ΦΙΤΟΝΙΑ ΤΟ ΦΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΝΕΥΡΩΜΑΤΑ

The Gardenmagazine 05 Δεκεμβρίου, 2018 Κήπος
Η Φιτόνια είναι ένα μικρό σε μέγεθος φυτό αλλά πολύ εντυπωσιακό σε ομορφιά. Καλλιεργείται για τα μικρά στρογγυλά και πολύπλοκα χρωματισμένα φύλλα του, που διαθέτουν ένα λεπτό δίκτυο απο χρωματιστά νευρώματα. Είναι αειθαλής πολυετής μικρόφυτο που εξαπλώνεται 10-15 εκατοστά (4-6) ψηλά.
Αυτό που την κάνει ξεχωριστεί είναι το φύλλωμά της, έχοντας σκουροπράσινο φόντο και ρόζ , κόκκινες ή λευκές νευρώσεις. Ένα διακριτικό ροζ χνούδι καλύπτει όλο το φύλλο και κάνει το πράσινο πιο έντονο, έτσι ώστε μοιάζει σχεδόν με μαύρο.Η Fittonia είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Acanthaceae, ιθαγενής στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, κυρίως το Περού. Στην χώρα μας ζει αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους.

Ποικιλίες

Υπάρχουν μόνο 15 είδη fittonium.
Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες ειναι

Λευκό ή Σιλικόνη
  • μινιατούρα όρθιος θάμνος
  • πλάκα φύλλου οβάλ μορφής
  • ασημένιες φλέβες


Γίγαντα
  • Υψηλός ψηλός θάμνος
  • κόκκινες φλέβες στην πλάκα φύλλων
  • μεγάλα φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος

Vershaffelta
  • Εγκατάσταση εξασθένισης
  • φλέβες λευκού χρώματος


Η Fittonia albivenis και οι ποικιλίες της καλλιεργείται πιο συχνά.Φροντίδα


Θέλει ζεστό και υγρό περιβάλλον . Η ιδανική θερμοκρασία γι’ αυτήν είναι γύρω στους 21oC. Προτιμά μια σκιερή θέση και δε ανεχτεί με τίποτα την άμεση επαφή με τον ήλιο. Δεν θα πρέπει να τοποθετείται σε ρεύματα αέρα τα οποία καταστρέφουν το φύλλωμά της.
Θέλει αρκετά υψηλή υγρασία στο χώρο που βρίσκεται οπότε καλό είναι το ψέκασμα των φύλλων της με νερό. Θέλει ακρέτο νερό, όμως να μην το παρακάνουμε γιατί το υπερβολικό νερό θα καταστρέψει τη ρίζα της.. Το χώμα της θα πρέπει να διατηρείται ελαφρώς υγρό ώστε να μη ζαρώνουν τα φύλλα της.

Η φιτόνια είναι από τα φυτά που πρέπει να κλαδεύονται. Κόψτε τις κορυφές για να μην παίρνει μεγάλο ύψος και να διατηρηθεί το συμπαγές σχήμα της.
Λίγο υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά την περίοδο της άνοιξης θα κρατήσει το χρωματιστό της φύλλωμα σε άριστη κατάσταση.

Εχθροί και Ασθένειες

Οι πιο συνηθισμένοι εχθροί που προσβάλλουν το φυτό είναι οι αφίδες που δημιουργούν μια κολλώδη υφή στα φύλλα και η κόκκινη αράχνη. Αν δείτε τα φύλλα να κιτρινίζουν ενδεχομένως να φταίει το υπερβολικό πότισμα. Κόψτε τα κίτρινα φύλλα και αφήστε το χώμα να στεγνώσει ελαφρά ανάμεσα στα ποτίσματα.