ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟ ΦΥΤΟ

04 Απριλίου, 2023

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην  κηπουρική ως χόμπι ή για να καλλιεργήσουν τη δική τους τροφή, έχουν επίσης ανακαλύψει τα οφέλη της καλλιέργειας φυτών από σπόρους. Είναι εύκολο να εθιστείς βλέποντας τη ζωή να φυτρώνει από έναν μικροσκοπικό σπόρο που έχεις γαλουχήσει μόνος σου.
Πολλά λαχανικά, μονοετή και πολυετή φυτά καλλιεργούνται εύκολα από σπόρους και είναι και πιο οικονομικό από την αγορά έτοιμου φυτού. Πολλές ασυνήθιστες και κληρονομικές ποικιλίες διατίθενται μόνο από σπόρους, επομένως είναι ένας καλός τρόπος να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τις ποικιλίες που θέλετε.
Δείτε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε.
 
Επιλογή σπόρου
Ξεκινήστε με μερικές ποικιλίες, ώστε να μην σας κουράζουν. Επιλέξτε εύκολα φυτά όπως κατιφέδες και βασιλικό για να μεγιστοποιήσετε την επιτυχία. Δώστε προτεραιότητα στα αγαπημένα σας φυτά.


 
Αγοράστε σπόρους
Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες σπόρων προς καλλιέργεια. Περιηγηθείτε σε φυτώρια, καταλόγους και διαδικτυακές πηγές σπόρων. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να ειδικεύονται σε σπόρους που έχουν καλή απόδοση στην περιοχή σας.


Μάθετε πότε να φυτέψετε τους σπόρους
Ανατρέξτε στις οδηγίες στο πακέτο σπόρων για να προσδιορίσετε πόσες εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του τελευταίου παγετού για να ξεκινήσετε τους σπόρους σας σε εσωτερικούς χώρους για την ανοιξιάτικη φύτευση.
Για φθινοπωρινή φύτευση, υπολογίστε τον χρόνο φύτευσης λαμβάνοντας τον αριθμό των ημερών ή εβδομάδων για τη συγκομιδή και μετρήστε αντίστροφα από την πρώτη μέση ημερομηνία παγετού.


Ακολουθείστε τις οδηγίες              
Τα φυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες ανάπτυξης, επομένως ερευνήστε κάθε ποικιλία πριν φυτέψετε. Τα πακέτα σπόρων είναι μια καλή πηγή βασικών πληροφοριών, όπως πότε πρέπει να σπείρω, βάθος σπόρου, ημέρες έως τη βλάστηση, απαιτήσεις λίπανσης και συστάσεις μεταφύτευσης.
Οι σπόροι μπορεί να χρειαστεί να εμποτιστούν εκ των προτέρων, να τρυπηθούν ή να ψυχθούν πριν από τη φύτευση.
Μερικοί σπόροι πρέπει να καλυφθούν με ένα λεπτό στρώμα χώματος, άλλοι πρέπει να μείνουν εκτεθειμένοι, ενώ κάποιοι χρειάζονται σκοτάδι για να βλαστήσουν.
Σημειώστε τους χρόνους βλάστησης. Μερικοί σπόροι θα φυτρώσουν σε λίγες μόνο ημέρες, ενώ άλλοι χρειάζονται έως και αρκετές εβδομάδες.


Οργανώσου
Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο, ένα ημερολόγιο κηπουρικής ή μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε τις σχετικές πληροφορίες, όπως την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Κρατήστε λεπτομερείς σημειώσεις για κάθε ποικιλία, όπως πότε να φυτέψετε, ημερομηνία φύτευσης, χρόνο βλάστησης, πρόγραμμα λίπανσης και πότε πρέπει να μεταφυτεύσετε σε εξωτερικούς χώρους.


Αποθηκεύστε τους σπόρους
Πολλοί σπόροι θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο. Αποθηκεύστε τους αχρησιμοποίητους σπόρους μέσα σε μια χάρτινη σακούλα (αυτό μπορεί να μπει μέσα σε μια πλαστική σακούλα) σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Για να ελέγξετε εάν οι παλαιότεροι σπόροι εξακολουθούν να είναι βιώσιμοι, τοποθετήστε μερικούς σπόρους σε μια υγρή χαρτοπετσέτα μέσα σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε τους σε ένα ζεστό μέρος. Οι περισσότεροι σπόροι θα βλαστήσουν μέσα σε 2 έως 14 ημέρες.


Προετοιμάστε το μείγμα στη γλάστρα
Βρέξτε το χώμα της γλάστρας με χλιαρό νερό μέχρι να είναι υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Γεμίστε τις γλάστρες με χώμα και πιέστε απαλά προς τα κάτω για να αφαιρέσετε τους θύλακες αέρα. 


Σπείρετε τους σπόρους
 Φυτέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Για ποικιλίες που χρειάζονται φως για να βλαστήσουν, πιέστε ελαφρά τους σπόρους στο έδαφος για να έρθουν σε καλή επαφή, αλλά μην τους σκεπάζετε. Καλύψτε την επιφάνεια του εδάφους με νερό. 
Προσθήκη ετικετών:
Για κάθε γλάστρα, γράψτε σε μια ετικέτα φυτού το όνομα της ποικιλίας, μαζί με την ημερομηνία σποράς.
Καλύψτε τα δοχεία ή τους δίσκους σπόρων
 Τοποθετήστε μια πλαστική σακούλα από πάνω, όπου λειτουργεί σαν ένα μίνι θερμοκήπιο για να συγκρατεί τη θερμότητα και την υγρασία. Εάν η βλάστηση διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, ξεσκεπάστε περιστασιακά για να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα και να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας.
                                                                     
 
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Τα φυτά έχουν βασικές ανάγκες σε φως, έδαφος, νερό και θρεπτικά συστατικά. Δεδομένου ότι οι εσωτερικές συνθήκες μπορεί να είναι λιγότερο ιδανικές, τα σπορόφυτα θα χρειαστούν επιπλέον βοήθεια για να ευδοκιμήσουν. Η διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας για βλάστηση, η χρήση του σωστού εδάφους και η παροχή επαρκούς φωτός θα επιτρέψουν στα φυτά να εξελιχθούν σε υγιή φυτά.
 
Διατηρείτε ζεστό
Τοποθετήστε τα νεοφυτεμένα δοχεία σε ένα ζεστό σημείο χωρίς ρεύματα και ελέγχετε καθημερινά.
 
Παρέχετε φως
Μόλις βγουν τα σπορόφυτα, αφαιρέστε τα από τα μικρά γλάστράκια. Τοποθετήστε τα κάτω από τα φώτα ανάπτυξης, αφήνοντας τα φώτα αναμμένα για 12 έως 18 ώρες την ημέρα. Ανεβάστε τα φώτα καθώς μεγαλώνουν τα φυτά. Τα κίτρινα ή καφέ φύλλα μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα φώτα είναι πολύ κοντά. Τεντωμένα τα σπορόφυτα μπορεί να σημαίνουν ότι τα φώτα σας είναι πολύ μακριά.
Αερίζετε
Παρέχετε επαρκή κυκλοφορία αέρα για να αποτρέψετε την εξάλειψη της ασθένειας, μια μυκητιακή ασθένεια θα σκοτώσει γρήγορα τα σπορόφυτα.
Νερό
Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Μην αφήνετε το έδαφος να στεγνώσει, καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει τη βλάστηση ή να σκοτώσει νεαρά φυτά.
Το πρώτο πότισμα μπορεί να μην χρειαστεί να γίνει παρά μόνο μετά την εμφάνιση των φυτών. Τα φυτά μπορούν επίσης να ποτιστούν από το κάτω μέρος τοποθετώντας ένα ρηχό δίσκο με νερό από κάτω. Αφήστε το να μουλιάσει για 20 έως 30 λεπτά ή μέχρι να αισθανθείτε υγρό στην κορυφή του εδάφους. Μην αφήνετε τις γλάστρες σε στάσιμο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία των ριζών ή μυκητιάσεις.
Χρησιμοποιήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να αποφύγετε το σοκ των φυτών!
Λιπαίνετε
Περιμένετε να γονιμοποιήσετε έως ότου τα σπορόφυτα αναπτύξουν  τα  πρώτα τους φύλλα. Έπειτα, αναλόγως με το είδος του φυτού αλλά και την εποχή χρησιμοποιείστε την κατάλληλη λίπανση.
 
Μεταφύτευση δενδρυλλίων
Τα σπορόφυτα που αναπτύσσονται σε μείγμα εκκίνησης σπόρων θα πρέπει να μεταφερθούν σε τυπικό χώμα γλάστρας μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται σε μεγαλύτερα φυτά. Ποικιλίες όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές θα πρέπει να μεταμοσχευθούν σε μεγαλύτερα δοχεία και να αφεθούν να μεγαλώσουν πριν φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους.
Φυτέψτε μόνιμα
Μόλις τα σπορόφυτα έχουν σκληρυνθεί, μπορούν να φυτευτούν στη μόνιμη θέση τους.