Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 επισκέπτες και κανένα μέλος

Άρθρα

Κουμαριά

Τα άνθη της έχουν υπόλευκο χρώμα και σχήμα σαν καμπανούλα μήκους 1 εκατοστού με το άνοιγμα προς τα κάτω. Εμφανίζονται στα μέσα του φθινοπώρου και είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη έως αργά την άνοιξη. Το μέλι της Κουμαριάς έχει ιδιαίτερο και ευχάριστο άρωμα και ελαφρά πικρή γεύση.

details-images

Κουμαριά  (Arbutus Unedo)

 

Η Κουμαριά είναι συνδεδεμένη και αυτή με την περίοδο των Χριστουγέννων . Είναι φυτό της Μεσογείου που θα το συναντήσουμε σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και στα νησιά. Έχει υψηλή καλλωπιστική αξία και όχι μόνο, γι’ αυτό ας την γνωρίσουμε καλύτερα…

Είναι αειθαλής θάμνος, όμως μπορεί και να τη συναντήσουμε ως μικρό δέντρο να φτάνει τα 2-3 μέτρα και σε ευνοϊκές συνθήκες να ξεπερνά τα 6 μέτρα!

 

Πως θα την αναγνωρίσω;

Έχει πυκνή και σφαιρική κώμη. Το φύλλωμα της είναι στιλπνό, σκουροπράσινου χρώματος λογχοειδές μήκους περίπου 10 εκατοστών  και παραμένει πάνω σε αυτή για δύο περίπου χρόνια και ανανεώνετε κάθε άνοιξη. Τα φύλλα της Κουμαριάς όταν αποσυντίθενται σχηματίζουν το γνωστό κουμαρόχωμα που είναι κατάλληλο στην κηποτεχνία για την ανάπτυξη οξύφυλλων ειδών.

Τα άνθη της έχουν υπόλευκο χρώμα και σχήμα σαν καμπανούλα μήκους 1 εκατοστού με το άνοιγμα προς τα κάτω. Εμφανίζονται στα μέσα του φθινοπώρου και είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη έως αργά την άνοιξη. Το μέλι της Κουμαριάς έχει ιδιαίτερο και ευχάριστο άρωμα και ελαφρά πικρή γεύση.

Οι καρποί της είναι βρώσιμοι, σφαιρικοί, σαρκώδεις με κωνικές προεξοχές, διαμέτρου 1,5-2 εκατοστά και ωριμάζουν ένα χρόνο μετά από την εμφάνιση τους στο φυτό, ταυτόχρονα με την ανθοφορία του επόμενου χρόνου. Σε αυτό οφείλετε κατά πολύ η εξαιρετική ομορφιά της μιας και πάνω στο ίδιο φυτό θα συναντήσουμε άνθη, κίτρινους καρπούς και ώριμους κόκκινους. Έχουν αμυλώδη γλυκά γεύση, όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες. Είναι το αγαπημένο φρούτο στην περιοχή της Μάνης αλλά και η αγαπημένη τροφή του αγριογούρουνου. Λόγο της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αλκοόλη είναι εξαιρετικοί για την παρασκευή τσίπουρου.

 

Ποιες οι απαιτήσεις της;

Είναι φυτό σχετικά σκληρό με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και ανεκτικότητα στο κρύο. Μια θέση ηλιόλουστη και προστατευμένη σε περίοδο έντονου παγετού είναι ιδανική για την Κουμαριά μας. Το έδαφος που καλλιεργείτε είναι απαραίτητο να είναι όξινο και λιπαίνουμε σπάνια εκτός και αν έχουμε ένα πιο ασβεστούχο υπόστρωμα οπότε σε αυτή την περίπτωση η λίπανση γίνεται πιο συχνή. Είναι κάπως ευαίσθητη στις μεταφυτεύσεις γι’ αυτό θα πρέπει να γίνετε αραιά μόνο νωρίς την άνοιξη και με μεγάλη προσοχή ώστε να μην σπάσει η μπάλα χώματος. Πολλαπλασιάζεται συχνότερα με σπόρο στις αρχές του χειμώνα και πιο σπάνια με ημιξηλώδη μοσχεύματα το φθινόπωρο. Μπορούμε να την κλαδέψουμε στο τέλος του χειμώνα και να της δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε.

 

Γιατί να επιλέξω μια Κουμαριά;

Τη σύνθετη καλλωπιστική της αξία δύσκολα θα την συναντήσουμε σε άλλους θάμνους. Μπορεί να ομορφύνει τον κήπο, ένα παρτέρι ή να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη γλάστρα και να κοσμήσει ακόμη και το μπαλκόνι μας, Την έχω συναντήσει σαν διακοσμητικό στοιχείο σε βάζο μέσα ή έξω από το σπίτι και με εξέπληξε ευχάριστα. Οι καρποί της είναι μια νόστιμη λιχουδιά και μπορούμε να τους απολαύσουμε φτιάχνοντας μια σπιτική μαρμελάδα με άκρως Χριστουγεννιάτικη γεύση.

Τέλος, δοκιμάστε αυτές τις μέρες των γιορτών αν αγαπάτε να στολίζετε φυσικά δέντρα κ όχι ψεύτικα αντί για ένα κομμένο έλατο να αγοράσετε μια κουμαριά σε γλάστρα και να στολίσετε αυτή! Το αποτέλεσμα είναι εξίσου όμορφο αλλά ξεχωριστό, πιο γευστικό, πιο οικολογικό και αν προσέξετε το φυτό θα σας συντροφεύει για χρόνια!

 

Μαρία Πρίσκα

Αρχιτέκτονας Τοπίου – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Email: maria81185@hotmail.com

 

Ιστοσελίδες για τις φωτογραφίες είναι

- www.picsbox.bizkeyarbutus%20unedo

- www.ellinikomeli.gr

 

 

   Follow us on Twitter!
Refresh
Refreshing...

AcePolls

Ο κήπος σας είναι σχεδιασμένος ως

Λαχανόκηπος - 33.3%
Καλλωπιστικός κήπος - 66.7%

Total votes: 3
The voting for this poll has ended on: 27 Απρ 2015 - 09:49

Βίντεο