ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ

04 Ιανουαρίου, 2022

Είναι πάλι εκείνη η στιγμή που ανυπομονούμε τις πρώτες μέρες της νέα χρονιά και παίρνουμε τις ετήσιες αποφάσεις μας. Βάζουμε στόχους σε διάφορους τομείς ,όπως αν θα μπορούμε να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας , αν θα τρώμε υγειινά, αν θα καταφέρουμε να ασκούμαστε περισσότερο που μερικά απο αυτά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας. Η ενασχόληση με τον κήπο μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, μαζί με άλλους, όπως την εκμάθηση νέων πραγμάτων, την ομορφιά του τοπίου και την προστασία αυτού.

Ακολουθούν μερικές ιδέες  για να ξεκινήσετε την καλύτερη ενασχόληση με τον κήπο!
 ΦΥΤΕΨΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ


Ανακατέψτε και ταιριάξτε φυτά που μέχρι τώρα δεν γνωρίζατε.   
Βρείτε φυτά που συνεργάζονται  καλά μεταξύ τους.
Δημιουργήστε έναν χαλαρωτικό χώρο στον κήπο φυτεύοντας λεβάντα και αλλά φυτά με χαλαρωτικό άρωμα.Ερευνήστε τα αυτοφυή φυτά της περιοχής σας και προσθέστε τα στον κήπο σας.
Προσθέστε τέσσερα νέα φυτά εσωτερικού χώρου στη συλλογή σας, ένα κάθε εποχή και μάθετε πώς να τα φροντίζετε.
 

ΜΑΘΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

Δείτε τι είναι μοντέρνο στον σχεδιασμό  τον κήπο και ενσωματώστε τουλάχιστον μια νέα ιδέα στην βεράντα ή τον κήπο σας.Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο κήπου και παρακολουθήστε τι λειτουργεί και τι όχι.
Επεκτείνετε τη βιβλιοθήκη του κήπου σας και προσθέστε στην συλλογή σας ένα νέο  βιβλίο  κηπουρικής.
Ακολουθήστε μέσα από τα social media ειδικούς για τον κήπο ή διαβάστε βιβλία σχετικά με την αρχιτεκτονική των κήπων και την ανθοδετική για να μάθετε σωστά την φροντίδα των φυτών σας αλλά και πως να διαμορφώσετε ξεχασμένα σημεία του κήπου ή του σπιτιού σας.
 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αφιερώστε ένα τμήμα του κήπου σε επικονιαστές.
Φυτέψτε μια επιλογή από λουλούδια που θα κρατούν τις τοπικές μέλισσες καλά ταΐσμένες ή σχεδιάστε
μια περιοχή αφιερωμένη στις πεταλούδες!
Φυτέψτε   ένα   ‘’μπουφέ’’   για   πουλιά   με   καρποφόρους   θάμνους   και   δέντρα.
Τοποθετήστε φωλιές πουλιών σε διάφορα σημεία μέσα στον κήπο.
 

ΚΑΝΤΕ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τοποθετήστε τα φυτά στις γλάστρες όπως και στον κήπο σε ένα σύστημα άρδευσης.Φροντίστε καλύτερα τα εργαλεία του κήπου σας μαθαίνοντας πώς να τα καθαρίζετε και να τα αποθηκεύετε σωστά.Μειώστε  την  εβδομαδιαία  συντήρηση  (και   το   νερό) επανεξετάζοντας  το γκαζόν σας και ενσωματώνοντας   αυτοφυή   φυτά   χαμηλής   συντήρησης.
 

ΠΡΟΣΟΧΗ  ΑΠΟ   ΤΑ   ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ  ΕΝΤΟΜΑ

Γεμίστε  ένα  αίθριο με  φυτά  απωθητικά  για  τα  κουνούπια  για  να  μην  σας  τσιμπήσουν αυτό το καλοκαίρι.
Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε περισσότερα για τα κοινά παράσιτα του κήπου και διατηρήστε τον κήπο σας υγιή.

 
ΑΓΑΠΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟΦτιάξτε τον δικό σας «χρυσό κήπου», ξεκινώντας να φτιάχνετε δικό σας κομπόστ. Είναι υπέροχο για τα φυτά σας και το περιβάλλον.   
Μην αφήσετε τα ζιζάνια να πάρουν το πάνω χέρι φέτος. Μάθετε πώς να τα διαχειρίζεστε χωρίς επικίνδυνα χημικά.
Καθαρίστε τα επιβλαβή χημικά φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα και κάντε τη μετάβαση σε  φυσικές   και   βιολογικές   εναλλακτικές   λύσεις.  
Κάντε την αρχή μειώνοντας τα πλαστικά  αναζητώντας επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως Eco-Pots για εκκίνηση σπόρων, αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητα σας.
 

ΦΑΤΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΑΣ

Νέος στην καλλιέργεια λαχανικών; Μάθετε πώς να ξεκινήσετε τον δικό σας λαχανόκηπο ή να καλλιεργήσετε τα δικά σας φυτά από σπόρους.
Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στην κατασκευή ενός  παρτεριού - λαχανόκηπο με λαχανικά ή κομμένα λουλούδια.Κάντε τον κήπο σας όμορφο και λειτουργικό ενσωματώνοντας φαγώσιμα μαζί με καλλωπιστικά φυτά.
Δοκιμάστε κάτι νέο στον λαχανόκηπο σας.
 

ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ

Γίνετε εθελοντής σε μια δεντροφύτευση στην περιοχή σας και στον δήμο σας.
Βοηθήστε να στηρίξετε το έργο του we4all και να παρακολουθήσετε τις  εκδηλώσεις και τις δράσεις τους.
Ας κρατήσετε καθαρές τις γειτονίες και τους κήπους σας!
 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΛΙΓΟ

Φυτέψτε έναν κήπο με κομμένα λουλούδια όπως μαργαρίτες, τριανταφυλλιές κ.α και μοιραστείτε μπουκέτα έκπληξη με τους αγαπημένους σας.Εμπνεύστε την επόμενη γενιά κηπουρών με διασκεδαστικές χειροτεχνίες και δραστηριότητες για παιδιά εμπνευσμένες από τον κήπο.


 
Ένα νέο έτος σημαίνει μια νέα αρχή και νέες ευκαιρίες, στη ζωή και στον κήπο σας. Τα καλύτερά μας για εσάς την επόμενη χρονιά