ΤΟ ΜΕΤΑΞΕΝΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ - ΑΚΑΚΙΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

13 Ιανουαρίου, 2018
Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως , στην επιστημονική της ονομασία Albizzia julibrissim, ανήκει στην οικογένεια των Leguminosae. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, ύψους 4 -12 μέτρων και κατάγεται από την Ασία , την Αυστραλία και την Περσία. Πήρε το όνομά της από τον Ιταλό ευγενή Φιλίππο ντεγλι Αλμπίτσι, ο οποίος θεωρείται ότι το εισήγαγε στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο όρος γιουλιβρισίμ είναι μια παραφθορά της περσικής λέξης γκουλ-ι αμπρισάμ (گل ابریشم), η οποία σημαίνει «μεταξένιο λουλούδι».
Το φυτό αποκαλείται επίσης και «Μιμόζα» παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στο ομώνυμο γένος.Η κόμη της είναι ομβρελοειδή, αραιή με πολλούς οριζόντιους κλάδους. Τα φύλλα της κατ’εναλλαγή, σύνθετα με 8 -12 ζεύγη σύνθετων φύλλων όπου κάθε ένα έχει μικρά και πολλά φυλλάρια, χρώματος βαθυπράσινο. Τα λευκορόδινα, αρωματικά άνθη, που βγαίνουν όλο το καλοκαίρι ως και τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου, σχηματίζουν ταξιανθία φόβη και δεν έχουν πέταλα, αλλά μόνο ένα πυκνό σχηματισμό από στήμονες μήκους 2 με 3cm. Τα άνθη της ακακίας Κωνσταντινουπόλεως είναι ελαφρώς αρωματικά και προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και άλλα έντομα. Ο καρπός της είναι χέδροπας πεπλατυσμένος, μήκους 15 – 25cm, όπου έχει 10 με 20 καρπούς.
Υπάρχουν ποικιλίες με κιτρινωπάάνθη και δέντρα μεσαίου μεγέθους .Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, αν και προτιμά τα αργιλοπυριτικά, μη ασβεστούχα και με καλή αποστράγγιση. Είναι ανθεκτικό στο υψηλό PH και στην αλατότητα του εδάφους, γι αυτό και μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές . Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις , αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε μερικώς σκιαζόμενα μέρη.Το φυτό αναπτύσσεται σε ξηροθερμικές συνθήκες ενώ αντέχει και στους -15.Κατά τα πρώτα έτη ζωής της, η Ακακία απαιτεί συχνές αρδεύσεις και κάποια λίπανση, ωστόσο μεγαλώνοντας αποκτά πλούσιο ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα να γίνεται ανθεκτικό στην ξηρασία και να μην απαιτείται λίπανση.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται νωρίς την άνοιξη, αφού πρώτα εμβαπτιστεί για 24-48 ώρες σε θερμό νερό. Επίσης, μπορεί να εμβολιασθεί σε Robinia Pseudacacia (Ακακία Κοινή)με ασπιδωτό εμβολιασμό.

Μεταφύτευση

Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι το φθινόπωρο μόλις πέσουν τα φύλλα. Μεταφύτευση μπορεί να γίνει και την άνοιξη πριν εκπτυχθεί η νέα βλάστηση.Κλάδεμα

Συνήθως η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αφήνεται να αναπτυχθεί ελεύθερα και δεν χρειάζεται κλάδεμα. Κάποιες φορές όμως η μεγάλη της ανάπτυξη δημιουργεί πρόβλημα και χρειάζεται κλάδεμα για περιορισμό της ανάπτυξης και διατήρηση του σχήματος. Το κλάδεμα αυτό καλό είναι να γίνεται στο τέλος του χειμώνα.

Ασθένειες

Είναι ευαίσθητο σε ασθένεια των αγγείων που προκαλείται από τον μύκητα fusarium

Στον κήπο

Είναι φυτό πολύ διαδεδομένο λόγω της ποικιλότητας της χρήσης του . Κατάλληλο για δεντροστοιχίες , πάρκα , κήπους , αρχαιολογικούς χώρους η μεμονωμένο μέσα σε χλοοτάπητες . Κατάλληλο για παραθαλάσσια φύτευση και για προσφορά σκίασης σημείων του κήπου . Συνδυάζεται με πολλά άλλα δέντρα η θάμνους προσφέροντας εντυπωσιακά σύνολα . Το πλούσιο φύλλωμα και η επίσης πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία το καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στην κηποτεχνία . Επίσης ιδιαίτερη διακοσμιτική αξία έχει η μεταξένια και αραχνοΰφαντη εμφάνιση του άνθους .


Φωτογραφίες  απο τις Ιστοσελίδες

http://www.architecturalplants.com
https://commons.wikimedia.org
https://selectree.calpoly.edu
https://www.willemsefrance.fr