ΛΕΒΑΝΤΑ - ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΡΩΜΑ

ΚΡΙΚΕΤΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ 20 Οκτωβρίου, 2015 Κήπος

Γνωστή από την αρχαιότητα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα, μιας και το άρωμα που διαθέτουν τα στελέχη της, την έχουν μετατρέψει σε ένα γεμάτο μυρωδιές λουλούδι. Η λεβάντα ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών . Είναι ένα δικότυλο φυτό του γένους Lavandula, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 28 είδη φυτών που αυτοφύονται στις Παραμεσόγειες περιοχές , τη δυτική Ασία και την Ινδία. Είναι φυτά αειθαλή, φρυγανώδη και ιδιαίτερα αρωματικά. Τα πιο γνωστά είδη είναι η Lavandula spica , L. stoechas ή , L. vera .




Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, επειδή οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Τη συνήθεια αυτή λέγεται ότι την πήραν από τους αρχαίους Έλληνες. Είναι αειθαλής, πολυετής θάμνος και το ύψος της κυμαίνεται από 30 έως 80 cm. Οι βλαστοί της είναι όρθιοι και ελαφρώς πλαγιαστοί και τα φύλλα της έχουν μήκος 5 εκ., είναι στενόμακρα, λογχοειδή, μαλακά, με γκριζοπράσινο ή αργυροπράσινο χρώμα, ανάλογα και με την ποικιλία.

Ανθίζει από το Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο, το χρώμα των φύλλων της είναι γκριζοπράσινο και το χρώμα των ανθέων είναι μωβ. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως το είδος Λεβάντα η Στοιχάς που είναι γνωστό και με άλλα ονόματα όπως αγριολεβάντα, χαμολίβανο, μυροφόρα, λαμπρή, λαβαντή κ.ά .
Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηροθερμικές συνθήκες. Κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα ελαφρά χαλικώδη, καλά αποστραγγιζόμενα και ασβεστούχα. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε περιοχές που υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Το καλοκαίρι απαιτεί περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια. Γενικά είναι φυτό χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Λιπαίνετε την άνοιξη, προτού ξεκινήσει η ανάπτυξή της με πλήρες λίπασμα, για να τη βοηθήσετε. Σίγουρα θα σας ανταμείψει με πολλά, πανέμορφα άνθη που θα έχουν και έντονο άρωμα.




Κλαδεύετε ελαφρά τέλη χειμώνα και αρχές άνοιξης για να διατηρήσει ωραίο και συμπαγές σχήμα και πιο χαμηλά μετά την άνθηση. Ο πολλαπαλασιασμός της λεβάντας γίνεται με σπόρους και με μοσχεύματα, ο καλύτερος όμως τρόπος είναι τα μοσχεύματα κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη,

Η συγκομιδή των ανθέων για λήψη του ελαίου γίνεται το φθινόπωρο σε όχι υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους μειωμένης ισχύος ,καθώς οι 2 αυτοί κλιματολογικοί παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ελαίου ,και στη συνέχεια στέλνονται για την ανάλογη επεξεργασία.




Τα άνθη που προορίζονται για αποξήρανση συγκομίζονται μια εβδομάδα αργότερα από αυτά που προορίζονται για απόσταξη. Η επεξεργασία που θα γίνει για την παραγωγή του ελαίου είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί άμεσα μετά τη συγκομιδή διότι κάθε αργοπορία είναι ικανή να επιφέρει μείωση της ποιότητας και ποσότητάς του. Θεραπευτικές ιδιότητες Το αιθέριο έλαιο, έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αιθέρια έλαια.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση αιθέριου έλαιου λεβάντας χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, όπως σε ποτά, παγωτά, στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και στον αρωματισμό χώρων. Γενικότερα χρησιμοποιείται για τη καταπολέμηση κάποιων ασθενειών όπως το στρες, η αυπνία, το κρυολόγημα, ο βήχας, ακόμα ανακουφίζει από εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων και γδαρσίματα, και την ακμή, τους πονοκεφάλους, τη λαρυγγίτιδα, τους πονόδοντους. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εντομοαπωθητικό, ως σκοροκτόνο και ως αρωματικό για τα ρούχα.