Η ΓΡΕΒΙΛΕΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΘΟΥΣ

07 Φεβρουαρίου, 2021

Ένας καλλωπιστικός θάμνος (και δέντρο)με καταγωγή από την Αυστραλία και χαρακτηριστικά κόκκινα και όμορφα άνθη στις αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου. Ξεχωρίζουν για το σχήμα τους, κάποια είδη είναι μικρά και μοιάζουν με αράχνη, ενώ σε κάποια άλλα έχουν πιο μεγάλο μέγεθος και θυμίζουν οδοντόβουρτσα ή και ως παχύφυτα. Είναι αειθαλές με ύψος έως τα 4 μέτρα. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να πούμε ότι οι θαμνώδεις ποικιλίες ξεκινούν από το ύψος περίπου του μισού μέτρου.
 



Ποικιλίες

Γρεβιλλέα η αλπική (Grevillea alpestris). Συνών. Grevillea alpina. Χαμηλός θάμνος (0,6-1,2μ) καταγόμενος από την Αυστραλία με μακριά ευλίγιστα και απλωτά κλαδιά. Έχει ωοειδή –επιμήκη χνουδωτά φύλλα και ροζ λουλούδια με κίτρινο κάλυκα και κόκκινους στύλους που ανοίγουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο ενωμένα από 5 σε επάκριους βότρεις.

Γρεβιλλέα η ασπληνιόφυλλη (Grevillea asplenifolia). Μεγάλος θάμνος με γραμμοειδή οδοντωτά φύλλα των οποίων η κάτω επιφάνεια καλύπτεται από ένα παχύ χνούδι. Έχει ροζ λουλούδια που ανοίγουν τον Ιούλιο –Αύγουστο ενωμένα σε επάκριους βότρεις.

Γρεβιλλέα η βάγξειος (Grevillea banksii).Θάμνος με κλαδιά κρεμάμενα προς τα κάτω πτερωτά φύλλα και κόκκινα λουλούδια που εμφανίζονται τον Αύγουστο ενωμένα σε βότρεις. Γρεβιλλέα η γιουνιπερίνα (Grevillea juniperina). Μικρός θάμνος που σχηματίζει πυκνές τούφες. Τα λουλούδια του έχουν ανοιχτοκίτρινο χρώμα και εμφανίζονται τον Μάιο-Ιούνιο ενωμένα σε σκιάδια.

Γρεβιλλέα η κιλιάνα (Grevillea killiana). Είδος με πλατιά, λογχοειδή ακέραια ή πολύ διαιρεμένα φύλλα τα οποία έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα στην επάνω και γλαυκό στην κάτω επιφάνεια. Τα λουλούδια του είναι κόκκινα.

Γρεβιλλέα η εύρωστη (Grevillea robusta). Θάμνος ή δέντρο καταγόμενο από την Αυστραλία. Έχει διακοσμητικό φύλλωμα και είναι κατάλληλο για παρτέρια και για καλλιέργεια σε γλάστρα μέσα σε θερμοκήπιο. Στα νεαρά και εύρωστα φυτά, τα φύλλα διπλά πτερωτά, μπορούν να φτάσουν σε μήκος 45εκατ. Έχουν ένα όμορφο ζωηρό πράσινο χρώμα στην επάνω επιφάνεια και ένα ελαφρό χνούδι στην κάτω. Ανθίζει τον Ιούνιο. Παρουσιάζει πορτοκαλόχρωμα λουλούδια ενωμένα σε βοτρυοειδείς ταξιανθίες. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο ή σε εσωτερικούς χώρους ανθίζουν σπάνια.

Γρεβιλλέα η ροσμαρινόφυλλη (Grevillea rosmarinifolia). Θάμνος ύψους και πλάτους 2-4μ με απλωτά κλαδιά. Έχει γραμμοειδή ανοιχτοπράσινα φύλλα και κίτρινα λουλούδια ενωμένα ανά 12 σε μασχαλιαίους βότρεις που ανοίγουν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Στα ήπια κλίματα μπορεί να καλλιεργηθεί και στο ύπαιθρο.

Γρεβιλλέα του The leman (Grevillea thelemanniana). Έχει ύψος μέχρι 1μ και οδοντωτά βαθυπράσινα φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη.

Γρεβιλλέα η θυρσοειδής (Grevillea thyrosides). Είδος ανθεκτικό στα ήπια κλίματα. Έχει ύψος 1,5-2μ πλάτος 0,6-1,2μ πτερωτά φύλλα και ροζ λουλούδια ενωμένα σε βότρεις. Ανθίζει από τον Μάιο ως τον Ιούνιο. Είναι ταχείας ανάπτυξης.



Απαιτήσεις

Η γρεβιέλα αν και φυτό αντοχής ιδανικά χρειάζεται ήπιο και ξερό κλίμα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη ώστε να μην δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες στο ριζικό της σύστημα . Είναι φυτό αντοχής στην αλατότητα κάτι που το κάνει κατάλληλο και για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές με υφάλμηρα νερά και χρειάζεται αρκετό ήλιο την ημέρα.
Οι απαιτήσεις σε νερό δεν είναι μεγάλες καθώς απαιτείται ελάχιστο πότισμα.




Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός της είναι τόσο με εγγενή και αγενή . Βέβαια σχεδόν καθολικά μπορούμε να πούμε ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με μοσχεύματα καθώς αποτελεί και την πιο αποτελεσματική μέθοδο ακολουθώντας τους γενικούς κανόνες αναπαραγωγής με μοσχεύματα. Ο πολλαπλασιασμός όμως παρουσιάζει κάποια αρνητικά όπως η αργή ανάπτυξη και πολλές φορές η βλαστικότητα των σπόρων είναι μειωμένη.


Κλάδεμα

Η παρεμβάσεις όσον αφορά την περιποίηση και τα κλαδέματα στην γρεβιέλα είναι να απομακρύνουμε τους ξερούς βλαστούς. Τα ξερά άνθη καλό είναι να απομακρύνονται μιας κι έτσι λειτουργεί υποστηρικτικά για την νέα επερχόμενη ανθοφορία, όπως και στα περισσότερα φυτά.



Στον κήπο

Το φυτό και ιδιαίτερα οι θαμνώδεις ποικιλίες έχουν ευρεία χρήση στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική τοπίου τόσο ως φυτό φράκτης όσο σε βραχόκηπους και βεράντες .




Εχθροί και Ασθένειες

Όσον αφορά τις ασθένειες και τα παθογόνα που προσβάλλουν την γρεβιέλα δεν υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές ασθένειες και παθογόνα, απλά κάνουμε κάποιες γενικές επεμβάσεις με σκευάσματα που προλαμβάνουν την ανάπτυξη μυκήτων από την αύξηση της υγρασίας (π.χ. σκευάσματα χαλκού ) κ.α.