ΟΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΤΡΙΝΟΥ

25 Ιουνίου, 2022

Το κίτρινο είναι πολύ ορατό, κάτι που κάνει πολλούς ανθρώπους νευρικούς...
Το συνδέουμε με την ασθένεια, δηλαδή την ανεπάρκεια χλωροφύλλης που προκαλεί κιτρίνισμα των φύλλων. 
Ποιος όμως δεν αγαπά τα κίτρινα λουλούδια; Λαμπερά και χαρούμενα, κάνουν κάθε εποχή πιο φωτεινή, από τις αρχές της άνοιξης.
Σκεφτείτε κίτρινους νάρκισσους και τουλίπες έως τα τέλη του φθινοπώρου και ακόμη και τον χειμώνα σε ορισμένα κλίματα δοκιμάστε φορσύθια. Υπάρχουν σε μια τεράστια ποικιλία αποχρώσεων, από απαλές έως τολμηρές και ζωντανές, καθιστώντας τις αρκετά ευέλικτες ώστε να συμπληρώνουν οποιοδήποτε συνδυασμό χρωμάτων.

 

Περιηγηθείτε σε αυτήν τη λίστα για να βρείτε τα τέλεια κίτρινα λουλούδια για να φωτίσετε τον κήπο σας.

 

ΠΕΤΟΥΝΙΑ


 

Είναι φυτό του ήλιου αλλά καλα τα πάει και στην ημισκιά.
Ανθίζει απο την ανοιξη και μπορεί να κρατήσει μέχρι και τα πολλά κρύα.

Εύκολο φυτό ως προς την φροντίδα του.
Μπορεί να φυτευτεί σε κρεμαστά καλάθια, γλάστρες , παρτέρια στον κήπο μέσα σε γκαζόν ως κιτρινες κυλίδες. 

 

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ


 

Αγαπά τον ήλιος.

Θα το δουμε να εμφανίζεται απο το τέλος της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα.

Σας δίνει μια συνεχή παροχή χαρούμενων χρυσοκίτρινων λουλουδιών που είναι ιδανικά για κοπή. Ελκυστικά για τις μέλισσες, τις πεταλούδες και τα πουλιά, οι ηλίανθοι είναι επίσης ένας σίγουρος τρόπος για να προσελκύσετε επικονιαστές στον κήπο σας.

 

ΜΠΙΓΚΟΝΙΑ

Προτιμούν μερική σκιά.

Στον κήπο ή τις γλάστρες μας θα τα έχουμε απο την άνοιξη μέχρι τον παγετό. Αν θέλετε μπορείτε να τα μεταφέρετε σε σημείο του σπιτιού για να τα προστατεύσετε απο τις παγωμένες μέρες του χειμώνα.

Δημιουργεί αρωματικά άνθη που ανθίζουν σε αποχρώσεις του απαλού κίτρινου και του βερίκοκου όλο το καλοκαίρι. Αν και οι κονδυλώδεις μπιγκόνιες δεν είναι ανθεκτικές στο κρύο, μπορείτε να ξεθάψετε τους κόνδυλους με την πρώτη παγωνιά και να τους φυτέψετε ξανά την επόμενη άνοιξη. 

 

ΚΑΤΙΦΕΣ

Ιδανική θέση είναι η πλήρη ηλιακή ακτινοβολία.

Ξεπροβάλει την Άνοιξη μέχρι και στις αρχές του χειμώνα.

Διαθέτοντας πλήρως διπλές, λαμπερές κίτρινες ανθίσεις, αυτός ο γοητευτικός κατιφές φέρνει μια ηλιόλουστη παρουσία στην πρώτη σειρά των παρτεριών του κήπου και φυσικά στις γλάστρες. Τα λουλούδια είναι επίσης βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γαρνίρουμε σαλάτες και άλλα πιάτα.

 

ΛΑΝΤΑΝΑ

Ακρως ανθεκτικό φυτό που μεγαλώνει με πλήρες ήλιο.

Κρατάει στον κήπο ή στην γλάστρα, χωρις να χαλάει!

Οι συνθήκες ζέστης και ξηρασίας δεν ταιριάζουν με αυτό το ανέμελο άνθος, το οποίο θα σας ανταμείψει με συστάδες φωτεινών κίτρινων λουλουδιών όλο το καλοκαίρι. Τα άνθη της είναι επίσης πλούσια σε νέκταρ, καθιστώντας τα ακαταμάχητα στις πεταλούδες και άλλους επικονιαστές.ΓΚΑΖΑΝΙΑ

Ανθεκτικό φυτό που μεγαλώνει με πλήρες ήλιο.

Κρατάει στον κήπο ή στην γλάστρα, χωρις να χαλάει!

Οι συνθήκες ζέστης και ξηρασίας δεν ταιριάζουν με αυτό το ανέμελο άνθος, το οποίο θα σας ανταμείψει με συστάδες φωτεινών κίτρινων λουλουδιών όλο το καλοκαίρι. Τα άνθη της είναι επίσης πλούσια σε νέκταρ, καθιστώντας τα ακαταμάχητα στις πεταλούδες και άλλους επικονιαστές. 
Μπορείτε να την αντικαταστήσετε σε σημεία που είχατε γκαζόν. Είναι φυτό εδαφοκάλυψης που γεμίζει γρήγορα τον χώρο!

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις

έχει πάντα την θέση του στον κήπο  και είναι παντός καιρού!

Τα τριαντάφυλλα σε θαμνωδη μορφή είναι από τους πιο εύκολους τύπους στην καλλιέργεια και έχουν τα ίδια διακοσμητικά χαρακτηριστικά με τα κλασικά τριαντάφυλλα. Αυτή η ποικιλία διαθέτει ελαφρώς αρωματικά άνθη που είναι ανθεκτικά στο ξεθώριασμα.
Επιπλέον, χρειάζεται πολύ λίγο κλάδεμα, καθιστώντας  ανέμελο. 

 

ΥΠΕΡΙΚΟ

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις.

Ανθίζει απο τις αρχές έως και τέλη καλοκαιριού.

Αυτό το προσαρμόσιμο φυτό όχι μόνο ανέχεται τις συνθήκες ξηρασίας μόλις αναπτυχθεί, αλλά παρέχει επίσης μια μακρά περίοδο ενδιαφέροντος, παράγοντας άφθονα πλούσια κίτρινα άνθη από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο σε ένα φόντο ελκυστικών φύλλων που μοιάζουν με ιτιά. Είναι συμπαγής θάμνος και το καθιστά κατάλληλο για μαζικές φυτεύσεις.

 

ΙΒΙΣΚΟΣ

Μερική έως πλήρη ηλιακή ακτινοβολία

Ξεκινάει την ανθοφορία του απο τις αρχές τις άνοιξης.

Όταν ανθίζουν τα χαρούμενα χρυσοκίτρινα λουλούδια, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι η άνοιξη είναι προ των πυλών. Ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απιτήσεις στην φροντίδα του.


ΛΕΒΑΝΤΙΝΗΑγαπά τον ήλιο, αλλά μπορεί ναμεγαλώσει και στην ημισκιά.

Ανθίζει απο την άνοιξη και μετά.

Ένα θάμνος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καλλιέργεια του. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές.


ΤΟΥΛΙΠΑ


Είναι απο τα πιο εντυπωσιακά βολβώδη λουλούδια. Το φυτεύουμε την περίοδο του φθινοπώρου για να έχουμε την εμφάνιση τους μέσα στην άνοιξη. 
Προτιμά τον ήλιο και τα δροσερά σημεία μέσα στον κήπο. Στα παρτέρια δείχνει την ομορφιά του στην πρώτη σειρά.
Το χρησιμοποιούμε και ως κομμένο λουλούδι για το βάζο μας!


ΝΕΡΑΓΚΟΥΛΑ


ΣΤΕΡΝΠΕΓΚΙΑΕίναι μια πολυετής βολβώδης πόα.
 Η περίοδος ανθοφορίας του φυτού ξεκινάει τον Σεπτέμβριο  έως και το Δεκέμβριο.
Το είδος το συναντάμε κυριώς σε πετρώδεις και ξηρές τοποθεσίες και γενικά σε σημεία χαμηλού υψομέτρου.
Χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό λόγω των όμορφων χρυσοκίτρινων λουλουδιών του.

Είναι ένα φυτό με μελισσοκομική αξία.


 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Για έναν εντυπωσιακό συνδυασμό χρωμάτων, συνδυάστε κίτρινα λουλούδια με αποχρώσεις στην αντίθετη πλευρά του χρωματικού τροχού, όπως σκούρο μπλε και μοβ.

Θέλετε να δημιουργήσετε ένα εστιακό σημείο ή να τραβήξετε την προσοχή σε σκιερές περιοχές; Χρησιμοποιήστε κίτρινες αποχρώσεις στο φωτεινότερο άκρο του χρωματικού φάσματος, ανακατεύοντάς τες με λουλούδια σε φλογερές αποχρώσεις του κόκκινου ή του πορτοκαλί.

Αν προτιμάτε μια παστέλ χρωματική παλέτα, τα κίτρινα άνθη σε πιο ανοιχτού χρώματος τόνους, εναρμονίζονται όμορφα με ροζ, λευκά και γαλάζια λουλούδια.