ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ 25 Φεβρουαρίου, 2021 Κήπος

Ένα από τα πιο διαδεδομένα καλλωπιστικά φυτά με ωραία ανθοφορία και άρωμα είναι η τριανταφυλλιά .
Ποια είναι τα μυστικά όμως ώστε να έχουμε μια ωραία τριανταφυλλιά στον κήπο μας ή στην γλάστρα μας με πλούσια βλάστηση και ανθοφορία ;




Αρχικά ας σημειώσουμε ότι κατά κανόνα η τριανταφυλλιά κλαδεύεται τον χειμώνα και πιο συγκεκριμένα τον μήνα Ιανουάριο και έως μέσα Φεβρουαρίου . Καλό είναι να αποφεύγονται τα κλαδέματα τις μέρες με μεγάλη σχετική υγρασία καθώς η τριανταφυλλιά είναι επιρρεπής σε μυκητολογικές ασθένειες και η παρουσία υγρασίας βοηθάει την ανάπτυξη των ασθενειών αυτών. Καλό επίσης θα ήταν να αποφεύγονται μέρες με πολύ παγωνιά και χιόνια λόγω του ότι μπορεί να προκαλέσουμε κάποιο μικρό «σοκ» στο φυτό μας .



To κλάδεμα της τριανταφυλλιάς συμπεριλαμβάνει πολλούς και διάφορους τύπους κλαδέματος όμως όλα έχουν την ίδια αρχή: την αφαίρεση και απομάκρυνση των ξερών , μη εύρωστων και υγιών τμημάτων του φυτού αλλά επίσης να προσπαθούμε να αραιώσουμε τα κλαδιά της τριανταφυλλιάς με σκοπό τον ορθότερο αερισμό της . Ως απόρροια των προαναφερθέντων το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται με σκοπό την καλύτερη και όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξή της .


Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς όπως έχει προλεχθεί  έχει πολλούς τρόπους κλαδέματος και ποικίλουν ανάλογα με το είδος της ανάπτυξης της τριανταφυλλιάς .(θαμνώδης , γλαστρώδης , αναρριχώμενη , νάνα κ.α.)



Στις τριανταφυλλιές με θαμνώδη ανάπτυξη αφαιρούμε από την βάση του φυτού όλους τους λαίμαργους και καχεκτικούς βλαστούς καθώς επίσης προχωράμε σε αφαίρεση των βλαστών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του φυτού και προκαλούν δυσμενείς συνθήκες αερισμού . Επιπροσθέτως πραγματοποιούμε μια μείωση του υφιστάμενου ύψους του φυτού (περίπου στο 50%)
 

Όσον αφορά τις τριανταφυλλιές με αναρριχώμενη ανάπτυξη αρχικά αφαιρούμε την γηραιά και ξερή βλάστηση , κλαδεύουμε τους βλαστούς που υπάρχει η ανθοφορία και προσπαθούμε να αφήσουμε περίπου 4 οφθαλμούς ανά βλαστό . Στον συγκεκριμένο τύπο τριανταφυλλιάς δεν αφαιρούμε τους μεγάλους ξυλώδεις βλαστούς μιας και αυτοί αποτελούν την βάση στήριξης του φυτού .
 

Στις τριανταφυλλιές με μικρή ανάπτυξη (νάνα) αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους καχεκτικούς και ξερούς βλαστούς , καθώς και τα ξερά άνθη και προσπαθούμε να αραιώσουμε το εσωτερικό του φυτού με σκοπό να προσδώσουμε στο φυτό μας κυπελλοειδές σχήμα για τον καλύτερο φωτισμό του . Αν η τριανταφυλλιά μας τείνει να έχει θαμνώδη ανάπτυξη τότε μπορεί να γίνει και επέμβαση με ψαλίδια μπορντούρας .
 


Βέβαια να σημειώσουμε ότι το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (οποιουδήποτε τύπου ) δεν γίνεται μόνο τους χειμερινούς μήνες καθώς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους πρέπει να αφαιρούνται τα άνθη που έχουν ξεραθεί για να μην περιοριστεί η επανάληψη της νέας ανθοφορίας .


Και τέλος μερικά tips από την ομάδα του GardenMagazine :

  • Οι τομές στο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς πρέπει να μην είναι κάθετες αλλά όσο πιο κοντά στην γωνία των 45ο

 

  • Μιας και η τριανταφυλλιά είναι ευάλωτη σε προσβολές από μύκητες και άλλα παθογόνα καλό είναι μετά την διαδικασία του κλαδέματος (και ειδικά μεγάλων επεμβάσεων ) να γίνεται ένας ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη ασθενειών