ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 21 Αυγούστου, 2018 Κήπος
Τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζουμε συχνά την δυσάρεστη παρουσία των εντόμων στον χώρο μας. Υπάρχουν ποικίλες λύσεις να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα όπως φαρμακευτικές, κατασκευαστικές ή διάφορα εντομοαπωθητικά προιόντα που διατίθενται στο εμπόριο. Ωστόσο υπάρχουν και οικολογικές μέθοδοι απώθησης των εντόμων, οι οποίες εκτός από τον λειτουργικό τους χαρακτήρα προσδίδουν και καλαισθησία στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Η φύτευση κατάλληλων ειδών φυτών θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μερικά από τα εντομοαπωθητικά φυτά είναι τα εξής:


Cymbopogon nardus Σιτρονέλλα, Κιτρονέλλα

Cymbopogon winterianus Σιτρονέλλα, ΚιτρονέλλαΟικ: Poaceae Πρόκειται για ένα πολυετές ποώδες φυτό που φθάνει το 1,5 m ύψος. Είναι από τα πιο διαδεδομένα εντομοαπωθητικά φυτά καθώς απωθεί τα κουνούπια. Το αιθέριο έλαιο της Σιτρονέλλας που προκύπτει από τα δύο προαναφρθέντα είδη χρησιμοποιείται ευρέως στο εμπόριο και εμπεριέχεται σε πολλά προιόντα όπως εντομοαπωθητικά σπρέι, κερια κτλ. Τα βασικά συστατικά αυτού του αιθέριου ελαίου είναι η σιτρονελάλη, η γερανιόλη και το λεμονένιο και έχουν αντισυπτικές ουσίες. Η σιτρονελάλη είναι αυτή που προσδίδει άρωμα λεμονιού στο φυτό. Η Σιτρονέλλα δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές συνθήκες, προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται συχνή άρδευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στον κήπο μπορεί να τοποθετηθεί σε παρτέρια ή γλάστρες καθώς έχει καλλωπιστική αξία.


Melissa oficinallis Μελισσόχορτο, Κιτροβάλσαμο, Μέλισσα η φαρμακευτικήΟικ: Labiatae Είναι ανθεκτικό πολυετές φυτό με ύψος έως και 0,75 m. Έχει πολλές φαρμακευτικές, θεραπευτικές ιδιότητες και το αιθέριο έλαιο του απωθεί τα κουνούπια. Η τριβή συνθλιμένων φύλλων του φυτού πάνω στο δέρμα του ανθρώπου λειτουργεί επίσης ως εντομοαπωθητικό. Το μελισσόχορτο αναπτύσσεται σε όλους σχεδόν τους τύπους εδάφους και υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να επεκταθεί αρκετά. Ωστόσο προτιμά τα πλούσια εδάφη, τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται λίγη σκίαση κατά τις μεσημβρινές ώρες.


Aloysia triphylla (Lippia citriodora) Αλοϋσία η τρίφυλλος (Λιππία η κίτροσμος), Λουίζα

Οικ: Verbenaceae Η Λουίζα είναι ημιανθεκτικό φυλλοβόλο πολυετές φυτό και φθάνει έως τα 1-3 m ύψος. Εκτός της εντομοαπωθητικής ιδιότητας, το αιθέριο έλαιο της Λουίζας χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό πολλών αρωμάτων και έχει φαρμακευτικές επίσης ιδιότητες. Προτιμά τα ζεστά, υγρά κλίματα και τα ελαφριά, ελεύθερης στράγγισης εδάφη. Ιδανικές θέσεις ανάπτυξης της Λουίζας είναι οι ηλιόλουστες. Είναι ευπαθές φυτό στον άνεμο, τον παγετό και σε θερμοκρασίες κάτω των 4ºC . Έχει έντονο άρωμα λεμονιού.


Artemisia absinthium Αρτεμισία το αψίνθιο, ΑψιθιάΟικ: Compositae Πρόκειται για ένα ημιαειθαλές ανθεκτικό πολυετές φυτό με ύψος έως και 1 m. Το εντομοαπωθητικό αυτό φυτό έχει και θεραπευτική χρήση καθώς θεωρείται ανθελμινθικό. Προτιμά τα ελαφριά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και τις ηλιόλουστες θέσεις, αλλά αν προστατευθεί μπορεί να προσαρμοστεί και σε συνήθη εδάφη. Διαθέτει πολύ έντονο άρωμα και πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση της κοντά στον άνιθο και τον κορίανδρό γιατί βλάπτει το άρωμα τους. Έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία λόγω των γκριζοπράσινων φύλλων της.


Mentha piperita Μίνθη πιπερώδης, ΔυόσμοςΟικ: Labiatae Ανθεκτικό πολυετές φυτό με ύψος που φθάνει έως και 0,30-0,60 m. Ο Δυόσμος απωθεί τα κουνούπια με το άρωμα του και είναι φυτό με πολλές θεραπευτικές χρήσεις. Πολλαπλασιάζεται την άνοιξη με σπόρο, μοσχεύματα ριζών και χώρισμα των φυτών. Υβριδοποιείται εύκολα και ποικίλει ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Φυτεύεται σε ηλιαζόμενες ή σκιερές θέσεις αλλά πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση του κοντά σε άλλα είδη γιατί θα χάσουν το άρωμα τους. Είναι ένα φυτό που εξαπλώνεται πολύ αν δεν τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του πρέπει να φυτευθεί στο κέντρο ενός μεγάλου δοχείου χωρίς πυθμένα, με καλά στραγγιζόμενο, πλούσιο έδαφος, σε βάθος τουλάχιστον 30 cm. Έχει έντονο χαρακτηριστικό άρωμα.


Ocimum basilicum Ώκιμο το βασιλικό, ΒασιλικόςΟικ: Labiatae Μονοετές φυτό με ύψος που φθάνει τα 0,45 m. Ο Βασιλικός απομακρύνει τις μύγες και η τριβή συνθλιμένων φύλλων στο δέρμα του ανθρώπου απωθεί τα κουνούπια. Επίσης έχει πολλές θεραπευτικές χρήσεις. Ο Βασιλικός αναπτύσσεται καλά σε δοχεία, γλάστρες και χρειάζεται αρκετό πότισμα το μεσημέρι.


Μαρία Δημητρίου
Αρχιτέκτων τοπίου
BSc & MSc Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Βιβλιογραφία

J. McVICAR, “Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ”

Ιστοσελίδες
https://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Citronella_(Cymbopogon_nardus)_1.jpg http://www.brooksidenursery.co.uk/lemon-balm-melissa-officinalis--5-large-plug-plants-84704-p.html
http://antropocene.it/en/2018/07/02/artemisia-absinthium/
http://ibhomeremedies.com/natural-herb-peppermint-for-health-and-healing-mentha-piperita/ https://en.wikipedia.org/wiki/Basil