σίγουροι για το φορτίο που μπορεί να αναλάβει η οροφή. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε την συμβουλή του ειδικού, όπου είναι απαραίτητο.

10.      Πάρε μια βαθιά ανάσα
 
Ως γνωστό η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και η αρχή ήδη έγινε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

FENG SHUI ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΗΠΟ !