GINKGO BILOBA

26 Οκτωβρίου, 2017
Το βότανο της μνήμης

Πανάρχαιο φυτό το τζίνγκο μπιλόμπα, είναι το μοναδικό επιζών φυτό της τάξης γκινγκοώδη, της οικογένειας γκινγκοΐδες. Κατέχει ξεχωριστή θέση στο εξελικτικό οικογενειακό δέντρο καθώς είναι ο μοναδικός ζωντανός κρίκος ανάμεσα στις φτέρες και τα κωνοφόρα. Η ονομασία του προέρχεται από την κινέζικη λέξη Ginkyo που σημαίνει ασημένιο βερύκοκο ( gin = ασήμι, kyo = βερύκοκο ).

Τα πρώτα γκίγκο εμφανίστηκαν πριν από 270 εκατομμύρια χρόνια, στην Πέρμια περίοδο. Σήμερα αυτοφύεται κυρίως σε περιοχές της νοτιοδυτικής και ανατολικής Κίνας ,αλλά το συναντάμε και σε ναούς στην Κορέα και την Ιαπωνία επειδή έχει συμβολική σημασία στον Κομφουκισμό.

Περιγραφή

Αν και γυμνόσπερμο, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, φυλλοβόλο δέντρο. Το φθινόπωρο τα φύλλα του αλλάζουν χρώμα και από πράσινα γίνονται χρυσαφί. Φτάνει σε ύψος τα 50 μέτρα και ο κορμός του είναι κυλινδρικός. Ο φλοιός του είναι χρώματος γκρι με βαθιές αυλακώσεις. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, πλατιά, σε σχήμα βεντάλιας.. Διαιρούνται σε δύο χαρακτηριστικούς λοβούς που φέρουν στη μέση μία κεντρική τομή. Οι καρποί του δέντρου έχουν ασημένιο χρώμα και περιβάλλονται από ένα σαρκώδες περίβλημα με έντονη δυσάρεστη οσμή σαν χαλασμένο βούτυρο εξαιτίας της παρουσίας βουτυρικού οξέος.


Ο τρόπος ανάπτυξης είναι γενικά στενός στα νεαρά δέντρα και πλαταίνει πραγματικά μόνο όταν φτάσουν τα 100 χρόνια περίπου. Σε αντίθεση με άλλα γυμνόσπερμα, τα γκίγκο έχουν χωριστά φύλα. Αυτό σημαίνει ότι το θηλυκό δέντρο χρειάζεται την παρουσία ενός αρσενικού προκειμένου να γονιμοποιηθεί. Περιστασιακά και τα δύο φύλα βρίσκονται στο ίδιο δέντρο.

Φυτό στον κήπο

Το γκίγκο καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους. Είναι ανθεκτικό φυτό, χωρις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ευδοκιμεί καλύτερα σε όξινα, καλά αποστραγγιζόμενα, αμμώδη εδάφη. Είναι κατάλληλο για αστικές περιοχές.

Οι Χρήσεις του ως βότανο

To Ginkgo Biloba ή τζίνγκο μπιλόμπα είναι ένα βότανο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τερπενοειδή και αμινοξέα. Από τα φύλλα του παρασκευάζεται φάρμακο, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του κυκλοφορικού.Η χρήση των φύλλων του Ginkgo Biloba στην ιατρική πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2800 π.Χ. Στην Κινέζικη Ιατρική ο καρπός του χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για τις αντιβηχικές, χωνευτικές και διουρητικές του ιδιότητες.
Στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής, στην Ευρώπη όμως διατίθεται και ως επίσημο φαρμακευτικό σκεύασμα.
Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της αρτηριακής ανεπάρκειας (χαμηλή ροή αίματος), βοηθώντας στη βελτίωση της κυκλοφορίας σε όλα τα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των χεριών και των ποδιών.
Το εκχύλισμα φύλλων του Ginkgo biloba έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η υποξαιμία, για βελτίωση της μνήμης και απόδοσης, σε ιλίγγους, εμβοή, σε αρχικά στάδια Alzheimer, άσθμα, ανικανότητα, ημικρανίες, και ασφαλώς σαν αντιοξειδωτικό.
Θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο σε οφθαλμολογικά και ωτικά προβλήματα. Ενδείκνυται επίσης για τη βελτίωση συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, ως βελτιωτικό της διάθεσης και αντικαταθλιπτικό. Τέλος εργασίες έδειξαν ότι εμφανίζει αντιαλλεργική δράση σε άσθμα, φλεγμονές και άλλες αλλεργίες.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, διαταραχές πήξεως ή επιληψία. Η ταυτόχρονη λήψη τζίνγκο μπιλόμπα και φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά, η ασπιρίνη και τα αντιδιαβητικά θα πρέπει να αποφεύγεται. Δεν ενδείκνυται η λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Ιστοσελίδες για τις φωτογραφίες :
http://balconygardenweb.com
http://www.bremmer-boomkwekerijen.nl
http://powo.science.kew.org