ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΙΑ

17 Ιανουαρίου, 2023

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά κι αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των φυτών μας! Αν δείτε τα πάντα ντυμένα στα λευκά όπως πριν από λίγες μέρες, ναι μεν είναι ωραίο το συναίσθημα, αλλά κάποιοι εκεί έξω... παγώνουν!

Μάθετε πως μπορείτε μετά την παγωνιά να επαναφέρετε τα φυτά σας στον κανονικό τους ρυθμό....

Αν τα λουλούδια σας καλύφθηκαν από το χιόνι, μην πανικοβληθείτε. Το χιόνι γίνεται επικίνδυνο μόνο όταν παγώσει, ενώ όταν είναι φρέσκο κι αφράτο λειτουργεί σαν μονωτικό. Στην περίπτωση όμως που το χιόνι έχει παγώσει μην βρέξετε τα φύλλα, γιατί έτσι θα δημιουργήσετε κι άλλο στρώμα πάγου και θα τα τραυματίσετε. Απομακρύνεται μόνο τα σπασμένα κλαδιά, κι όταν αρχίσει και ζεστάνει ο καιρός, κλαδέψτε τα χαλασμένα.

Ένα ακόμα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, είναι το βάρος του χιονιού που μπορεί να σπάσει τα κλαδιά. Για να το αποφύγετε, καλό θα είναι να κουνήσετε τα κλαδιά ή με τη βοήθεια μίας σκούπας να τα καθαρίσετε. Επιπλέον, κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξετε, είναι όταν ρίχνετε αλάτι για να λιώσει ο πάγος στους δρόμους. Προσπαθήστε να μην ρίξετε αλάτι κοντά στα φυτά σας, γιατί θα τα κάψει. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, όταν λειώσει το χιόνι, ποτίστε τα φυτά σας συχνά και για αρκετή ώρα, για να ξεπλυθούν από το αλάτι όσο γίνεται πιο γρήγορα.
 

Ξεκινώντας από τα χαμηλά...

Στους κήπους όπου υπάρχει χλοοτάπητας, θα χρειαστεί να έχετε πάρει κάποια μέτρα, για να μην σας καεί από τον παγετό. Αρχίστε μειώνοντας το νερό και ποτίστε μόνο όταν είναι ανάγκη. Κουρέψτε το μόνο όταν το έδαφος στεγνώσει τελείως, και μόνο όταν είναι απαραίτητο.





Αν έχει πέσει πολύ χιόνι, καθαρίστε το προσεκτικά με μία συρμάτινη σκούπα, όχι με το φτυάρι, γιατί υπάρχει περίπτωση να τον «τραυματίσετε». Αν όμως το χιόνι έχει παγώσει, τότε θα πρέπει όταν έχει γλυκάνει λίγο ο καιρός στη διάρκεια της ημέρας να ανοίξετε ελαφρά και για λίγο το αυτόματο πότισμα.



 

Αλλάξτε θέση...

Όταν κάνει πολύ παγωνιά έξω, καλό θα είναι να μεταφέρετε τα φυτά σας από το μπαλκόνι στον εσωτερικό του σπιτιού.
Τοποθετήστε τα κοντά το ένα με το άλλο. Προσοχή όμως μην τα βάλετε κοντά στα καλοριφέρ, ή σε σημεία με ρεύματα αέρα. Όσα από τα φυτά σας δεν μπορείτε να μεταφέρετε μέσα στο σπίτι, τυλίξτε τα με πλαστικό κι ανοίξτε τους μερικές τρύπες για να μπορούν να αναπνέουν.


 

Επιπλέον για να μην σας πέφτουν οι γλάστρες από τα σημεία που έχει πολύ αέρα, τοποθετήστε τη μία δίπλα στην άλλη. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα τείχος που θα προστατέψει και τα υπόλοιπα φυτά της βεράντας. Να έχετε στο νου σας, ότι το «τείχος» που θα φτιάξετε να αποτελείται από φυτά ανθεκτικά στους ανέμους και κατάλληλα για ανεμοφράκτη.


Νερό με το μέτρο!

Το χειμώνα αν κι είναι απαραίτητο το πότισμα, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα. Καλό θα είναι να ποτίζετε τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές. Να αποφεύγετε το πότισμα όταν φυσάει δυνατά και μετά από αρκετή βροχή.


Έχοντας στο μυαλό σας μερικές από τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορείτε να προστατέψετε και τα φυτά σας, αλλά και να χαρείτε το χιόνι χωρίς μετέπειτα συνέπειες!