10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ

08 Μαϊου, 2022

Μετά από έναν χειμώνα με χιόνια και βροχές, ανυπομονούμε να βγούμε έξω και να φροντίσουμε τα φυτά μας . Και αν αναρωτιέστε απο που θα ξεκινήσετε, αρχίστε να σχεδιάζετε πράγματα που θέλετε να αλλάξετε ή προσθέσετε κάτι νέο στον κήπο σας και οργανώστε απο που θα ξεκινηστε να φυτεύεται φυτά και λαχανικά!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε το σωστό ξεκινήμα

Έναρξη σπόρωνΞεκινήστε να φυτεύετε σπόρους λαχανικών και ετήσιων. Κάντε ένα πρόγραμμα φύτευσης έτσι ώστε να γνωρίζετε πια είναι τα φυτά εκείνα που ωριμάζουν τη βέλτιστη στιγμή για την περιοχή σας. Τα καλοκαιρινά λαχανικά μπορείτε να τα σπείρετε στα τέλη της άνοιξης.

Κλαδέψτε ότι χρειάζεταιΤώρα είναι η ώρα να κλαδέψετε τριαντάφυλλα (αν δεν είχατε προλάβει το Φεβρουάριο), (μερικούς) θάμνους και πολυετή φυτά. Αφαιρέστε τα ξερά κλαδιά και διαμορφώστε τα φυτά σας πριν ακόμα εμφανιστεί η νέα ανάπτυξη. Ενημερωθείτε για τις κατάλληλες τεχνικές κλαδέματος για κάθε ποικιλία και κρατήστε μακριά το κλάδεμα σε φυτά που έχουν ήδη ανθίσει.

Προετοιμασία λαχανόκηπωνΚαθαρίστε και μαζέψτε όλα τα ξερά . Εμπλουτίστε το υπάρχων χώμα ή τοποθετήστε νέο είδκο για λαχανόκηπο.
Μεταφυτέψτε τα νέα βλαστάρια απο το σπορείο στον λαχανόκηπο , απευθέιας στο χώμα ή φυτέψτε τα έτοιμα λαχανικά και αρωματικά σας!

Καθαρίστε και φρεσκάρετε τα έπιπλα του κήπου

Καθαρίστε τα επιπλά σας για τον κήπο , ελένξτε ποια δεν είναι για χρήση και ανανεώστε τυχόν ξυλινα έπιπλα , βάφοντας τα απο τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οργάνωστε τα εργαλεία σαςόχι μόνο καθαρίστε αλλά ξεκαθαρίστε ποια εργαλεία κήπου δεν είναι πια προς χρήση. Πλύντε όσα είναι για χρήση με σαπουνόνερο και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά. Μεταλλικά μέρη των εργαλέιων κάντε τους την σωστή φροντίδα.
Βεβαιωθείτε ότι η χορτοκοπτική μηχανή σας και άλλα ηλεκτρικά εργαλεία είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και προσθέστε πετρέλαιο , ανάλογα με τις ανάγκες.

Καθαρίστε τις γλάστρες σαςΚαθαρίστε γλάστρες οι ζαρντινιέρες που τις είχατε ξεχασμένες και φυτέψτε οτι σας αρέσει! Αν δεν έχετε αρκετό χώρο φυτέψτε λαχανικά αλλίως πολυετή για να σας κρατήσουν και περισσότερο. Αν πάλι ενθουσιάζεστε με τα χρώματα βάλτε ετήσια! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρίψετε τις γλάστρες και να τις γεμίσετε με φρέσκο χώμα για να προετοιμαστείτε για την φύτευση.

Ελέγξτε την άρδευσηΕλέγξτε, ρυθμίστε και αντικαταστήστε τυχόν κατεστραμμένες γραμμές άρδευσης ή μπεκάκια βουλομένα απο άλατα.