ΚΑΣΤΑΝΙΑ

01 Νοεμβρίου, 2017
Η Καστανιά είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο με μεγάλη καλλωπιστική αξία. Θεωρείται από τα ομορφότερα φυλλοβόλα δέντρα της Μεσογείου. Έχει αποδειχθεί πως υπάρχει από την εποχή του χαλκού. Το μεσαίωνα αποτελούσε τροφή των φτωχών.  Ανήκει στην τάξη Fagales, στην οικογένεια Φηγοειδών Fagaceae.Η επιστημονική ονομασία της είναι Castanea sativa (Καστανιά Ευρωπαϊκή). Το ύψος της καστανιάς μπορεί να φτάσει έως τα 25-30 μέτρα ενώ ο κορμός αυξάνει μέχρι και 2 μέτρα πλάτος. Ευδοκιμεί σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή ,οδοντωτά και γυαλιστερά.
Το δένδρο ανθίζει την Άνοιξη. Φέρει ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Η καστανιά, αν και είναι αιωνόβιο δέντρο (ζει 200-300 χρόνια) όταν περάσει την ηλικία των 100 ετών αρχίζει να παρακμάζει.

Καρπός

Ο καρπός της καστανιάς είναι το κάστανο το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα ξυλώδες περί-βλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και σχίζεται το περίβλημα όταν ωριμάσουν οι καρποί. Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την υγρασία, τη ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. Από τους καρπούς του παράγεται και αλεύρι. Οι βασικές περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία, και η Θεσσαλία. Καλλιεργείται ακόμη και στην Κρήτη σε ορεινές περιοχές. Απαιτήσεις

Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Χρειάζεται κλίμα ψυχρό και υγρό, είναι ευαίσθητη στους ανοιξιάτικους παγετούς γι αυτό πρέπει να επιλεχθούν κατάλληλες όψιμες ποικιλίες. Το έδαφος πρέπει να είναι αμμώδες έως πηλώδες, καλά στραγγιζόμενο και σχεδόν απαλλαγμένο από ασβέστιο.
  • Πότισμα
Περισσότερο πότισμα όταν αναπτύσσεται ο καρπός περίπου προς τα τέλη της καλοκαιρινής περιόδου.

Περίοδος Ωρίμανσης

Τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Εξαρτάται βέβαια από τις συνθήκες και τη ποικιλία. Η μέγιστη απόδοση που μπορεί να δώσει η καστανιά είναι όταν βρίσκεται στα 50-60 έτη. Δηλαδή από ένα δένδρο παίρνουμε 30 έως 50 κιλά κάστανα όταν η καστανιά φτάσει στην προαναφερθείσα ηλικία.

Συγκομιδή

Επιτυγχάνεται με το χέρια ή με ράβδισμα ή μηχανικά. Ποικιλίες καστανιάς Ποικιλίες που μπορούμενα να βρούμε στην Ελλάδα είναι, τα Κρητικά μαρρόνια, τα Πηλιορείτικα, τα μαρρόνια Τριπόλεως, του Καρπενησίου. Πρόκειται για εμπορικές ονομασίες γιατί με αυτό το όνομα τα βρίσκουμε στην αγορά.
Άλλες ποικιλίες είναι
  • Η Ευρωπαϊκή καστανιά (Καστανιά η ήμερη Castanea sativa)
  • Η Ιαπωνική καστανιά (Castanea crenata)
  • Η Αμερικανική καστανιά (Castanea dentate Καστανιά η οδοντωτή )
  • Η Κινεζική καστανιά (Castanea mollissima Καστανιά απαλώτη)

Ασθένειες – Εχθροί

Μια από τις πιο καταστρεπτικές ασθένειες είναι η ασθένεια του έλκους της καστανιάς, επίσης η μελάνωση και ακόμη μια ομάδα εντόμων , που προκαλούν απώλεια σε ποσοστό μέχρι και 20% της ετήσιας παραγωγής κάστανου είναι σήμερα γνωστά ως καρπόκαψα.

Για την υγείαΤα κάστανα περιέχουν σημαντική ποσότητα υδατανθράκων ,αποτελεί πηγή βιταμινών Β1,Β2 και C, καθώς επίσης περιέχει και διάφορα μεταλλικά άλατα. Ρυθμίζουν την πίεση, μειώνουν την χοληστερίνη, προστατεύουν την καρδιά μας και καταπολεμούν τον καρκίνο. Ένα μειονέκτημα είναι πως έχουν υψηλή θερμιδική αξία καθώς 100γρ αντιστοιχούν σε 200 θερμίδες!