ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

05 Σεπτεμβρίου, 2018
Οι πιπεριές ανήκουν στην οικογένεια των Solanaceae. Οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες ανήκουν στο είδος C.annuum. Μόνο η ποικιλία Tabasco, που καλλιεργούνται σε μερικές χώρες σε εμπορική κλίμακα, ανήκει στο είδος C. Frutescens. Κατάγεται απο την τροπική Αμερική, όπου μετα διαδόθηκε στην Ευρώπη.



Το φυτό είναι πολυετές στις τροπικές χώρες, στην Ευρώπη όμως καλλιεργείται σαν μονοετές. Οι βλαστοί είναι τρυφεροί στην αρχή και μετά ξυλοποιούντια. Το φυτό γίνεται θάμνος , όπου στηρίζεται μόνο του, με ύψος 0.60 – 0,70. Υπάρχουν και μερικές νάνες ποικιλίες, που μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες. Τα φύλλα έιναι μικρά, με ανοιχτό πράσινο χρώμα, απλά και λεία. Τα άνθη είναι λευκά, μονά ή σε ομάδες απο 2-3. Ο καρπός είναι ράγα με πολλά χωρίσματα και κοντό ή μακρύ ποδίσκο. Οταν ωριμάσει απο πράσινος ή πρασινοκίτρινος γίνεται κόκκινος ή κίτρινος. Το σχήμα του κυμαίνεται απο μακρύ κωνικό μέχρι σφαιρικό ή τοματόμορφο με μήκος απο 2cm μεχρι 10 – 20cm. Το χρωμα της οφείλεται σε μίγμα καροτινοειδών ουσιών με κυριότερη ουσία την καψαθίνη και σε μικρότερο βαθμό την καροτίνια, ξανθοφύλλη κ.α. Η καυστική ουσία του καρπού της καυτερής πιπεριάς ονομάζεται καψαικίνη.



Ποικιλίες

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες διακρίνονται σε γλυκές και καυτερες. Οι γλυκιές συγκομίζονται πράσινες, μόλις αποκτήσουν το πραγματικό τους μέγεθος. Απο τις ελληνικές ποικιλίες οι κυριοτερες είναι
  • Η πράσινη της νέας μαγνησίας. Καλλιεργείται στην περιοχή της Θεσσαλονικής. Είναι γλυκιά πιπεριά με σαρκώδη καρπό. 
  • Η κίτρινη κουφαλιών. Καλλιεργείται στην Μακεδονία και την Θεσσαλία. Είναι λίγο πιο πρώιμη και έχει χρώμα κιτρινοπράσινο. Η πεπεριά έχει γλυκιά γεύση.
  • Η τσούσκα. Έχει μακρύ καρπό, στρογγυλό, οξύληκτο με ανώμαλη επιφάνεια. Το χρώμα είναι κιτρινοπράσινο. Καλλιεργείται κυρίως σε θερμοκήπια ως πρώιμη. 
  • Η τοματοπιπεριά. Καλλιεργείται στην περιοχή της Ξάνθης με καρπούς που μοιάζουν με ντομάτα, σαρκώδης και με γλυκιά γεύση. 
  • Το πιπερούδι. Είναι ώψιμη ποικιλία με μικρή ανάπτυξη και αντίστοιχα μικρούς καρπούς. Η γεύση της είναι γλυκιά ως ελαφριά καυτερή. Έχει πράσινο χρώμα και την χρησιμοποιούν κυρίως για τουρσί. 
  • Πιπεριά Φλωρίνης. Καλλιεργείται στην περιοχή της Αριδαίας για την Παρασκευή της κόκκινης πιπεριάς. Έχει μέτρια ανάπτυξη με κωνικούς καρπούς σε μέτριο μέγεθος γλυκούς ή καυτερούς, όπου συγκομίζονται ώριμοι σε κόκκινο χρώμα C 


Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για κόκκινη πιπεριά κατατάσσονται σε μια ομάδα που είναι διεθνώς γνωστή ως Paprica. Απο ποικιλίες του εξωτερικού καλλιεργούνται στην χώρα μας η California wonder, η Yolo wonder και η Bruisma wonder. Όλες οι ποικιλίες είναι γλυκιές με σαρκώδη καρπό.

Καλλιέργεια πιπεριάς

Ο σπόρος αρχικά απολυμαίνεται με μυκητοκτόνο. Στα θερμοκήπια ο σπόρος σπέρνεται 6 – 8 εβδομάδες πριν μεταφυτευτεί. Για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο η σπορά γίνεται Νοέμβριο – Δεκέμβριο, ενω στην ύπαιθρο αρχές Μαρτίου μέσα σε σπορεία. Σε θερμοκρασίες κάτω απο 12°C, το φυτό είναι ευαίσθητο. Ο σπόρος στους 25°C φυτρώνει σε 8 μέρες ενω με θερμοκρασία 15°C σε 25 μέρες. Τα φυτά μεταφυτεύονται όταν έχουν ύψος 10 – 20cm. Η όλη διαδικασία γίνεται με τα χέρια ή με μηχανές.



Κλίμα , έδαφος και λίπανση

Οι καλύτερες θερμοκρασίες την ημέρα για σωστή ανάπτυξη και καρποφορία είναι 22°C - 28°C. Οι καρποί και τα άνθη πέφτουν, όταν το έδαφος είναι πολύ στεγνό ή πολύ υγρό και όταν πέση η σχετική υγρασία. Το κατάλληλο έδαφος για καλλιέργεια πιπεριάς είναι το αμμοπηλώδες και πλούσιο σε οργανική ουσία. Τα πλούσια σε άργιλο έδαφος, φαίνεται οτι συντελούν ευνοικά στον καλύτερο χρωματισμό της πιπεριάς.

Συγκομιδή

Η πιπεριά συγκομίζεται όταν φτάσει στο τελευταίο μέγεθος της πιπεριάς και πριν αρχίσει να κιτρινίζει ή να κοκκινίζει. Μέτα την συγκομιδή οι πιπεριές τοποθετούνται σε σακκιά, καλάθια ή κουβάδες και η διαλογή γίνεται στο συσκευαστήριο.



Βιβλιογραφία

Ανθοκηπευτικές Καλλιέργεια Α’ τόμος Κηπευτικές Καλλιέργειες  Ίδρυμα Ευγενίδου