Φυτοσκοπιο

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Οι κλιματικές συνθήκες τον Απρίλιο ευνοούν την ανάπτυξη και την ανθοφρία μιας μεγάλης ποικιλίας φυτών και χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος κατάλληλη για καλλιεργητικές διεργασίες, όπως είναι το κλάδεμα, η λίπανση, η άρδευση, αλλά και η τοποθέτηση νέου φυτικού υλικού.

ΟΡΤΑΝΣΙΑ

Η ορτανσία είναι φυτό ανοιξιάτικο το οποίο έχει συνδυαστεί με το Πάσχα και την γιορτή της μητέρας αφού η ανθοφορία διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ

Τα αυτοφυή χόρτα διαθέτουν σπόρους με τους οποίους και πολλαπλασιάζονται καθώς μεταφέρονται με τον αέρα, το τρίχωμα των ζώων, τα πουλιά, τα θηλαστικά, το νερό των ποταμιών και ανάλογα με το τύπο του εδάφους, και το κλίμα που επικρατεί ευδοκιμούν κυρίως σε πετρώδη εδάφη.

Ο ΚΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΙΝΚΑΣ Η ΑΛΣΤΡΟΜΕΡΙΑ

Αν καλλιεργηθεί σε γλάστρα καλό είναι να χρησιμοποιείται πλατιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα επειδή το ρίζωμα αναπτύσσει πλευρικά ριζώματα. Οι ρίζες κάποιων ειδών είναι βρώσιμες. Ακόμη αν και είναι φυτό εξωτερικού χώρου τα λουλούδια τους διατηρούνται στο βάζο φρέσκα για πολλές μέρες.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λευκές ποικιλίες έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ότι οι ποικιλίες κουνουπιδιών με σκούρο χρώμα. Για να αναπτυχθούν οι ανθοκεφαλές με ολοκληρωμένο μέγεθος χρειάζεται σχετικά δροσερός καιρός. Αν θέλουμε να έχουμε κουνουπίδια κατά την θερινή περίοδο, η καλλιέργεια θα πρέπει να γίνεται σε υψόμετρο άνω των 600m.

ΒΡΟΥΒΕΣ

Tα καυτερά της σπόρια παρασκευάζεται το γνωστό καρύκευμα της μουστάρδα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ

Για τρυφερές και σφικτές κεφαλές χρειάζεται καλό φωτισμό. Στην Ελλάδα, ο φωτισμός δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του μαρουλιού λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χρόνου.

ΓΡΕΒΙΛΛΕΑ

Οι θάμνοι φυτεύονται σε μικρές ομάδες και τα δέντρα είτε μεμονωμένα είτε σε συστάδες. Τα άνθη της είναι πολύ εντυπωσιακά. Προσοχή πάντως στα παιδιά γιατί είναι πολύ επικίνδυνη η ποικιλία με τα φύλλα βελόνες.

ΣΑΝΣΕΒΙΕΡΙΑ

Είναι πολυετές φυτό, με ριζωματώδεις ρίζες. Έχει ύψος 20cm έως 3m. Τα φύλλα του είναι μακριά, στενά και παραμένουν όρθια σε όλη την διάκρεια της ζώης του του φυτού. Είναι διατεταγμένα σε ροζέτα, συμπαγή και ινώδη, λογχοειδούς μορφής. Το χρώμα των φύλλων είναι έντονο πράσινο με ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς ή σκούρο πράσινο με πλαϊνές ανοιχτόχρωμες λωρίδες.

ΤΟ ΜΕΤΑΞΕΝΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ - ΑΚΑΚΙΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Τα λευκορόδινα, αρωματικά άνθη, που βγαίνουν όλο το καλοκαίρι ως και τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου, σχηματίζουν ταξιανθία φόβη και δεν έχουν πέταλα, αλλά μόνο ένα πυκνό σχηματισμό από στήμονες μήκους 2 με 3cm.