ΓΡΕΒΙΛΛΕΑ

14 Ιανουαρίου, 2018
Η γρεβιλέα είναι αειθαλές φυτό, δέντρο ή θάμνος με ύψος που φτάνει τα 2 – 4m, ενώ τα δέντρα φτάνουν έως 50m. Γένος με 190 είδη αειθαλών και ευαίσθητων δέντρων και θάμνων και κατάγεται από την Αυστραλία.
Φυτεύονται τον Απρίλιο –Μάιο στο ύπαιθρο σε απάνεμες θέσεις και σε ουδέτερο ή όξινο χώμα εμπλουτισμένο με τύρφη ή φυλλόχωμα. Στο θερμοκήπιο ή στους εσωτερικούς χώρους φυτεύονται σε γλάστρες διαμέτρου 15-20εκατ τα μεγάλα. Το χειμώνα θα πρέπει να διατηρούνται σε μια ελάχιστη θερμοκρασία 4-70C.Είδη και ποικιλίες

Γρεβιλλέα η αλπική (Grevillea alpestris). Συνών. Grevillea alpina. Χαμηλός θάμνος (0,6-1,2μ) καταγόμενος από την Αυστραλία με μακριά ευλίγιστα και απλωτά κλαδιά. Έχει ωοειδή –επιμήκη χνουδωτά φύλλα και ροζ λουλούδια με κίτρινο κάλυκα και κόκκινους στύλους που ανοίγουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο ενωμένα από 5 σε επάκριους βότρεις.

Γρεβιλλέα η ασπληνιόφυλλη (Grevillea asplenifolia). Μεγάλος θάμνος με γραμμοειδή οδοντωτά φύλλα των οποίων η κάτω επιφάνεια καλύπτεται από ένα παχύ χνούδι. Έχει ροζ λουλούδια που ανοίγουν τον Ιούλιο –Αύγουστο ενωμένα σε επάκριους βότρεις.

Γρεβιλλέα η βάγξειος (Grevillea banksii).Θάμνος με κλαδιά κρεμάμενα προς τα κάτω πτερωτά φύλλα και κόκκινα λουλούδια που εμφανίζονται τον Αύγουστο ενωμένα σε βότρεις. Γρεβιλλέα η γιουνιπερίνα (Grevillea juniperina). Μικρός θάμνος που σχηματίζει πυκνές τούφες. Τα λουλούδια του έχουν ανοιχτοκίτρινο χρώμα και εμφανίζονται τον Μάιο-Ιούνιο ενωμένα σε σκιάδια.

Γρεβιλλέα η κιλιάνα (Grevillea killiana). Είδος με πλατιά, λογχοειδή ακέραια ή πολύ διαιρεμένα φύλλα τα οποία έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα στην επάνω και γλαυκό στην κάτω επιφάνεια. Τα λουλούδια του είναι κόκκινα.

Γρεβιλλέα η εύρωστη (Grevillea robusta). Θάμνος ή δέντρο καταγόμενο από την Αυστραλία. Έχει διακοσμητικό φύλλωμα και είναι κατάλληλο για παρτέρια και για καλλιέργεια σε γλάστρα μέσα σε θερμοκήπιο. Στα νεαρά και εύρωστα φυτά, τα φύλλα διπλά πτερωτά, μπορούν να φτάσουν σε μήκος 45εκατ. Έχουν ένα όμορφο ζωηρό πράσινο χρώμα στην επάνω επιφάνεια και ένα ελαφρό χνούδι στην κάτω. Ανθίζει τον Ιούνιο. Παρουσιάζει πορτοκαλόχρωμα λουλούδια ενωμένα σε βοτρυοειδείς ταξιανθίες. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο ή σε εσωτερικούς χώρους ανθίζουν σπάνια.

Γρεβιλλέα η ροσμαρινόφυλλη (Grevillea rosmarinifolia). Θάμνος ύψους και πλάτους 2-4μ με απλωτά κλαδιά. Έχει γραμμοειδή ανοιχτοπράσινα φύλλα και κίτρινα λουλούδια ενωμένα ανά 12 σε μασχαλιαίους βότρεις που ανοίγουν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Στα ήπια κλίματα μπορεί να καλλιεργηθεί και στο ύπαιθρο.

Γρεβιλλέα του The leman (Grevillea thelemanniana). Έχει ύψος μέχρι 1μ και οδοντωτά βαθυπράσινα φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη.

Γρεβιλλέα η θυρσοειδής (Grevillea thyrosides). Είδος ανθεκτικό στα ήπια κλίματα. Έχει ύψος 1,5-2μ πλάτος 0,6-1,2μ πτερωτά φύλλα και ροζ λουλούδια ενωμένα σε βότρεις. Ανθίζει από τον Μάιο ως τον Ιούνιο. Είναι ταχείας ανάπτυξης.

Τα φύλλα και τα στελέχη της είναι τριχωτά.Έχουν εναλλασσόμενα ακέραια ή κροσσωτά ποικιλόμορφα φύλλα ανάλογα με το είδος και τα άνθη με εντυπωσιακά χρώματα ενωμένα σε βότρεις. Τα άνθη έχουν μήκος 7- 8 cm, μοναχικές ταξιανθίες ή σε ομάδες. Τα νεαρά φύλλα έιναι ευαίσθητα στις κλιματολογικές συνθήκες και χρειάζονται προστασία. Στα ήπια κλίματα η γρεβίλλεα μπορεί να καλλιεργηθεί στο ύπαιθρο ενώ στις ψυχρές περιοχές πρέπει να διατηρείται σε θερμοκήπιο ή σε εσωτερικούς χώρους στη διάρκεια του χειμώνα και να μεταφέρεται έξω από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Τα αναπτυγμένα φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.Προτιμάει ηλιόλουστες ή ιμισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους. Στη διάρκεια της Άνοιξης και του Καλοκαιριού χρειάζονται άφθονα ποτίσματα τα οποία όμως μειώνονται το χειμώνα τόσο ώστε να έχει ελάχιστη υγρασία το χώμα. Αντέχει πολύ καλά στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ως φυτό εσωτερικού χώρου γίνεται ένα κομφό δεντράκι ύψους 1-3 μ. Τα φύλλα της που στην αρχή ασημίζουν, είναι χνουδωτά και πτεριδόμορφα σαν της φτέρης. Τοποθετήστε την σε μέρος ημισκιερό, προστατευμένο από τον καυτό ήλιο. Κατά τους θερινούς μήνες προτιμά τη ζέστη, γι’ αυτό μπορείτε να τη βγάλετε κι έξω. Το χειμώνα πάλι θέλει δροσιά. Διατηρείτε το χώμα της σταθερά υγρό και περιορίστε το νερό το χειμώνα, ανάλογα με τις θερμοκρασίες. Αλλάξτε γλάστρα, αν είναι αναγκαίο, την Άνοιξη.Ο πολλαπλασιασμός γίνεται την άνοιξη με φρέσκους σπόρους, που θα σπείρετε μέσα σε πριονίδι σε θερμοκρασία 20 °C. Γίνεται τον Μάρτιο και τα νέα φυτά μεταφυτεύονται σε γλάστρες διαμέτρου 8εκατ. Γίνεται και με μόσχευμα μήκους 8- 15 cm. Παίρνετε τα μοσχεύματα από τους πλευρικούς βλαστούς και τα βάζετε σε κασόνι που περιέχει ένα μείγμα άμμου και τύρφης και σε θερμοκρασία 15-180C. Αφήνετε τα μικρά φυτά να δυναμώσουν σε ψυχρό θερμοκήπιο και τα φυτεύετε στο ύπαιθρο τον Μάιο.

Στο κήποΟι θάμνοι φυτεύονται σε μικρές ομάδες και τα δέντρα είτε μεμονωμένα είτε σε συστάδες. Τα άνθη της είναι πολύ εντυπωσιακά. Προσοχή πάντως στα παιδιά γιατί είναι πολύ επικίνδυνη η ποικιλία με τα φύλλα βελόνες.

Εχθροί και Ασθένειες

Ο κυριότερος εχθρός της είναι οι Αφίδες