ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

01 Απριλίου, 2023

Η άνοιξη σηματοδοτεί την πιο γόνιμη και δημιουργική περίοδο του έτους. Είναι η στιγμή της ανθοφορίας και της ανάπτυξης. Τα ανοιξιάτικα λουλούδια είναι όμορφα και ευωδιάζουν. Από βιολογικής άποψης, ετήσια ή εποχιακά είναι τα φυτά που συμπληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο στη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου. Στην κηποτεχνία όμως, ο ορισμός είναι πιο ευρύς, αφού ετήσιο ή εποχιακό φυτό θεωρείται αυτό, που χρησιμοποιείται για μια περίοδο μικρότερη του έτους, ανεξάρτητα αν είναι πραγματικό ετήσιο ή πολυετές.

Τα κυριότερα ανοιξιάτικα φυτά που θα συναντήσουμε αυτή την εποχή είναι τα εξής:


Πανσές – ViolaΕίναι ετήσιο φυτό με ευμεγεθή, πολλά ελκυστικά άνθη με διάφορους χρωματισμούς. Ανθίζει πρώιμα από το τέλος του Φθινοπώρου και συνεχίζει την άνθιση μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Συνδυάζεται με όλα σχεδόν τα ετήσια φυτά σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Μπορεί να δημιουργήσει χαμηλές μπορντούρες ή παρτέρια. Είναι ιδανικές για τελειώματα σε εκτάσεις με χλοοτάπητα και φυτοδοχείο. Η απόσταση φύτευσης ανά φυτό είναι 15 – 20 cm. Προτιμά καλά στραγγισμένα, πλούσια εδάφη και ηλιόλουστες τοποθεσίες τους ψυχρούς μήνες και ημισκιερές τους θερμούς μήνες. Σε υγρά περιβάλλοντα προσβάλλεται από ωϊδιο.Βιολέτα – Matthiola incanaΠολύ δημοφιλές φυτό με ωραία αρωματικά άνθη τα οποία είναι απλά ή διπλά. Η άνθιση μπορεί να γίνει την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο ανάλογα με την εποχή σποράς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρτέρια, μπορντούρες ή ανθώνες. Τα άνθη του είναι κατάλληλα για φυτοδοχεία ή για κομμένο λουλούδι. Δεν έχει αντοχή στην υπερβολική ζέστη και την ηλιοφάνεια. Ανάλογα με την εποχή προτιμά τοποθεσίες με ήλιο ή ημισκιερές, πλούσια εδάφη με καλή αποστράγγιση. Η απόσταση φύτευσης κυμαίνεται από 20 – 40 cm.


Άλυσσο – Alyssum maritimum
Φυτό χαμηλής ανάπτυξης με πυκνή βλάστηση. Έχει διακριτική μυρωδιά μελιού γι’ αυτό ονομάζεται και μελισσόχορτο. Έχει στενά λεπτά φύλλα σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 30 cm για τις ψηλές ποικιλίες, ενώ οι κοινές ποικιλίες κυμαίνονται στα 5 – 10 cm . Η άνθιση αρχίζει αμέσως μετά την φύτευση και διαρκεί για 3 – 4 μήνες. Είναι φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις εποχές. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι η αντοχή του σε διάφορες συνθήκες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που θέλει ημισκιά και εδάφη μέσης γονιμότητας με καλή αποστράγγιση. Η απόσταση φύτευσης του φυτού είναι 10 – 20 cm. Χρησιμοποιείται σε μπορντούρες, φυτοδοχείο ενώ η κατά πλάτος ανάπτυξή του το κάνει ιδανικό για εδαφοκάλυψη. Τοποθετείται επίσης σε βραχόκηπους και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Αγήρατο – Ageratum houstonianum

Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη «αγέραστος» (δεν γερνάει) λόγω της μακράς ζωής των ανθέων του. Είναι φυτό χαμηλής έως μέσης ανάπτυξης με μονά ή διπλά άνθη. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, εναλλάσσοντα, οδοντωτά και τριχωτά. Το ύψος του κυμαίνεται από 20 – 60 cm ανάλογα με την ποικιλία. Η άνθιση είναι μεγάλης διάρκειας, καλοκαιρινή ανθοφορία που κρατάει μέχρι τα πρώτα κρύα. Τα άνθη του μπορεί να έχουν μπλε, κόκκινο ή άσπρο χρώμα. Προτιμά ηλιόλουστες ή ημισκιερές τοποθεσίες και εδάφη μέσης γονιμότητας με καλή αποστράγγιση. Ενώ υποφέρει σε βαριά και υγρά εδάφη. Σε υψηλές θερμοκρασίες εμφανίζει σκωρίαση και περονόσπορο. Η απόσταση φύτευσης πρέπει να είναι 15 – 30 cm. Θα πρέπει να αποφεύγεται το βρέξιμο των φύλλων λόγω μυκητολογικών ασθενειών και η πολύ λίπανση καθώς και τα γόνιμα εδάφη γιατί η ευνοείται η ανάπτυξη φυλλώματος σε βάρος των ανθέων.


Αντίρρινο ή Σκυλάκι – Antirrhinum majus
Το όνομα του οφείλεται στα άνθη του που όταν πιεστούν στη βάση ανοίγουν σαν σαγόνια σκύλου. Η περίοδος άνθισης ξεκινάει από το Φεβρουάριο έως το φθινόπωρο. Προτιμά μέσης γονιμότητας εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Είναι ιδανικό για πολλές χρήσεις όπως παρτέρια, μπορντούρες, φυτοδοχεία και βραχόκηπους. Είναι φυτό που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, απαιτεί ελάχιστη φροντίδα όμως προσβάλλεται από σκωριάσεις. Η απόσταση φύτευσης είναι ανάλογα με την ποικιλία 15 – 40 cm.Βεγόνια – Begonia semperflorensΕίναι φυτό χαμηλού έως μεσαίου ύψους. Ανθίζει από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο. Προτιμά σκιερές – ημισκιερές τοποθεσίες. Είναι από τα λίγα κατάλληλα φυτά για το καλοκαίρι κάτω από δέντρα, πέργκολες κ.λ.π. Θέλει έδαφος με καλή αποστράγγιση, πλούσιο σε οργανική ουσία. Είναι επίσης κατάλληλο για βαριά αργιλώδη εδάφη. Είναι ιδανικό για μπορντούρες, ανθώνες και φυτοδοχεία. Η απόσταση φύτευσης ανάλογα με την ποικιλία είναι 20 -35 cm.Βίγκα – Catharanthus roseus
Είναι φυτό μέσης ανάπτυξης με μονά άνθη. Τα φύλλα είναι ωοειδή βαθυπράσινα, λεία και γυαλιστερά, με χαρακτηριστική την κεντρική νεύρωση. Το ύψος του κυμαίνεται από 30 – 60 cm. Η ανθοφορία αρχίζει την άνοιξη και τελειώνει τον Οκτώβριο. Προτιμά ηλιόλουστες ή ημισκιερές περιοχές, εδάφη με καλή στράγγιση με μέση έως υψηλή γονιμότητα. Στη χώρα μας χρησιμοποιείται σε γλάστρα. Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, ανθώνες και φυτοδοχείο.


Ελίχρυσο – Helichrysum ή Bracteantha bracteatumΦυτό υψηλής ανάπτυξης αν και υπάρχουν και νάνες ποικιλίες. Η ανθοφορία ξεκινάει την άνοιξη και κρατά μέχρι τα πρώτα κρύα. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, μέτρια εδάφη με καλή στράγγιση. Χρησιμοποιείται σε παρτέρια, για κομμένο λουλούδι και σαν αποξηραμένο. Η απόσταση φύτευσης είναι 20 – 40 cm ανάλογα με το ύψος της ποικιλίας.


Ζίνια – ZinniaΕίναι φυτό όρθιας ανάπτυξης με ποικιλία υψών. Τα άνθη σχηματίζουν κεφάλια. Μπορεί να είναι απλά ή διπλά, να είναι επίπεδα ή σφαιρικά με μεγάλη ή μικρή διάμετρο. Είναι ανθισμένο καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα. Έχει εξαιρετική αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά είναι επιρρεπής σε μυκητολογικές ασθένειες, κυρίως το ωίδιο. Θέλει ηλιόλουστες θέσεις, χουμώδη εδάφη με καλή στράγγιση. Χρησιμοποιείται σε μπορντούρες, ανθώνες και παρτέρια. Προσελκύουν πεταλούδες, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε θεματικούς κήπους. Οι περισσότερες ποικιλίες φυτεύονται σε απόσταση 30 – 45 cm.


Ιμπάτιενς ή έρωτας – ImpatiensΕίναι μέσης ανάπτυξης φυτά. Τα άνθη τους είναι απλά ή διπλά με χαρακτηριστικό πλήκτρο, μονόχρωμα ή δίχρωμα. Η περίοδος άνθισης είναι Μάιο – Ιούνιο μέχρι τα πρώτα κρύα. Δεν αντέχει στις χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει να αποφεύγεται το βρέξιμο των φύλλων γιατί είναι ευπαθές σε σκωριάσεις. Προτιμά εδάφη πλούσια, ελαφρά και δροσερά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπορντούρες, είναι ιδανικό για γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους με διάχυτο φωτισμό.


Βιβλιογραφία

Ετήσια, Πολυετή και Βολβώδη, Η παραγωγή, η φροντίδα και η χρήση τους στην κηποτεχνία – Γ. Καρράς & Α. Καρρά, εκδόσεις Αγροτύπος α. ε.