Φυτοσκοπιο

ΒΡΟΥΒΕΣ

Tα καυτερά της σπόρια παρασκευάζεται το γνωστό καρύκευμα της μουστάρδα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ

Για τρυφερές και σφικτές κεφαλές χρειάζεται καλό φωτισμό. Στην Ελλάδα, ο φωτισμός δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του μαρουλιού λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χρόνου.

ΓΡΕΒΙΛΛΕΑ

Οι θάμνοι φυτεύονται σε μικρές ομάδες και τα δέντρα είτε μεμονωμένα είτε σε συστάδες. Τα άνθη της είναι πολύ εντυπωσιακά. Προσοχή πάντως στα παιδιά γιατί είναι πολύ επικίνδυνη η ποικιλία με τα φύλλα βελόνες.

ΣΑΝΣΕΒΙΕΡΙΑ

Είναι πολυετές φυτό, με ριζωματώδεις ρίζες. Έχει ύψος 20cm έως 3m. Τα φύλλα του είναι μακριά, στενά και παραμένουν όρθια σε όλη την διάκρεια της ζώης του του φυτού. Είναι διατεταγμένα σε ροζέτα, συμπαγή και ινώδη, λογχοειδούς μορφής. Το χρώμα των φύλλων είναι έντονο πράσινο με ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς ή σκούρο πράσινο με πλαϊνές ανοιχτόχρωμες λωρίδες.

ΤΟ ΜΕΤΑΞΕΝΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ - ΑΚΑΚΙΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Τα λευκορόδινα, αρωματικά άνθη, που βγαίνουν όλο το καλοκαίρι ως και τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου, σχηματίζουν ταξιανθία φόβη και δεν έχουν πέταλα, αλλά μόνο ένα πυκνό σχηματισμό από στήμονες μήκους 2 με 3cm.

ΚΡΑΜΒΗ Η ΛΑΧΑΝΩΔΗΣ / ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο, ανάμεσα σε άλλα, σε αντιοξειδωτικά και το καροτινοειδές λουτεΐνη.

ΦΥΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η poinsettia πήρε το όνομά της το 1893 προς τιμήν του τότε Αμερικανού πρέσβη στο Μεξικό J.R.Poinsett, ο οποίος, θαμπωμένος από την ομορφιά της, την έφερε στους κήπους των ΗΠΑ το 1829.

ΑΝΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤOΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΣ Φυλλοβόλος θάμνος που ανθίζει Ιανουάριο με Φεβρουάριο πριν την έκπτυξη των φύλλων του. Φέρει κίτρινα πολύ αρωματικά άνθη.

ΥΠΟΜΟΝΗ Η ΚΑΚΤΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η υπομονή προέρχεται από το τροπικό δάσος του όρους Όργκαν βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Εκεί, αποκαλείται "Flor de maio" (λουλούδι του Μαΐου).

ΑΓΓΙΝΑΡΑ…ΜΕ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ…

Στην χώρα μας καλλιεργείται στην Αργολίδα, ιδιαίτερα στην περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας, στην Κρήτη (όπου βρίσκουμε κυρίως την "άγρια" αγκινάρα με μεγάλα αγκάθια στα πέταλα), στη Λακωνία, στην Κέρκυρα, στην Ηλεία και αλλού