ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Η ομάδα του Garden Magazine 04 Απριλίου, 2023 Κήπος

Όλα αυτά είναι πλάσματα της φύσης, που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς καμία κακή πρόθεση προς εμάς και τα παιδιά μας. Γιατί μερικά παιδιά τους  τρομοκρατεί ή τους αηδιάζει τόσο η θέα ενός εντόμου; Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανέλαβε να απαντήσει την ερώτηση. Ζήτησαν από περισσότερους από 5000 μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης από 45 διαφορετικά σχολεία στην Ιαπωνία να μοιραστούν τις απόψεις τους για τα τοπικά ασπόνδυλα. Το δείγμα  περιελάμβανε 14 είδη εντόμων και μία αράχνη.
 
Πάνω από το 46% των παιδιών ανέφεραν ότι δεν τους άρεσαν τα περισσότερα (πάνω από τα μισά) από τα 15 ασπόνδυλα. σχεδόν το 40% βρήκε τα περισσότερα από αυτά αηδιαστικά, περισσότερο από το 26% των παιδιών πίστευαν ότι τα περισσότερα από τα ασπόνδυλα ήταν τρομακτικά και σχεδόν το 9% θεώρησε ότι ήταν επικίνδυνα. Ο επικεφαλής ερευνητής Masashi Soga εξήγησε σε μια συνέντευξη: "Οι άνθρωποι αποφεύγουν εγγενώς τους επικίνδυνους οργανισμούς όπως οι μέλισσες, αλλά τα παιδιά στις μέρες μας αποφεύγουν ακόμη και αβλαβή ζώα όπως οι πεταλούδες και οι λιβελλούλες. Έχω από καιρό αναρωτηθεί γιατί τόσα πολλά από τα σημερινά παιδιά αντιδρούν έτσι."
 
Είναι όντως  μια καλή ερώτηση.



 
Ευτυχώς, η μελέτη, έδωσε κάποια εικόνα για τα αίτια αυτών των παράλογων φόβων. Φαίνεται ότι όσο λιγότερη εμπειρία είχαν οι μαθητές που ερωτήθηκαν με τη φύση, τόσο πιο αρνητικά ήταν τα συναισθήματά τους. Αντίθετα, τα παιδιά με πιο συχνές εμπειρίες με τη φύση ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αντιπάθειας, αηδίας, φόβου και αντιλαμβανόμενου κινδύνου για τα ασπόνδυλα.
Αν και οι αντιδράσεις των παιδιών ήταν κάπως αναμενόμενες, η νέα μελέτη περιείχε ένα απροσδόκητο εύρημα: πολλά από τα παιδιά που ερωτήθηκαν αποκάλυψαν ότι οι γονείς τους εξέφραζαν επίσης φόβο ή αποστροφή για τα ίδια ασπόνδυλα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα συναισθήματα των γονιών ήταν αρκετά δυνατά για να κατακλύσουν τυχόν θετικές εμπειρίες που θα μπορούσαν να είχαν αποκτήσει τα παιδιά από άμεσες εμπειρίες στη φύση.
 
Όπως έγραψαν στην εργασία τους, «τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι είναι ένα φαινόμενο  ανατροφοδότησης στον οποίο μια αύξηση των ανθρώπων που έχουν αρνητική στάση απέναντι στη φύση σε μια γενιά θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ατόμων με παρόμοια στάση στην επόμενη γενιά - ένας κύκλος δυσαρέσκειας προς τη φύση».
Όλη αυτή η απέχθεια προς τη φύση μόνο καλή  δεν μπορεί να είναι  για τα παιδιά, για τη μελλοντική κοινωνία, για τα άλλα όντα σε αυτόν τον πλανήτη, για τον ίδιο τον πλανήτη. Ό,τι φοβόμαστε, το αποφεύγουμε. Το χειρότερο, το καταστρέφουμε. Αν αποφύγουμε τη φύση, δεν θα τη γνωρίσουμε ούτε θα την προστατεύσουμε ούτε θα την εκτιμήσουμε. Αυτή είναι μια καταθλιπτική σκέψη.
Αυτό υπερβαίνει τη σκέψη. Αυτή η καταθλιπτική τάση έχει όνομα. Ονομάζεται «εξάλειψη της εμπειρίας» - η απώλεια των άμεσων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Η θλιβερή κατάσταση στην οποία οι πολιτιστικές και φυσικές ιστορίες μας σβήνουν από τις μνήμες μας και συνεπώς την πραγματικότητά μας.
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η εξαφάνιση της εμπειρίας σχετίζεται άμεσα με τη βιοφοβία ή τον φόβο και την απέχθεια για τα ζωντανά πράγματα. Η βιοφοβία είναι παντού γύρω μας. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ορισμένοι ειδικοί, πιστεύουν ότι η βιοφοβία είναι πολιτιστικά επίκτητη, προϊόν της σύγχρονης ζωής που απομακρύνει τους ανθρώπους από τον φυσικό κόσμο σε τέτοιο βαθμό που γίνονται αδιάφοροι για άλλους οργανισμούς και ανταγωνιστικοί προς το περιβάλλον.
Γιατί λοιπόν να ανησυχούμε; Η βιοφοβία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη επιθυμία προστασίας των άγριων ζώων και των οικοτόπων τους. Μια γενιά βιοφοβικών παιδιών που μεγαλώνουν σε βιοφοβικούς ενήλικες δεν είναι καλό. Είναι μια καταστροφή για τη διατήρηση και την υγεία του φυσικού κόσμου. Η τραγωδία όλων είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε πλέον τι χάνουμε.
Μπορούμε όμως να επέμβουμε. Πρώτον, οι ενήλικες μπορούν να διαμορφώσουν μια  ήρεμη συμπεριφορά, και να αποφύγουν τις ακραίες αντιδράσεις και τους  παράλογους φόβους. Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, φυσικά. Δοκιμάστε δραστηριότητες που σας δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο των μικρών εντόμων που εισέρχονται στη ζωή σας, όπως το κυνήγι ζωυφίων ή τη φύτευση εικονιστικών φυτών.
Ένα άλλο μέτρο που μπορούμε να λάβουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας αισθάνονται άνετα να βρίσκονται στον πραγματικό κόσμο της φύσης, όχι μόνο στον τεχνητό χώρο που δημιουργεί η τεχνολογία.
 
Φυσικά, μερικές φορές ένα παιδί έχει βαθιά, έμφυτους φόβους που δεν έχουν διαμορφωθεί. Παρ όλες τις καλύτερες προσπάθειές μας να αγκαλιάσουμε τη φύση, αυτός ο φόβος εξακολουθεί να υπάρχει. Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να παρέχετε στο παιδί σας όμορφες εμπειρίες στη φύση, στις οποίες θα αισθάνεται ασφαλές, τρεφόμενο, περίεργο και προστατευτικό από τη φύση. Μερικές ιδέες: δωρίστε του ένα κάκτο και ορίστε τον υπεύθυνο στη φροντίδα του!