ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

15 Ιουνίου, 2020

Tο παιχνίδι στον κήπο είναι ιδανικό για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών μας. Ένα πράγμα που ωθεί όλα τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους, είναι η επιθυμία να παίξουν, να τρέξουν και να εξερευνήσουν ότι βρίσκουν. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να υπάρχουν οργανωμένα παιχνίδια, αλλά μια ελαφριά, παιχνιδιάρικη προσέγγιση στον κήπο, τα βοηθάει να εμπλέξουν τις αισθήσεις τους και να εναρμονιστούν με τη φύση και τον κόσμο γύρω τους.


 
Υπάρχουν παιδιά που τους αρέσει να παίζουν με τα παιχνίδια τους είναι άλλα που δεν τα πειράζει να λερωθούν, που σχεδόν είναι τα περισσότερα! Μερικά έχουν μια περιέργεια για τα πλάσματα που κατοικούν στον κήπο και άλλα μπορεί να ανιχνεύσουν κάτι που και εμείς δεν το είχαμε στο νου οτι θα τους κέρδιζε το ενδιαφέρον. Ανεξάρτητα απο το τι θέλει το κάθε παιδάκι, χρειάζεται και απο μας λίγη βοήθεια, για να αποκτήσει ενδιαφέρον όλο αυτό το ανέμελο παιχνίδι στον κήπο, όπου είναι μεν διασκεδαστικό αλλά παράλληλα διαδραστικό και εκπαιδευτικό.
 


Πως όμως θα ενεργοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις ;


 
Όραση

Τα παιδιά μπορούν να δουν όλα όσα μεγαλώνουν στον κήπο, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα μάτια τους για να το ελέγξουν. Ζητήστε τους να διαλέξουν λουλούδια και να τα ξεχωρίσουν, σε χρώμα , σε είδος κ.α. ρίχνοντας έτσι μια πιο προσεκτική ματιά!Συλλέξτε έντομα σε ένα διάφανο βάζο με τρύπες και να τα ταΐσετε με φύλλα.
Παίξτε παιχνίδια παρατηρητικότητας και δείτε πόσα νέα πράγματα μπορούν να παρατηρήσουν σε έναν  εξωτερικό χώρο.
 

Όσφρηση

Το άρωμα του κήπου είναι μεθυστικό! Δοκιμάστε να μυρίσετε διαφορετικά λουλούδια για να δείτε πώς διαφέρουν μεταξύ τους ή ακόμα και να μυρίσετε διαφορετικά χρώματα λουλουδιών του ίδιου είδους και μιλήστε για ό, τι μαθαίνετε!
Ετσί μπορούν να μάθουν για τα βότανα που πίνουν όπως το τσάι, το χαμομήλι και το φασκόμηλο.Γεύση

Η επιλογή φρέσκων λαχανικών, όπως τα ντοματίνια από τον κήπο για να τα βάλουμε στο πιάτο μας για φαγητό πρέπει να είναι η πιο ισχυρή μορφή παιχνιδιού στον κήπο.
Φυτεύστε  φράουλες, ντοματίνια, καροτάκια, αγγουράκια, ντομάτες ακόμα και χόρτα! όλα για την απλή απόλαυση του σνακ στον κήπο. Είναι δύσκολο να δείξεις έξω απο τον κήπο να συλλέγουν καρπούς από έναν θάμνο.
Όμως όλα μέσα στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, μπορεί να βοηθήσει να συλλέγουν με το σωστό τρόπο. Τα φύλλα των βοτάνων προσφέρουν επίσης ένα διασκεδαστικό έργο δοκιμής.Διαλέξτε μερικά διαφορετικά είδη βοτάνων και αρωματικών όπως βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, λουίζα και αφήστε τα παιδιά να προσπαθήσουν να τα αναγνωρίσουν μόνο από τη γεύση.

Ετοιμαστε  μερικές αστείες φάτσες απο χάρτινα πιατάκια όταν δοκιμάσουνγια να δείχνουν με αυτόν τον τρόπο αν τους αρέσει ή όχι. Οι γευστικές τους παλέτες θα μεγαλώνουν όσο περισσότερο δοκιμάζουν!
 
Αφή

Νιώστε τα μαλακά φύλλα ενός βασιλικού,
το αγκαθωτό περίβλημα ενός κάστανου, το σαγρέ φύλλο ενός ελαίαγνου , τα μαλακά πέταλα μιας τριανταφυλλιάς ακόμα μπορείτε να ζουλίξετε μικρούς καρπούς απο έναν πυράκανθο ή τα σπασμένα τμήματα μιας φρεσκοκομμένης ντομάτας.

Ακόμα και την αίσθηση του χώματος !

Δεν υπάρχει τέλος σε αυτό που τα μικρά χέρια μπορούν να ακουμπήσουν στον κήπο.
 


Ακοή

Ζητήστε από τα παιδιά να εντοπίσουν τους ήχους που ακούνε στον κήπο. Υπάρχουν οι μέλισσες ή τα πουλάκια...Αν κοντά σας υπάρχει μικρό συντριβάνι αν ακούνε το νερό να τρέχει, καθώς και όταν φυσάει το θρόισμα των φύλλων ή τον ήχο της βροχής! Ζητήστε από τα παιδιά να μιμηθούν τους ήχους και να βρουν την πηγή!Περισσότερα άρθρα

ΚΗΠΟΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΠΙΤΣΑΣ