ΠΑΓΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ;

27 Ιανουαρίου, 2023

Όπου κι αν ζείτε, ο πάγος δεν θεωρείται φυσιολογικός. Ο πάγος είναι λίγο πολύ το πιο σκληρό πράγμα που μπορεί να συμβεί στον κήπο σας το χειμώνα. Το τεράστιο βάρος μπορεί να είναι καταστροφικό.
Μην χτυπάτε τον πάγο από τα κλαδιά. Αφήστε τον πάγο να λιώσει φυσικά. Τα κλαδιά κάτω από τον πάγο θα είναι εύθραυστα, η προσπάθεια αφαίρεσης του πάγου είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζημιά στο φυτό.Εάν έχετε δέντρα ή άκρα που έχουν πέσει και φράζουν δρόμους, εισόδους στο σπίτι σας ή κρέμονται επικίνδυνα, αφαιρέστε προσεκτικά αυτό το υλικό. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με τα ηλεκτρικά εργαλεία που μπορεί να είναι απαραίτητα για την αφαίρεση του υλικού, ζητήστε από έναν επαγγελματία να χειριστεί την εργασία. Η ασφάλειά σας προέχει.Ποώδη πολυετή φυτά:

Μόλις λιώσει ο πάγος, αφαιρέστε τυχόν καφέ φυλλώματα και τυχόν σπασμένους μίσχους. Δεν κάνετε τίποτα μέχρι την άνοιξη. Την άνοιξη, αν θέλετε να κόψετε τα φυτά για να τα τακτοποιήσετε, κάντε το. Στη συνέχεια, περιμένετε να εμφανιστεί νέο υλικό. Να είστε υπομονετικοί, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εμφανιστούν πολυετή φυτά.
 
Θάμνοι:

Μόλις λιώσει ο πάγος, αφαιρέστε τα σπασμένα κλαδιά ΜΟΝΟ. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Ξέρω ότι θα είναι δελεαστικό να φροντίσετε το φυτό, αντισταθείτε σε αυτή την παρόρμηση. Το κλάδεμα τώρα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη πολύ νωρίς, κάτι που όμως μπορεί να βλάψει το φυτό. Τα κλαδιά που φαίνεται να είναι νεκρά, μπορεί να μην είναι. Μην εγκαταλείπετε πρόωρα τα φυτά σας. Μόλις κυλήσει η άνοιξη, περιμένετε μέχρι να αρχίσει η νέα ανάπτυξη. Αυτό θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε με βεβαιότητα ποια μέρη του θάμνου είναι νεκρά. Αφαιρέστε τα νεκρά κλαδιά.
Το υπόλοιπο μπορεί να κλαδευτεί στο σχήμα, αν χρειαστεί ή αν θέλετε. Εάν δεν σας πειράζει ένας κάπως παραμορφωμένος θάμνος στον κήπο σας, περιμένετε μέχρι να ανθίσει την άνοιξη και μετά κλαδέψτε για να δώσετε σχήμα.Δέντρα:

Αφαιρέστε κλαδιά ή δέντρα που έχουν πέσει, εάν μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, ή καλέστε κάποιον με εμπειρία για να αναλάβει αυτή την εργασία. Για σπασμένα κλαδιά και πρόσθετο κλάδεμα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν πιστοποιημένο δενδροκόμο για να αξιολογήσει και να συντηρήσει τα φυτά. Αφήστε τους επαγγελματίες να το χειριστούν.