ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟ

10 Ιανουαρίου, 2022
Η φύτευση της πατάτας γίνεται τρεις φορές το χρόνο. Για την καλοκαιρινή παραγωγή αρχίζει από το Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο. Για παραγωγή του Φθινοπώρου φυτεύουμε από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Και ακολούθως για παραγωγή την άνοιξη φυτεύουμε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε μια καλή παραγωγή σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα είναι ο πατατόσπορος Μια επιπόλαια επιλογή ακατάλληλου πατατόσπορου αλλά και αμφιβόλου προέλευσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η μετάδοση ασθενειών.
Στην πατάτα υπάρχουν διάφορες ασθένειες ή και έντομα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η μεταφορά τους σε περιοχές που δεν υπάρχουν και αυτό θα γίνει μέσω του πολλαπλασιαστικού υλικού. Όλες αυτές οι ασθένειες μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα με μολυσμένους πατατόσπορους και μπορεί να μολύνουν και μια ολόκληρη περιοχή. Για αυτόν τον λόγο καλύτερα Να αγοράζεται πατατόσπορο πάντα από νόμιμους προμηθευτές όπου διαθέτουν την άδεια εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού.

Ο υγιής πατατόσπορος να συνοδεύεται πάντα από την ετικέτα πιστοποίησης που θα πρέπει πάντα να φυλάσσεται μέχρι την συγκομιδή της πατάτας. Η αγορά του πατατόσπορου θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 15 μέρες πριν την σπορά, και αυτό γιατί θα πρέπει να τοποθετηθεί αυτό το διάστημα σε σκιερό μέρος για να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.Καλύτερα είναι να επιλέγεται μικρούς κονδύλους που θα χρησιμοποιηθούν ατόφιοι, χωρίς να χρειάζεται ο τεμαχισμός τους πριν την φύτευση.