ΑΜΑΡΥΛΛΙΔΑ

01 Δεκεμβρίου, 2021

Εντυπωσιακά λαμπερά και μεγαλειώδη τα άνθη της, ανοίγουν επάνω στους μακριούς μίσχους τους.
Η αμαρυλλίδα Ιππίαστρον (Αmaryllis - Hippeastrum) είναι ενα βολβώδες φυτό. Κατάγεται απο την Ν. Αφρική. Έχουν δημιουργηθεί πολλά υβρίδια με μεγάλα μυρωδάτα άνθη όπου βγαίνουν πάνω σε ένα μακρύ ανθικό στέλεχος 50 – 60cm, στην άκρη του οποίου βρίσκονται 4 – 6 άνθη με ακτινωτή διάταξη.

Τα φύλλα της είναι πράσινα και μακρόστενα. Τα άνθη της έχουν χρώματα λευκά, με κόκκινες ραβδώσεις, με σκιές σε διάφορους τόνους του κόκκινο, του πορτοκαλί και μερικές φορές του κίτρινου καθώς και πανέμορφες διχρωμίες με χαρακτηριστικές ραβδώσεις.





Ποικιλίες


Υπάρχουν πολλα είδη που καλλιεργούνται. Τα πιο διαδεδομένα είναι το A.hippeastrum και τα διάφορα υβρίδια που προήλθαν απο διασταυρώσεις με άλλα είδη.

Πολλαπλασιασμός

Η αμαρυλλίδα πολλαπλασιάζεται με σπόρους, με μικρούς βολβούς (βολβίδια) όπου αναπτύσσονται δίπλα στον μητρικό βολβό την περίοδο ανάπτυξης του φυτού.

Η διαδικασία παραγωγης φυτών είναι η εξής
Πέρνουμε βολβούς που έχουν περιφέρεια 20cm. Τα τοποθετούμε δίπλα στον παλιό βολβό. Όταν φτάσουν το 1/3 του μητρικού βολβού, αποκόπτονται με κοφτερό μαχαίρι και φυτεύονται σε νέα γλαστράκια. Η αποκοπή των βολβιδίων της αμαρυλλίδας γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της, κατά την περίοδο του ληθάργου της. Φυτεύεται σε ένα ζεστό και πολυ φωτεινό και απάνεμο μέρος. Κατά τη φύτευση, προσέχουμε ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα, έστω το 1/3 του ύψους του βολβού.
Επίσης, θα πρέπει να υποστυλώσουμε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση.

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Στην αρχή της φύτευσης δεν ποτίζουμε. Μόλις εμφανιστεί το ανθικό στέλεχος, αρχίζουμε τα ποτίσματα.
Το πότισμα θέλει λίγο προσοχή. Η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να σαπίσει τον ανθοφόρο βλαστό. Το φυτό στη αρχή θα πρέπει να βρίσκεται σε ψυχρό μέρος μέχρι να βγούν τα πρώτα άνθη. Μέτα το μεταφέρουμε εσωτερικά του σπιτιού, όπου και το ποτίζουμε πιο τακτικά. Στην περίπτωση που απο την αρχή το ποτίζουμε θα βγάλει πτρωτα τα φύλλα και μετά
τα άνθη της.





Όταν ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τους βολβούς απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν οι βολβοί της αμαρυλλίδας, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά, ανοίγοντας μικρές τρύπες.

Αν φυτευθεί την Άνοιξη στον κήπο, ανθίζει το καλοκαίρι αφού πρώτα αναπτυχθούν τα φύλλα της.

Για να παρατείνετε την ανθοφορία για αρκετές μέρες, μόλις τα άνθη της αρχίζουν να ανοίγουν , αφαιρέστε τους κίτρινους ανθήρες με ένα τσιμπιδάκι, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους. Επίσης, όταν η αμαρυλλίδα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, τα άνθη της θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα, αν μεταφέρετε το φυτό σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο τη νύχτα (13-18οC) και μακριά από το άμεσο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στους μεγάλους βολβούς μπορούν να βλαστήσουν δύο ή τρεις επιπλέον μίσχοι λουλουδιών.

Εχθροί και Ασθένειες

Προσβάλλεται από τετράνυχο τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε αν κρατάτε το φυτό σε συνθήκες υψηλής υγρασίας κατά το καλοκαίρι. Επίσης προσβάλλεται από θρίπες τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε με διασυστεμικά εντομοκτόνα. Σπάνια προσβάλλεται από μύκητες. Αν συμβεί αυτό στο φυτό σας, περιορίστε το πότισμα και ελέγξτε την αποστράγγιση του χώματος.