ΠΟΤ - ΠΟΥΡΙ

13 Ιουνίου, 2019
Η λέξη Ποτπουρρί σημαίνει "σάπιο δοχείο" Η λέξη έχει προέλθει επειδή το αυθεντικό υγρό ποτπουρρί φτιάχτηκε από μαραμένα ροδοπέταλα αφού καλύφθηκαν με στρώσεις από αλάτι, έμειναν να μεστώσουν σε ένα κλειστό βάζο. Όταν ανοίχτηκαν, η άχνη γέμισε τον αέρα με την τριανταφυλλένια μυρωδιά και το πτοπουρρί γεννήθηκε.

 
 
Σήμερα το ποτπουρρι είναι ένα μίγμα από αποξηραμένα τμήματα φυτών, όπως λουλούδια, φύλλα, σπόροι, κλαδιά και ρίζες. Το βασικό στοιχείο των ποτπουρρί είναι τα αρωματικά έλαια που βρίσκονται μέσα στα φυτά. Αυτά τα έλαια δεν περιορίζονται μόνο στα λουλούδια, αλλά βρίσκονται στην κορύφωση τους κατά την περίοδο της άνθησης.
 
 
Τα λουλούδια, τα βότανα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για να προσθέσουν ευωδία στην ζωή μας.
 
Υπάρχουν δύο είδη ποτπουρρί το ξηρό και το υγρό. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η ξερή μέθοδος επειδή είναι η ταχύτερη και η ευκολότερη, αλλά το ποτπουρρί δεν διαρκεί πάρα πολύ.
 

Και τα δύο είδη απαιτούν ένα στερεωτικό το οποίο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των αρωματικών ελαίων και την αργή απελευθέρωση τους. Συνήθως τα στερεωτικά περιέχουν υψηλής ποιότητας μη ιωδιούχο αλάτι, αποξηραμένα ριζώματα ίριδας, ρίζες κάλαμου, κολλώδες βενζόλιο.
Να προσέξετε τα στερεωτικά να είναι καλά αλεσμένα ώστε να απορροφούν καλύτερα τα αρωματικά έλαια.
 
Για να κάνετε ξηρό ποτπουρρί χρησιμοποιείστε σε ίσες αναλογίες καλά αλεσμένα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο ) και στερεωτικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται δυο ειδών στερεωτικά σε περίπτωση που το ένα από το δύο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Στην συνέχεια προσθέστε αιθέρια έλαια στο μίγμα. Για κάθε τέταρτο αποξηραμένων φυτών προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας μείγμα μπαχαρικών και στερεωτικών.
Αποθηκεύστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο και ανακαινίστε το καθημερινά για να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει καλή επαφή μεταξύ των στερεωτικών και των αποξηραμένων φυτών.
 

Αφήστε το να ωριμάσει για 4 έως 6 εβδομάδες και μετά τοποθετήστε το ποτπουρρί σε ένα πιο όμορφο και καλαίσθητο δοχείο.
 
Χρησιμοποιείστε λουλούδια από τριαντάφυλλο, δελφίνιο, κενταύρια, κατιφέ, παιόνια, χαμομήλι, μοσχομπίζελο, στατική, πασχαλιά, αγιόκλημα και φλαμούρι.