ΠΟΛΥΓΑΛΑ

05 Νοεμβρίου, 2019
Ένας θάμνος με άνθη Χειμώνα - Καλοκαίρι
Το γένος Polygala περιλαμβάνει 600 περίπου είδη φυτών διαδεδομένων στις εύκρατες και θερμές περιοχές όλου του κόσμου. Η ονομασία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «πολύ» και «γάλα». Στη χώρα μας καλλιεργούνται πολλά είδη αλλά σχεδόν όλα έχουν περιορισμένο μέγεθος και ποώδη εμφάνιση.

Χαρακτηριστικά
Το Πολύγαλα ή Polygala είναι αειθαλής θάμνος γρήγορης ανάπτυξης με συνεχή ανθοφορία και σφαιρικό σχήμα. Μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο ύψος. Έχει φύλλα απλά, ελλειπτικά, λεπτής, υφής με φωτεινό πράσινο χρώμα, αντίθετης διάταξης επί των βλαστών.
Όταν οι συνθήκες φωτός και θερμοκρασίας είναι καλές, ανθίζει όλο το χρόνο. Οι κορυφές που ανθίζουν έχουν την ιδιότητα ταυτόχρονα να διαιρούνται και να αναπτύσσουν νέα στελέχη σε αντίθετη διάταξη που και αυτά στις κορυφές τους φέρουν πλήθος από λουλούδια που ανοίγουν όταν μαραθούν τα προηγούμενα. Το άφθονο ηλιακό φως σε συνδυασμό με θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών Κελσίου έχουν ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη ανθοφορία.
Τα άνθη είναι πολυάριθμα εντυπωσιακά μωβ και μοιάζουν με τα άνθη της οικογένειας Leguminosae. Φέρονται στις άκρες πολυκλαδισμένων βλαστών είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες.. Είναι ευαίσθητο στο ψύχος, προτιμά θέσεις ημισκιερές.

Προσαρμόζεται σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών εκτός από τα άγονα και αυτά που κρατάνε υγρασία. Τα καλύτερα αποτελέσματα με πλούσια ανθοφορία έχουν παρατηρηθεί στα υγρά και διαπερατά εδάφη που περιέχουν ποταμίσια άμμο. Κλάδεμα Κλαδεύεται σε όλη την διάρκεια του χρόνου αρκεί να μην έχει παγωνιά. Επίσης μπορεί να διαμορφωθεί και σε δενδρύλλιο. Η λίπανση γίνεται αμέσως μετά το κλάδεμα με σύνθετο λίπασμα (20-20-20) υδατοδιάλυτο.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο με μοσχεύματα που φέρουν στη βάση τους ένα τμήμα παλαιότερου στελέχους, όμως αυτά που καταφέρνουν τελικά να ριζώσουν είναι ελάχιστα. Όταν φτάσουν σε ύψος τα 3-4 εκατοστά τα μεταφυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με προσοχή να μην τραυματιστούν οι ρίζες τους. Τα νέα φυτά διατηρούνται για περίπου 5-7 ημέρες σε σκιερό σημείο και αμέσως μετά μεταφέρονται σταδιακά σε φωτεινότερο σημείο μέχρι τελικά να εγκλιματιστούν σε ημισκιερές και εν μέρει ηλιόλουστες θέσεις.

Η καλλιέργεια Polygala fruticosa δεν παρουσιάζει δυσκολίες και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσα σε μεγάλα δοχεία σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, είτε στην ύπαιθρο σε παράκτιες περιοχές και σε ζώνες με σχετικά ήπιο κλίμα, ακόμα και σε βόρειες περιοχές, αρκεί το φυτό να βρίσκεται σε νότια έκθεση προστατευμένο από τους ψυχρούς χειμωνιάτικους ανέμους. Το Polygala fruticosa συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα από κάθε άλλο Polygala λόγω της αντοχής τους στις δυσμενείς συνθήκες.

Μέσα στον κήπο


Το πολύγαλα χρησιμοποιείται κυρίως σε κήπους και πάρκα (πιο σπάνια σε γλάστρες) και σχηματίζει θαυμάσια ανθισμένα φυτικά πλαίσια ελεύθερης ανάπτυξης. Η φύτευσή του γίνεται είτε μεμονωμένα είτε σε συστάδες μέσα σε χλοοτάπητα και μπορεί να φυτευθεί μαζί με άλλους θάμνους δίνοντας έτσι ζωντάνια και χρώμα στο χώρο. Τέλος μπορεί να αναπτυχθεί και σε παραθαλάσσια μέρη.