ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΚΗΠΟΙ

13 Απριλίου, 2018
Η χώρα μας έχει το μεγάλο προνόμιο να βρέχεται από θάλασσα στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ αποτελείται και από πολλά νησιά. Η αρχιτεκτονική των κατοικιών στα διάφορα νησιά, έχει ιδιαίτερα στοιχεία σύμφωνα με την παράδοση της κάθε περιοχής, με κύριο χαρακτηριστικό την χρήση των φυσικών υλικών όπως το ξύλο και η πέτρα. Ο εξωτερικός χώρος σε μια κατοικία, έχει ιδιαίτερη σημασία, είτε είναι μόνιμη κατοικία είτε παραθεριστική.



Ο περιβάλλοντας χώρο χαρίζει την αισθητική ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και την βιωσιμότητα του. Για να διαμορφώσουμε έναν παραθαλάσσιο κήπο θα πρέπει να καταγράψουμε και να αναλύσουμε αρχικά τον χώρο. Το νερό αποτελεί ένα από τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να ελέγξουμε από την αρχή. Θα πρέπει αν εξετάσουμε αν υπάρχει πόσιμο νερό αν είναι διαθέσιμο και σε πόση ποσότητα.

Στην πορεία θα εξετάζουμε το έδαφος, την ποιότητα του χώματος και αν είναι αρκετό για να μπορούμε να φυτέψουμε. Στις περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν αμμώδη εδάφη τα οποία είναι φτωχά σε οργανική ουσία γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται εμπλουτισμός των εδαφών αυτών με οργανικά συστατικά ( προσθήκη κοπριάς, οργανικών λιπασμάτων κ.λ.π.).



Η παρουσία βράχων στην επιφάνεια του εδάφους είναι σημαντικό στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί ανάλογα με το αν θέλουμε να δημιουργήσουμε γύρω από αυτούς παρτέρια με τα κατάλληλα φυτά ή να τους μετατοπίσουμε από την θέση τους και να τους συγκεντρώσουμε μαζί ή μεμονωμένα μέσα στον κήπο.
Η παρουσία της θάλασσας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πως θα γίνει η φύτευση. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυτά που απαιτούν να περνά υφάλμυρο νερό από τις ρίζες τους στο υπέδαφος. Επίσης άλλα φυτά παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στην έκθεση σε θαλάσσιο μέτωπο και στα σταγονίδια της θάλασσας. Όμως υπάρχουν ορισμένα που δεν έχουν τόσο καλή σχέση με την θάλασσα και θα πρέπει να τοποθετούνται λίγο πιο μακριά από την παραλία ή σε προφυλαγμένες θέσεις. Αλλιώς για να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε κάποια φίλτρα που συγκρατούν τα άλατα.



Τέλος θα πρέπει να ελέγξουμε τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και τις υψηλές τους καλοκαιρινούς μήνες, τους ανέμους καθώς και την υγρασία.

Η επιλογή του κατάλληλου φυτικού υλικού σε αυτές τις περιοχές έχει να κάνει με την καταλληλότητα του εδάφους, την διαθεσιμότητα του νερού και την φροντίδα που χρειάζονται. Φτιάχνοντας τον κήπο θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την φύτευση των φυτών. Για παράδειγμα δίπλα σε μια πισίνα δεν μπορούμε να φυτέψουμε οποιοδήποτε φυτό, σε ένα καθιστικό χώρο κάλο είναι να υπάρχουν αρωματικά φυτά.



Σε έναν τέτοιο κήπο μπορούμε να επιλέξουμε να τοποθετήσουμε τα φυτά της αρεσκείας μας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία φυτών όπως :

Δέντρα

Ακακία Κων/πόλεως – Ευκάλυπτος – Αριά – Δενδρολίβανο – Φιλλυρρέα – Σχίνος – Χαλέπιος Πεύκη – Κουκουναριά – Φοίνικας ο Κανάριος – Χουρμαδιά – Κρητικός Φοίνικας – Φραγκοσυκιά – Μουριά – Ροδιά – Συκιά – Κουτσουπιά – Κυπαρίσσι κ.α.

Θάμνοι

Δάφνη – Αγγελική – Αλμυρίκια – Τεύκριο – Ελαίαγνος – Λιγούστρο – Λαντάνα – Πυράκανθος – Βιβούρνο – Ιβίσκος – Καλλιστήμονας – Μυρτιά – Πικροδάφνη κ.α

 
  • Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στην εταιρία αρχιτεκτονικής τοπίου Outdoordesign.gr