10 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

13 Δεκεμβρίου, 2021

Είμαστε μέσα στο Δεκέμβριο και αν και χειμώνας πάντα χρειάζονται φροντίδα τα φυτά και ο κήπος μας. Σας έχουμε συγκεντρώσει τα 10 πιο ενδιαφέρον πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσα στον μήνα!


1. Προστατέψτε τα φυτά σας

Αν περιμένετε χιόνι, πάγο ή ισχυρούς ανέμους, φροντίστε να προστατέψετε τα φυτά που μπορεί να καταστραφούν. Ένας φυτοφράκτης μπορεί να προστατεύσει τα μικρά φυτά από το κρύο και τον αέρα. Είναι επίσης απαραίτητο να ελέγξετε τα νέα δέντρα οτι έχουν την κατάλληλη στήριξη. Οι πασσάλοι δέντρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μερικά χρόνια για την υποστήριξη των φυτών ενώ αναπτύσσουν ένα πιο εκτεταμένο ριζικό σύστημα. Προστατέψτε μεμονωμένα φυτά με ειδικά πανιά για την παγωνιά.


2. Φτιάξτε ένα χειμερινό φυτοδοχείο

Ξεκινήστε να διαμορφώσετε ή να ανανεώσετε τις γλάστρες σας, είτε έξω στο μπαλκόνι είτε μέσα στο σπίτι με ανθεκτικό στον παγετό φυτό αν πρόκειται να το βάλετε στο μπαλκόνι σας. Καλό είναι να το τοποθετήσετε σε μια προστατευμένη τοποθεσία, όπως και σε μια τοποθεσία ορατή από ένα παράθυρο, ώστε να μπορείτε να τα απολαύσετε από μέσα ή κοντά σε μια είσοδο που χρησιμοποιείτε συχνά στο σπίτι σας. Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη φύτευση, σκεφτείτε αειθαλή φυτά με έντονες αρχιτεκτονικές μορφές για το κύριο σημείο εστίασης των φυτοδοχείων, όπως νάνα κωνοφόρα, σφαίρες από πυξάρι, μικρά ελατάκια ακόμα και φυτά με έμφαση, όπως πολύχρωμα κυκλάμινα, αμαριλίδες καθώς και άλλα εποχιακά.


3. Μετακινήστε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Ο χειμώνας είναι μια καλή στιγμή για να μετακινήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας σε μια νέα τοποθεσία, επειδή το φως του χειμώνα που έρχεται στο σπίτι σας είναι συχνά διαφορετικό από το φως του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Αξιολογήστε τις συνθήκες φωτισμού στο σπίτι σας και μετακινήστε τα φυτά σας για να βεβαιωθείτε ότι έχουν κατάλληλο φωτισμό.


4. Κήπος σε εσωτερικούς χώρους

Η κηπουρική δεν χρειάζεται να σταματήσει εντελώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα κι αν στον κήπος σας επικρατεί παγωνιά και χιόνι. Μπορείτε να κάνετε κήπο μέσα στο σπίτι σας, όπως στην κουζίνα χρησιμοποιώντας κασπώ με βότανα για τις σαλάτες και τα φαγητά σας. Υπάρχουν επίσης βολβοί όπως η αμαρυλλίδα που μπορούν να καλλιεργηθούν κατά τους χειμερινούς μήνες.


5. Προσθήκη Εξωτερικού Φωτισμού

Ο εξωτερικός φωτισμός μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του κήπου σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν βλέπετε συχνά τον κήπο από μέσα. Μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να εγκαταστήσετε φωτισμό. Επιπλέον, ο φωτισμός μπορεί να τονίσει γλυπτά δέντρα, θάμνους και διάφορα ξεχωριστά σημεία μέσα στον κήπο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε ένα σύστημα φωτισμού τοπίου LED χαμηλής τάσης για μονοπάτια, προβολείς και φωτισμό βημάτων. Αυτός ο τύπος φωτισμού θα κάνει το τοπίο σας πιο ασφαλές και θα σας επιτρέψει να τονίσετε τα καλύτερα στοιχεία του κήπου.


6. Μαζέψτε τα στολίδια του κήπουΚατά τη διάρκεια του χειμώνα, στραφείτε στον κήπο σας για να βρείτε υλικά για εποχιακές κατασκευές όπως λουλούδια, καρπούς, φύλλα και πολλά άλλα. Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας συνθέσεις λουλουδιών, στεφάνια κ.α.


7. Διαλέξτε και διατηρήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σαςΤα χριστουγεννιάτικα δέντρα που φυτεύονται σε γλάστρες και διατηρούνται ζωντανά όλο το χρόνο γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Μπορείτε να φέρνετε αυτά τα δέντρα σε εσωτερικούς χώρους κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και να τα μεταφυτεύεται στον κήπο σας όταν γίνουν πολύ μεγάλα. Για να επιλέξετε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο, αναζητήστε βελόνες που είναι πράσινες και γεμάτες. Εάν βλέπετε καφέ βελόνες, επιλέξτε ένα διαφορετικό δέντρο. Για να ελέγξετε την υγεία του δέντρου, σηκώστε τα κάτω κλαδιά απαλά και αφήστε το κλαδί να ξαναπέσει στη θέση του. Εάν το κλαδί ρίχνει πολλές βελόνες, επιλέξτε άλλο δέντρο. Οι μεμονωμένες βελόνες πρέπει επίσης να λυγίζουν εύκολα χωρίς να σπάνε. Για ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αναζητήστε το έλατο της Νορβηγίας, το λευκό έλατο ή το μπλε έλατο. Όταν επιλέγετε ένα δέντρο σε ένα φυτώριο, επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στον χώρο σας, αλλά δεν είναι πολύ βαρύ για να μετακινηθεί. Φροντίστε να μάθετε πόσο μεγάλο θα γίνει το δέντρο κατά την ωρίμανση για να επιβεβαιώσετε ότι θα έχετε ένα μέρος για να το φυτέψετε στον κήπο σας.Φροντίστε να μην τοποθετείτε δέντρα κοντά σε πηγές θερμότητας.


8. Κλαδέψτε τα δέντρα πριν από τις χειμερινές καταιγίδες
Εάν ζείτε σε περιοχή με δυνατό αέρα ή χιόνι, σκεφτείτε να κόψετε τυχόν νεκρά ή σπασμένα κλαδιά. Η πτώση κλαδιών μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια και μπορεί να καταστρέψει περιοχές του κήπου σας. Για μεγαλύτερα δέντρα, είναι καλύτερα να προσλάβετε έναν πιστοποιημένο δενδροκόμο.


9. Σκεφτείτε έναν επανασχεδιασμό

Οι μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι καλές στιγμές για να ξανασκεφτείτε τον κήπο σας και να επανασχεδιάσετε περιοχές που αισθάνεστε ότι χρειάζονται βοήθεια. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, μεγάλο μέρος του πράσινου έχει φύγει, ώστε να μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε τον κήπου σας. Μπορείτε επίσης να αναρωτηθείτε πώς θέλετε να είναι ο χειμερινός κήπος σας; Θέλετε περισσότερα αειθαλή φυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Χρειάζεστε περισσότερο χρώμα το χειμώνα; υπάρχει ανάγκη για νέα μονοπάτια; Εάν χρειάζεστε τι βοήθεια ενός ειδικού , σκεφτείτε μια διαδικτυακή εταιρεία όπως η Spalandscape, η οποία κάνει εξ αποστάσεως, μελέτες – σχεδιασμό του κήπου σας χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο του κήπου που θα τους υποβάλλετε.


10. Προσθέστε κυκλάμινο, εσπεριδοειδή και κωνοφόρα για χειμερινό ενδιαφέρον
Κυκλάμινο, εσπεριδοειδή και κωνοφόρα είναι όλα εξαιρετικές επιλογές αν θέλετε να φυτέψετε στον κήπο σας αυτόν τον μήνα. Τα κυκλάμινα είναι ετήσια αλλά συμπεριφέρονται ως πολυετή φυτά χαμηλής ανάπτυξης με ζωηρά χρώματα (κόκκινο, ροζ, ματζέντα), επομένως λειτουργούν καλά γύρω από τη βάση των δέντρων ή των θάμνων καθώς και κατά μήκος των μονοπατιών, των άκρων των συνόρων και των φυτοδοχείων. Τα εσπεριδοειδή λειτουργούν εξαιρετικά σε μικρούς χώρους εάν κλαδεύονται σωστά ή σε μεγάλες γλάστρες. Τα κουμ κουάτ, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα μανταρίνια είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για μεγάλες γλάστρες και προσθέτουν ζωντάνια. Τα κωνοφόρα μπορούν να προσθέσουν καλλίγραμμη, αειθαλής δομή στον κήπο. Τα συναντάμε σε φυσικά αναπτυσσόμενες μορφές όπως στήλες, σφαίρες, συνήθειες κλάματος, πυραμίδες και άλλα.