ΒΙΒΟΥΡΝΟ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΘΕKTIKO

06 Φεβρουαρίου, 2023

Το βιβούρνο ένας θάμνος που είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένος στο κλίμα της χώρας μας ,χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη διαμόρφωση φραχτών (μια από τις πιο κομψές επιλογές για φράκτη) , για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο καθώς και σε γλάστρες στα μπαλκόνια . Μπορεί να φτάσει και έως τα 5 μέτρα ύψος.Ποικιλίες

Υπάρχουν πολλά είδη τα οποία ξεπερνούν σε  αριθμό τα 150 όμως τα πιο ευρέως γνωστά στην ανθοκομία και στην αρχιτεκτονική τοπίου είναι τα εξής: Βιβούρνο το κοινό , χιονανθές , λουσίντουμ και το αρωματικό .
Απαιτήσεις

Το βιβούρνο επίσης αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή στους κήπους καθώς δεν χρήζει ιδιαίτερη φροντίδας αλλά δεν είναι και απαιτητικό ως προς τον τύπου εδάφους , την φύτευσης (ηλιόλουστα , ημισκιερά , σκιερά μέρη ) και τις  ασθένειες.Όσον αφορά το πότισμα το βιβούρνο για την ορθή ανάπτυξη της βλάστησης , των καρμπών και των ανθέων του τους καλοκαιρινούς μήνες  ρυθμίζουμε την άρδευση σε 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ τους χειμερινούς μειώνουμε στις 1-2 ανάλογα και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες . 

Στον τομέα της λίπανσης αρκεί μια παρέμβαση με ένα βασικό λίπασμα τους πρώτες μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου ώστε να υποστηριχθεί η νέα βλάστησή του και η ανθοφορία του. Το κλάδεμα μπορεί να γίνει μετά το τέλος της ανθοφορίας (μέσα της άνοιξης ) και όλη την θερινή περίοδο ώστε να διατηρήσουμε το επιθυμητό σχήμα που προτιμάμε.

Ασθένειες και Έντομα

Είναι ανθεκτικό σε ασθένειες και εντομολογικές προσβολές. Όμως σε περιόδους υψηλής σχετικής υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προσβληθεί από κάποια μυκητολογική ασθένεια το οποίο μπορεί να αποφευχθεί με προληπτικούς ψεκασμούς.
Πολλαπλασιασμός

προτιμάται από ο τρόπος των μοσχευμάτων μιας και είναι γρήγορος και εύκολος τρόπος αναπαραγωγής .