ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Νάνου Φωτεινή 13 Οκτωβρίου, 2019 Κήπος
Τα νούφαρα είναι πολύ συνηθισμένο φυτό του Νείλου, όπου αποκαλούνταν και λοτοί. Στο Νείλο βρίσκουμε το μπλε νούφαρο (Nymphaea Caerulea) όπου τα άνθη του ανοίγουν την ημέρα και κλείνουν την νύχτα και το λευκό νούφαρο (Nymphaea Lotus) όπου τα άνθη του ανοίγουν τη νύχτα και κλείνουν την ημέρα.
Στη χώρα μας τα νούφαρα είναι γνωστά ήδη από την αρχαιότητα. Το αρχαίο όνομα του φυτού είναι Νυμφαία και προέρχεται από την ελληνική λέξη Νύμφη. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ονομάστηκε Νυμφαία χάρη σε μία Νύμφη που ήταν φύλακας της πηγής του νερού και όποιος έκοβε κάποιο νούφαρο η Νύμφη τον πήγαινε στο βασίλειό της.



Χαρακτηριστικά

Τα άνθη του νούφαρου είναι ακτινωτά και εξέρχονται από τον κεντρικό μίσχο του φυτού. Έχουν πέταλα μεγαλύτερα από τα σέπαλα. Τα άνθη του φυτού φτάνουν σε διάμετρο τα 30 cm και διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τα συνηθέστερα είναι λευκό, μωβ, ροζ, κόκκινο κ.λ.π. Για να ανθίσουν σωστά χρειάζονται άφθονο ήλιο και καθαρά στάσιμα νερά έτσι θα πρέπει να φυτεύονται μακριά από σιντριβάνια και καταρράκτες.



Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε να μην φυτεύουμε υδροχαρή φυτά που πολλαπλασιάζονται εύκολα εκεί που υπάρχουν νούφαρα.



Αν και τα άνθη τους είναι όμορφα αντέχουν 3 ή 4 μέρες ανάλογα με το είδος. Όταν δούμε ότι τα άνθη αρχίζουν να μαραίνονται θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε.


Πολλαπλασιασμός

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πολλαπλασιασμού των νούφαρων ανάλογα με το είδος που καλλιεργείται. Ο πιο συνηθέστερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με διαίρεση του ριζώματος.




Ποικιλίες στην Ελλάδα

Στην χώρα μας συναντάμε κυρίως δύο είδη, το λευκό νούφαρο ή πλατομαντήλα (Nymphaea Alba) και το κίτρινο νούφαρο (Nuphar Lutea). Τα άνθη του Nuphar Lutea είναι πάντα κίτρινα ενώ την Nymphaea Alba την συναντάμε και σε άλλα χρώματα εκτός από λευκό γιατί υπάρχουν πολλά υβρίδια του είδους αυτού.


Μεσα στον κήπο



Τα νούφαρα είναι κατάλληλα για την διακόσμηση μικρών λιμνών, βάλτων και μεγάλων δοχείων γι’ αυτό αν θέλουμε να τα τοποθετήσουμε στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας θα πρέπει να τα φυτέψουμε από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού έτσι ώστε να προλάβουν να προσαρμοστούν πριν την έναρξη του χειμώνα.
Εκτός από εξωτερικές λιμνούλες μερικά είδη –N. Lotus – μπορούν να καλλιεργηθούν και σε ενυδρεία.
Στην Ελλάδα μπορούμε να τα βρούμε σε λίμνες π.χ. στη λίμνη Κερκίνη, στη λίμνη Βιστονίδα κ.α.

Καθάρισμα – Συντήρηση

Η καταλληλότερη εποχή για την συντήρηση της λίμνης είναι ο Χειμώνας όπου τα νούφαρα έχουν χάσει όλα τα φύλλα τους και έτσι μπορούν να επιλεγούν τα κομμάτια της ρίζας που θέλουμε να κρατήσουμε.